Naminė granola visą gyvenimą buvo mano mėgiama. Visokia, su riešutais, su uogomis, su šokolado gabaliukais. Valgau ją su natūraliu jogurtu arba užsipildama naminiu pienu. Visą laiką pirkau granolą, bet vis galvodavau, kaip būtų šaunu namuose pasigaminti savo, su savo skoniais, namuose džiovintais vaisiais, mamos užaugintais graikiškais riešutais, tėvuko gimtinėje surinktu medumi. Tačiau neturėjau pagrindinio indgridiento – „naminių“ dribsnių, o iš „pirktinių“ neleido sąžinė – juk turime savų užsaugintų avižų, rugių ir kviečių. Tik trūko traiškytuvo – įrenginio pagaminančio natūralius, visų grūdo dalių dribsnius.
Ir štai, pavasario stebuklas, toks įrenginys, traiškytuvas, atsirado Zelbukio malūne. Nuo šiol galime greitai ir nedideliais kiekias (kad išliktų kuo šviežesni), pasigaminti traiškytų grūdų, kuriais pakeičiame „pirktinius“ dribsnius. O receptas labai paprastas ir turintis daug laisvės improvizacijai su jūsų mėgstamais skoniais.
Jums reikės:
- 500 g traiškytų avižų/kviečių/rugių ar jų mikso
- 100 g kokoso drožlių
- stiklinės džiovintų vaisių
- stiklinės šiek tiek smulkintų riešutų
- žiupsnelis druskos
- 3 valgomieji šaukštai medaus
- 3 valgomieji šaukštai kokosų sviesto ar kito riebalo
- 1 valgomasis šaukštas cinamono

- Traiškytus grūdus sumaišome su džiovintais riešutais, druska, cinamonu ir kokoso drožlėmis.
- Medų ir kokosų sviestą išsilydome (tik šiek tiek, kad jokiu būdu neužvirtų). Ištirpintą masę supilame į sausą ir gerai išmaišome.
- Paskleidžiame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir šauname į 175C įkaitintą orkaitę.
- Kepame apie 25-30 min, kas 10 minučių pamaišant.
- Pakepintą granolą išimame iš orkaitės supilame džiovintus vaisius.
- Atvėsusią granolą susipilame į stiklinius indelius ir viskas. Valgome į sveikatą!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.