Apgamai – kada reikia sunerimti?

Kiekvienas žmogus turi apgamų – tamsių dėmelių, marginančių odą. Tačiau apgamai gali ne tik puošti mūsų kūną, bet ir signalizuoti apie rimtas sveikatos problemas. Kada verta sunerimti, kokie yra piktybinių apgamų požymiai ir kada derėtų pagalvoti apie apgamų šalinimo procedūrą?

Dažnos saulės vonios dovanoja apgamus

Apgamai gali būti įgimti arba įgyti dėl aplinkos ir organizmo sąveikų. „Kuo daugiau žmogaus gauna tiesioginių saulės spindulių, tuo daugiau apgamų jis gali tikėtis ateityje. Apgamų atsiradimui didelės įtakos turi ir imuninė sistema – jei jos atsakas į saulę yra nepakankamas, apgamų gali žymiai daugėti”, – pasakoja klinikos „Grožio chirurgija” gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Tačiau ne visi apgamai yra gerybiniai, neretai žmonės susiduria ir su melanomomis – piktybiniais odos ir gleivinių navikais, kurie atsiranda ląstelėse, gaminančiose pigmentą melaniną, nuspalvinantį mūsų odą, plaukus ir akis. Tai yra agresyvi vėžio forma, ypač dažna jaunų žmonių tarpe. „Svarbu žinoti, kad melanomos gali būti pigmentinės ir nepigmentinės. Ypatinga grėsmė slypi nepigmentinėse melanomose, kadangi jos nerodo jokių pakitimų, tad dažnai sveikatos negalavimais susirūpinama vėlai. Tačiau anksti nustačius ligą, išgydyti galima apie 95-97 proc. pacientų”, – teigia gydytoja.

Sunerimti verta pastebėjus apgamų pokyčius

Pagrindiniai požymiai, rodantys galimos melanomos atsiradimą yra asimetriška apgamų forma su netaisyklingais, karpytais kraštais, spalvos netolygumas ir kintančiais dydžiais, ypač jei apgamų skersmuo sieka daugiau nei 5 mm.

Tačiau kūno dėmelėmis reikėtų susirūpinti ne tik pastebėjus šiuos signalus. Anot dermatologės, kiekvienam žmogui bent kartą per metus derėtų apsilankyti pas dermatologą profilaktinei odos apžiūrai. Turintiems daug apgamų tai patartina daryti ir du kartus per metus, ypač – pasibaigus vasaros sezonui.

Apgamų šalinimas

Apgamai dažniausiai yra šalinami histologiniu tyrimu nustačius jų galima grėsmę. Kartais šalinami ir gerybiniai apgamai, esantys pavojingose kūno vietose, pavyzdžiui, plaukelių šalinimo metu nuolat traumuojamose skutimo peiliukais.

Šalinimas gali būti vykdomas chirurginiu lazeriu arba skalpeliu. „Pirmiausia žmogui yra suleidžiami nuskausminamieji, atliekama vietinė anestezija, vėliau vyksta apgamo šalinimas. Jei operacija atliekama skalpeliu, po šalinimo žaizda yra siuvama, jei lazeriu – to daryti nereikia”, – apie šalinimo procedūra pasakoja N. Jasaitienė.

Po operacijos apie 7-10 dienų žmogaus laukia reabilitacijos laikotarpis, kuomet labai svarbu apgamo vietoje atsiradusią duobutę nuolat dezinfekuoti, vėliau – saugoti nuo intensyvių saulės spindulių, naudojant apsauginius kremus. Nors dažnai tikimasi, kad po operacijos neliks jokios žymės, deja, to tikėtis neverta – nepastebimas apgamų panaikinimas dėl pigmentinių odos pokyčių yra tiesiog neįmanomas ir mažas, vos pastebimas randelis lieka panaikinus apgamėlį lieka.

apgamai, apgamas, apgamų šalinimas, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai