Pietūs – tai svarbus valgis, galintis tiek padėti, tiek trukdyti svorio metimo procesui. Tam tikros klaidos gali sulėtinti medžiagų apykaitą, sukelti persivalgymą ir padidinti papildomų kilogramų kaupimąsi. Kaip išvengti šių pietų klaidų ir valgyti teisingai, kad neprarastume svorio progresų?
Pietų praleidimas
Praleidžiant pietus, siekiant sutaupyti laiko arba bandant numesti svorio, galima padaryti daugiau žalos nei naudos. Kai per ilgą laiką nesinori valgyti, kraujospūdis nukrenta, o tai gali sukelti galvos skausmus, nuovargį ir dirglumą. Be to, po ilgo nevalgiusio laiko sugrįžus prie valgymo, dažnai pritrūksta kontrolės ir suvartojama per daug maisto vakare. Praleidimas taip pat gali sukelti norą valgyti nesveikus produktus.
Pietūs su telefonu
Pietaujant prie telefono, žiūrint į ekraną, labai dažnai nesusikaupiame į valgymo procesą. Tai gali sukelti persivalgymą arba nepakankamą maisto suvartojimą, nes nesuprantame, kiek jau suvalgėme. Maistas, suvalgytas skubant arba stresuojant, dažnai būna prasčiau įsisavinamas. Lėtai ir sąmoningai kramtant maistą, galima geriau pasisavinti maistingąsias medžiagas.
Neplanuotas pietų meniu
Jei nusprendžiama iš anksto, ką valgyti, pavyzdžiui, pasiruošiama pietus iš namų arba iš anksto užsisakoma mėgstamame restorane, tai padeda suvartoti mažiau kalorijų. Jei meniu nėra suplanuotas, dažnai lengvai persivalgoma arba suvalgoma per mažai, o tai trikdo maisto medžiagų pusiausvyrą ir gali sukelti diskomfortą.

Persivalgymas
Praleidimas pusryčių siekiant numesti svorio gali lemti persivalgymą per pietus. Praleidus pusryčius, organizmas pradeda „taupyti” energiją ir tuomet, gavęs didelį kiekį maisto, jį gali sukaupti riebalais. Po didelio valgio gali atsirasti silpnumas ar mieguistumas, o vėliau – naujas alkis, kas vėl gali sukelti persivalgymą. Geriausia būtų pradėti rytą subalansuotais pusryčiais, kuriuose būtų suderinti sudėtiniai angliavandeniai, baltymai ir sveiki riebalai.
Per mažai baltymų ir skaidulų
Jei norite numesti svorio, svarbu užtikrinti pakankamą baltymų ir skaidulų kiekį. Šie maisto komponentai padeda užtikrinti sotumo jausmą ir išlaikyti raumenų masę netgi metant svorį. Be to, pakankamas skaidulų kiekis taip pat gali prisidėti prie svorio metimo, nes padeda ilgiau jaustis sotiems.
Geriausias laikas pietums
Pietus geriausia valgyti apie 3-4 valandas po pusryčių, dažniausiai 12:00–13:00 valandomis. Tai priklauso ir nuo jūsų dienotvarkės bei alkio jausmo. Svarbu nevėluoti, nes pernelyg ilgai laukus gali tekti persivalgyti, o tai nesuteiks organizmui pakankamai energijos darbo metu.
Reguliarūs pietūs padeda stabilizuoti gliukozės lygį kraujyje, o tai svarbu, norint išlaikyti gerą nuotaiką ir susikaupimą visą dieną.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.