Rūgštynės – tai daugiamečiai žoliniai augalai, paplitę įvairiose pasaulio vietose. Jų rūgštus skonis lemia oksalo rūgšties kiekis lapuose. Jos naudojamos kaip maistinis augalas, turintis vitaminų ir mineralų, taip pat turi savybių, tradiciškai naudojamų medicinoje. Yra daug rūgštynių rūšių, besiskieiančių lapų forma ir skoniu.
Skaitykite straipsnį ir sužinokite daugiau naudingos informacijos apie šiuos augalus ir jų panaudojimą maisto ruošoje.
Gausus maistinių medžiagų šaltinis
Šie vitaminai būtini sveikam regėjimui palaikyti, imuninei sistemai stiprinti ir tinkamam kraujo krešėjimui skatinti. Vitaminas C taip pat yra stiprus antioksidantas, apsaugantis organizmą nuo kenksmingų laisvųjų radikalų ir palaikantis sveiką odą.
Gerina virškinimą
Paprastosios rūgštynės sudėtyje esančios skaidulos padeda virškinimui, nes skatina sveiką žarnyno florą ir reguliarų tuštinimąsi. Be to, jose yra taninų, kurie pasižymi švelniu sutraukiamuoju poveikiu, malšina virškinamojo trakto diskomfortą ir gerina virškinimo sistemos būklę.

Rūgštynės gali padėti sumažinti uždegimus
Paprastosios rūgštynės pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali būti ypač naudingos sergant tokiomis ligomis kaip artritas.
Tokie rūgštynių junginiai kaip antrachinonai ir flavonoidai mažina uždegimą ir palengvina su juo susijusius simptomus, todėl rūgštynės yra natūrali priemonė nuo uždegimų.
Rūgštynės yra tinkamos kūno detoksikacijai
Dėl savo diuretinių savybių rūgštynės veikia kaip galinga organizmo detoksikacinė priemonė. Ji palaiko inkstų funkciją, išplaudama toksinus, skatindama atliekų pasišalinimą su šlapimu ir skatindama bendrą detoksikaciją.
Padeda palaikyti gerą širdies sveikatą
Dėl didelio kalio kiekio šis augalas atlieka svarbų vaidmenį reguliuodamos kraujospūdį, kas padeda palaikyti gerą širdies sveikatą.
Reguliarus rūgštynių vartojimas gali padėti sumažinti kraujospūdį ir sumažinti hipertenzijos bei su širdimi susijusių ligų riziką.
Rūgštynės suteikia energijos ir gyvybingumo
Daug geležies turinčios paprastosios rūgštynės būtinos raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Todėl jos ypač vertingos tiems, kuriems gresia anemija arba kurie ja jau serga, nes pagerina deguonies pernešimą organizme, didina energijos kiekį ir bendrą gyvybingumą.
Tinka sveikam svorio balansui palaikyti
Rūgštynės yra puikus svorio valdymo plano papildymas. Jų sudėtyje esančios skaidulos skatina sotumo jausmą, todėl padeda sumažinti persivalgymą, o jų sudėtyje yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, reikalingų gerai sveikatai palaikyti.

Prisideda prie kaulų sveikatos stiprinimo
Rūgštynėse esantis vitaminas K labai svarbus kaulų sveikatai, nes atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kalcio kiekį ir kaulų mineralizaciją. Reguliarus rūgštynių vartojimas palaiko stiprius, sveikus kaulus ir gali padėti sumažinti osteoporozės riziką.
Išlaisvinkite savo kulinarinį kūrybiškumą su paprastosiomis rūgštynėmis
Dėl itin rūgštaus skonio paprastosios rūgštynės yra universalus ingredientas, kuriuo galima pagardinti įvairius patiekalus. Nesvarbu, ar naudojamos šviežios, ar konservuotos, rūgštynės suteikia unikalų skonį tiek tradiciniams, tiek šiuolaikiniams receptams.
Štai kelios idėjos, kur maiste galite panaudoti rūgštynes
Pikantiškos salotos ir švieži žalumynai
Į salotas įmaišykite šviežių rūgštynių lapų, kad jos įgautų pikantišką skonį. Jie puikiai dera su švelnesniais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais ar lapinėmis salotomis, kas sukuria subalansuotą ir gaivų patiekalą. Rūgštynės taip pat puikiai tinka sriuboms ar keptoms daržovėms gardinti.
Padažams ir pagardams
Rūgštynės žinomos dėl jų naudojimo padažams, ypač prancūzų virtuvėje. Sumaišius rūgštynes su grietinėle arba jogurtu, gaunamas gardžiai rūgštus padažas, kuris tinka prie žuvies, vištienos ir kiaušinių. Dėl savo rūgščios prigimties rūgštynės taip pat puikiai tinka į mišraines.

Žolelių pesto su prieskoniais
Jei norite kūrybiškai pakeisti tradicinį pesto, sumaišykite rūgštynių lapus su česnakais, riešutais, parmezano sūriu ir alyvuogių aliejumi. Gautas pesto yra ryškaus, pikantiško skonio, puikiai tinka sumuštiniams tepti, makaronams pagardinti ar mėsai marinuoti.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.fakake.com/