Sėklos – tai mažos, bet nepaprastai maistingos maisto dalelės, kurios gali reikšmingai praturtinti mūsų mitybą. Jose gausu skaidulų, baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų. Įtraukus įvairių sėklų į kasdienius patiekalus, galima pagerinti virškinimą, sustiprinti imunitetą, skatinti smegenų veiklą bei išlaikyti gerą širdies sveikatą. Apžvelkime, kokios naudingosios sėklos turėtų atsirasti jūsų kasdienės mitybos racione.
Chia sėklos – skaidulų ir omega-3 lobynas
Chia sėklos yra vienos populiariausių supermaisto kategorijai priskiriamų sėklų. Jose gausu skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, magnio ir antioksidantų. Vos vienas valgomasis šaukštas chia sėklų suteikia didelę dienos skaidulų normos dalį, todėl jos puikiai tinka virškinimo sistemai palaikyti. Sumaišius su skysčiu, jos išbrinksta ir įgauna žele konsistenciją, todėl idealiai tinka košėms, kokteiliams ar desertams.
Dėl savo neutralaus skonio chia sėklos lengvai įsilieja į daugelį patiekalų, nepakeisdamos jų skonio. Jose esantys antioksidantai padeda kovoti su uždegiminiais procesais organizme. Taip pat šios sėklos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl gali būti naudingos norintiems reguliuoti svorį.
Dėl didelio kalcio kiekio jos yra ypač vertingos žmonėms, nevartojantiems pieno produktų. Chia sėklos gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai naudinga sergantiesiems diabetu ar siekiantiems išvengti staigių energijos svyravimų.
Jos palaiko širdies sveikatą, padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir skatina gerą kraujotaką. Dėl visų šių savybių chia sėklos yra puikus pasirinkimas tiek sveikos mitybos entuziastams, tiek ieškantiems paprasto būdo praturtinti savo racioną.
Linų sėmenys – širdžiai ir hormonų pusiausvyrai
Linų sėmenys garsėja savo nauda širdies sveikatai. Juose gausu alfa-linoleno rūgšties (ALA) – augalinės kilmės omega-3, kuri padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat linų sėmenyse yra lignanų – medžiagų, veikiančių kaip antioksidantai ir padedančių subalansuoti hormonų veiklą.
Norint geriau įsisavinti šias maistines medžiagas, rekomenduojama vartoti maltus linų sėmenis. Šios sėklos padeda mažinti uždegiminius procesus organizme, todėl gali būti naudingos sergant artritu ar kitomis lėtinėmis ligomis. Jose taip pat gausu skaidulų, skatinančių žarnyno veiklą ir padedančių palaikyti sveiką virškinimo sistemą.
Reguliarus linų sėmenų vartojimas gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje stabilizavimo, o tai svarbu sergant diabetu. Be to, linų sėmenys gali turėti teigiamą poveikį odos ir plaukų būklei dėl juose esančių sveikųjų riebalų. Jie lengvai įmaišomi į košes, kokteilius ar kepinius, tad integruoti juos į kasdienį racioną – paprasta.
Linų sėmenys taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį, ypač žmonėms, turintiems padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl visų šių savybių linų sėmenys yra vertingas ir universalus maisto papildas kiekvieno sveikatai.

Moliūgų sėklos – baltymų ir cinko šaltinis
Moliūgų sėklos (dar vadinamos pepita) yra puikus augalinių baltymų, geležies, magnio ir cinko šaltinis. Jos padeda stiprinti imunitetą, palaiko nervų sistemos veiklą ir gali būti naudingos vyrų prostatos sveikatai. Jas lengva įtraukti į mitybą: dęti į salotas, kepinius ar valgyti kaip sveiką užkandį.
Dėl didelio magnio kiekio jos padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti širdies ritmą. Cinkas, esantis moliūgų sėklose, svarbus odos regeneracijai ir žaizdų gijimui. Šios sėklos taip pat turi triptofano – aminorūgšties, kuri gali padėti gerinti miego kokybę.
Jose esantys antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir ląstelių pažeidimais. Moliūgų sėklos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl gali būti naudingos sergant lėtinėmis ligomis. Jos suteikia ilgalaikio sotumo jausmą, tad puikiai tinka tiems, kurie siekia sumažinti užkandžiavimą ar reguliuoti svorį. Be to, skrudintos moliūgų sėklos tampa traškiu ir skaniu priedu tiek prie sriubų, tiek ir prie įvairių grūdinių patiekalų.
Saulėgrąžų sėklos – energijos ir E vitamino doz
Saulėgrąžų sėklose gausu vitamino E – stipraus antioksidanto, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat jose yra daug sveikųjų riebalų, baltymų ir seleno. Saulėgrąžų sėklos suteikia greitą energijos šuolį ir gali būti puikus pasirinkimas kaip užkandis ar priedas prie įvairių patiekalų.
Jose esantys mineralai, tokie kaip magnis ir varis, palaiko kaulų tvirtumą ir nervų sistemos veiklą. Dėl didelio fitocheminių medžiagų kiekio saulėgrąžų sėklos gali padėti mažinti uždegiminius procesus organizme. Reguliarus jų vartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Jose esantis triptofanas, kartu su magniu, gali prisidėti prie geresnės nuotaikos ir miego kokybės. Saulėgrąžų sėklos taip pat padeda palaikyti sveiką odą, nes vitaminas E svarbus kolageno sintezei ir apsaugai nuo senėjimo. Šios sėklos gali būti naudojamos granolose, kepiniuose ar net kaip traškus pabarstukas ant sriubų ar daržovių. Dėl jų universalumo ir maistingumo, saulėgrąžų sėklos vertos nuolatinės vietos mūsų kasdienėje mityboje.
Sezamo sėklos – kaulams ir širdžiai
Sezamo sėklos yra puikus kalcio, geležies, magnio ir B grupės vitaminų šaltinis. Jos padeda stiprinti kaulus, gerina širdies veiklą ir gali padėti reguliuoti kraujospūdį. Sezamo sėklos dažnai naudojamos rytietiškuose patiekaluose, tačiau puikiai tinka ir duonos ar daržovių patiekalų pagardinimui.
Jas galima berti ant salotų, košių ar net desertų, suteikiant papildomo traškumo ir maistingumo. Ypač vertingos yra neskrudintos sezamo sėklos, nes jose išlieka daugiau naudingų medžiagų. Iš sezamo sėklų spaudžiamas tahini – tiršta, riešutų skonio pasta, plačiai naudojama humuso gamyboje.
Šios sėklos taip pat turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus. Jose esantis cinkas ir selenas stiprina imuninę sistemą. Be to, sezamo sėklose yra sveikųjų riebalų, kurie naudingi odos ir plaukų būklei. Dėl savo maistingumo sezamo sėklos vis dažniau įtraukiamos į sveikos mitybos racioną.

Kanapių sėklos – baltymų ir omega-6 šaltinis
Kanapių sėklos (hulled hemp seeds) turi visų esminių aminorūgščių, todėl yra vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Be to, jose gausu omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių idealiu santykiu. Šios sėklos palaiko raumenų augimą, odos sveikatą ir bendrą organizmo balansą. Dėl didelio baltymų kiekio jos ypač vertinamos sportuojančių ar aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių žmonių.
Kanapių sėklose taip pat yra daug vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas ir padeda apsaugoti ląsteles nuo senėjimo. Jose randama magnio, geležies, cinko ir fosforo – visų svarbių mineralų, reikalingų energijos gamybai ir imuninės sistemos veiklai. Dėl savo švelnaus, riešutinio skonio jos puikiai tinka barstyti ant košių, salotų, jogurto ar net sriubų.
Šios sėklos lengvai virškinamos, todėl yra tinkamos ir jautresnį virškinimą turintiems žmonėms. Jos taip pat gali padėti mažinti uždegiminius procesus ir palaikyti hormonų pusiausvyrą. Reguliarus kanapių sėklų vartojimas gali prisidėti prie širdies sveikatos gerinimo bei cholesterolio kiekio reguliavimo.
Įtraukus įvairių rūšių sėklas į savo kasdienę mitybą, galima ne tik praturtinti maisto racioną, bet ir gauti daug naudingų medžiagų, kurios padeda palaikyti sveikatą ir gerą savijautą. Sėklas lengva įmaišyti į košes, kokteilius, salotas ar net sriubas – svarbiausia atrasti mėgstamiausią derinį ir mėgautis jų teikiama nauda.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.