Search Results for: "actas"
Obuolių actą plaukams naudojo mūsų mamos ir močiutės. Šiandien, atrodytų, yra daug didesnis priemonių pasirinkimas, tačiau vertinantiems natūralumą ši nedidelė gudrybė gali padėti išspręsti iš karto keletą problemų: palengvinti šukavimą, sutramdyti nepaklusnius plaukus, sumažinti jų riebalavimąsi ir ilgiau išsaugoti dažytų plaukų spalvą.
Jautieną supjaustome norimo dydžio kepsniais ir užmarinuojame.
Marinatas: žiedeliais supjaustome svogūną, užpilame actu, vandeniu, dedame garstyčias, maltus juoduosius pipirus, prieskonius ir išmaišome. Mėsą panardiname marinate ir maždaug po paros galime kepti.
Kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose pavoliotus kepsnelius kepame aliejuje, kol gražiai apskrunda. Šalia galima patiekti bulvių košės su spirgučiais bei šviežių daržovių arba labai tinka troškintos daržovės.
Žuvies filė itrinti sultimis ir ryžių actu, nuvalyti papriką, supjaustyti juostelėm, ant folijos dėti lašišos gabalėlį, porą skiltelių paprikos. Pabarstyti imbieru, kepkite orkaitėje.
Vištienos filė supjaustyti juostelėmis ir pamarinuoti su vištienos prieskoniais, galima laikyti pusę dienos, bet pakanka ir kelias valandas. Vištienos gabaliukus pavolioti krakmolo ir baltymo mišinyje. Kepu alyvuogių aliejuje, neilgai, kol pasimato balta plutelė.
Svogūnus nulupti ir susmulkinti. Sviestą ištirpinti keptuvėje. Sudėti svogūnus ir kepti tol, kol suminkštės. Suberti cukrų, druską, prieskonius ir maišyti kol cukrus ištirps. Kepti pamaišant apie 20 min, kol svogūnai gražiai paruduos. Tada supilti actą ir kepti, kol skystis išgaruos, o masė tamps lipni ir blizgi. Ypač skanu su balta itališka duona ir fetos sūriu. Puikus užkandis prie vyno!
Kiaulieną supjaustyti porcijiniais gabalėliais, pasūdyti, pabarstyti pipirais, užpilti konjaku ir palikti marinuotis 3-4 val. Po to apkepti aliejuje. Padažui paprikas, svogūnus, agurkus, morkas ir salierą smulkiai supjaustyti ir apkepti taukuose. Supilti vandenį, padažą, actą ir troškinti uždengus dangtį. Kiauliena tiekiama karšta, užpylus pagamintu padažu. Garnyrui tinka marinuoti svogūnai.
Vištieną supjaustyti vienodo dydžio gabaliukais (po 30—40 g), pridėti susmulkintų svogūnų. Marinuoti citrinų rūgšties tirpale, 3 proc. acte arba vaisių acte apie 3 valandas. Mėsą su marinatu laikyti šaltoje vietoje.
Juodus grybus išmirkyti karštame vandenyje, kol išbrinks. Į verdantį vandenį įdėti kubeliais pjaustytą , pavirti 8 minutes. Išbrinkusius grybus šaltu vandeniu, į tą puodą, kuriame verda vištiena, supilti actą, sudėti cukrų ir pipirus. Viską pavirti dar pora minučių, pagardinti sezamo aliejumi.
Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti į indą. Mėsą apibarstyti prieskoniais. Viską gerai išmaišyti, indą uždengti dangčiu ir šaltoje vietoje palaikyti 12 valandų. Pateptus aliejumi mėsos gabaliukus mauti ant iešmų. Kepti virš įkaitusių anglių.
Mėsą paslėgti nedideliu svoriu, uždengti marle ir šaltoje vietoje ar šaldytuve palaikyti 5—6 valandas.
Mėsą mauti ant iešmų (po 6 gabaliukus porcijai), pakaitomis su svogūno griežinėliais. 20—25 minutes apkepti šašlykus virš karštų, bet be dūmų ir liepsnos liežuvių medžio anglių, kol susidarys raudona plutelė vienoje, po to ir kitoje pusėje. Nuo varvančių taukų šoktelėjusią liepsną reikia tuoj pat užgesinti, apšlakstant vandeniu ar smarkiai atskiestu actu.