Dauguma mūsų net nesusimąsto, kad kai kurie kasdien vartojami maisto produktai gali tyliai, bet užtikrintai trumpinti gyvenimo trukmę. Jei svajojate sulaukti sveiko šimtmečio, metas rimčiau pažvelgti į savo šaldytuvo ir virtuvės spintelių turinį. Tokią žinią pateikia ilgaamžiškumo tyrinėtojas iš JAV Danas Buettneris
Kokie maisto produktai gali trumpinti gyvenimo trukmę?
Apdorota mėsa
D. Buettnerio teigimu, perdirbta raudona mėsa, tokia kaip kumpis, šoninė, sūdyta jautiena ar kai kurios dešros rūšys, yra siejama su padidėjusia vėžio rizika.
Mėsoje esantys arba gamybos metu pridėti cheminiai junginiai – hemoglobinas (heme), nitratai bei heterocikliniai aminai – ilgainiui gali pažeisti žarnyno ląsteles. Reguliariai vartojant tokius produktus, žala kaupiasi ir gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką.
Ką daryti?
Verta rinktis alternatyvas: vištiena, kalakutiena, kiaušiniai ir augalinės kilmės baltymai suteikia visavertę mitybą be papildomo pavojaus sveikatai.
Saldumynai
Rafinuoto cukraus gausūs produktai yra dar vienas pavojingas įprotis. Per didelis cukraus kiekis siejamas su nutukimu, širdies ligomis, 2 tipo diabetu ir kepenų funkcijos sutrikimais.
Ką daryti?
Saldumynus verta keisti šviežiais arba džiovintais vaisiais – tai natūralus saldumo šaltinis, kartu suteikiantis skaidulų, vitaminų ir mineralų. Džiovinti vaisiai yra kaloringesni, tad svarbu stebėti porcijas.

Gazuoti saldinti gėrimai
Vienas saldaus limonado buteliukas gali turėti visą paros pridėtinio cukraus normą – arba dar daugiau. Tokie gėrimai neturi jokios maistinės vertės, bet stipriai prisideda prie antsvorio, 2 tipo diabeto, širdies ligų ir net dantų ėduonies.
Ką daryti?
Keiskite saldžius gėrimus vandeniu su citrina, žolelių arbata ar natūraliomis vaisių sultimis be pridėtinio cukraus.
Per sūrus maistas
Traškučiai, sūdyti užkandžiai ir greitas maistas dažnai slepia pavojingai didelį druskos kiekį, kas gali trumpinti gyvenimo trukmę. Per didelis druskos vartojimas kelia kraujospūdį, apkrauna inkstus, didina insulto ir širdies ligų riziką.
Ką daryti?
Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 6 gramus druskos per parą – tai vos vienas nubrauktas arbatinis šaukštelis. Vertėtų atidžiai skaityti etiketes ir mažinti papildomai dedamos druskos kiekį gaminant maistą.
Ilgaamžiškumas dažnai prasideda nuo paprastų, kasdienių pasirinkimų. Jei norite gyventi ilgiau ir sveikiau, verta atsisakyti perdirbtos mėsos, per saldžių ir sūrių produktų, gazuotų gėrimų bei rinktis natūralius, kuo mažiau apdorotus maisto šaltinius. Svarbu ne tik ilgas gyvenimas, bet ir jo kokybė – o sveika mityba yra vienas pagrindinių raktų į sėkmę.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.