Niekas neabejoja, kad daržovės yra itin naudingos sveikatai. Joks mitybos specialistas nerekomenduos iš kasdienio raciono išbraukti, pavyzdžiui, žiedinių kopūstų ar lapinių kopūstų. Tas pats galioja ir agurkams – švieži jie vertinami dėl savo lengvumo ir gaivumo. Tačiau verta juos rauginti – ir iškart kyla daugybė klausimų: ar rauginti agurkai nepraranda savo naudingųjų savybių?
Viena vertus, raugintos daržovės palaiko žarnyno mikroflorą, veikdamos kaip natūralūs probiotikai. Kita vertus, marinatai dažnai turi daug druskos, o natrio perteklius ne visada yra naudingas. Jei niekada nesusimąstėte, kaip agurkai virsta tuo pačiu traškiu delikatesu, viskas yra gana paprasta: švieži agurkai užpilami vandeniu, druska, aromatiniais prieskoniais – dažniausiai krapais ir česnakais – ir paliekami kelioms dienoms fermentuotis. Po trijų dienų skanus užkandis yra paruoštas. Beje, panašiai galima rauginti ir kitas daržoves.
Rauginti agurkai: kaip jie gaminami?
Rauginti agurkai iš esmės yra tie patys paprasti agurkai, kurie tiesiog buvo specialiai apdoroti. Tačiau jų nauda tiesiogiai priklauso nuo to, kaip jie buvo paruošti. Mitybos specialistė Maya Feller aiškina, kad yra du pagrindiniai marinavimo būdai.
Pirmasis – fermentacija. Agurkai ar kitos daržovės panardinami į sūrų sūrymą, kuriame natūralios bakterijos pradeda skaidyti cukrus. Būtent šio proceso dėka atsiranda būdingas rūgščiai aštrus skonis – tikros fermentacijos požymis.
Antrasis variantas – klasikinis marinavimas acte. Ir čia svarbus niuansas: jei actas turi vadinamąją „motiną“ – drebučių pavidalo nuosėdas, susidedančias iš naudingų bakterijų – tuomet vyksta fermentacijos procesas. Tačiau jei tokio bakterinio sluoksnio nėra, fermentacija nevyksta. Tokiu atveju produktas greičiau yra marinuotas, o ne raugintas, ir atitinkamai neturi probiotinių savybių.

Raugintų agurkų nauda
Rauginti agurkai kaip probiotikai
Kaip jau minėta, dauguma raugintų agurkų yra fermentuotas produktas, o tai reiškia, kad juose yra daug naudingų probiotinių bakterijų, kurios palaiko žarnyno sveikatą. Fermentacijos metu natūralūs daržovių cukrūs yra suskaidomi ir paverčiami pieno rūgštimi, kuri suteikia produktui probiotinių savybių.
Kaip tikriausiai žinote, žarnyno sveikata yra viso organizmo gerovės pagrindas. Mikrobiomas yra atsakingas ne tik už virškinimą, bet ir veikia imuninę sistemą bei netgi padeda palaikyti optimalų svorį. Taigi, jei nuspręsite prie pikniko dešrainio pridėti raugintų agurkų, tai bus ne tik skanu, bet ir naudinga jūsų sveikatai.
Rauginti agurkai palaiko regėjimą
Jei ilgai dirbate kompiuteriu ar dažnai naudojatės išmaniaisiais įrenginiais, rauginti agurkai gali būti naudingi jūsų regėjimui. Jie yra turtingi vitaminu A, kuris vaidina svarbų vaidmenį palaikant akių sveikatą. Be to, šis vitaminas teigiamai veikia ir imuninę sistemą.
Rauginti agurkai stiprina kaulus
Raugintuose agurkuose taip pat yra vitamino K, kuris yra būtinas osteoporozės prevencijai. Vitaminas K padeda organizmui tinkamai pasisavinti kalcį, o tai stiprina kaulus.
Rauginti agurkai padeda mažinti raumenų mėšlungį
Agurkai dėl savo sudėties gali būti naudingi tiems, kurie kenčia nuo raumenų mėšlungio, nes jie padeda palaikyti mineralų pusiausvyrą organizme, o tai padeda sumažinti nemalonius pojūčius.
Raugintų agurkų žala
Vis dėlto, rauginti agurkai gali būti ir žalingi. Ypač:
Apdoroti rauginti agurkai gali neturėti probiotinių savybių ir turėti konservantų
Jei norite gauti didžiausią naudą iš raugintų agurkų, rinkitės šaldytus variantus. Kadangi ilgalaikiam saugojimui skirtuose agurkuose dažnai būna acto, kuris sunaikina didžiąją dalį probiotinį poveikį turinčių naudingųjų savybių. Be to, tokiuose agurkuose dažnai būna konservantų ir padidintas natrio kiekis, siekiant pailginti galiojimo laiką. Šaldyti rauginti agurkai bus naudingesni jūsų sveikatai.
Rauginti agurkai gali sukelti pilvo pūtimą
Jei po raugintų agurkų jaučiate pilvo pūtimą, tai gali būti fermentacijos proceso pasekmė. Sūdyti produktai, ypač konservuoti agurkai, dažnai prisideda prie pilvo pūtimo, nes dėl acto praranda savo probiotines savybes. Tuo tarpu švieži fermentuoti agurkai turi mažiau natrio ir nesukelia tokių problemų. Pilvo pūtimas taip pat gali būti per didelio šio užkandžio vartojimo rezultatas.
Raugintuose agurkuose dažnai būna daug natrio
Nepamirškite, kad rauginti agurkai, ypač tie, kurie fermentuoti su druska, gali būti naudingi sportininkams, praradusiems daug elektrolitų, tačiau juose yra daug natrio – apie 313 miligramų vienoje porcijoje. O tai yra gana daug paprastam žmogui. Primename, kad Amerikos širdies asociacija rekomenduoja neviršyti 1,5 gramo natrio per dieną – verta prisiminti apie saikingą vartojimą.
Apibendrinant, rauginti agurkai gali būti skanus ir netgi naudingas užkandis, jei renkamės tinkamai paruoštus, šviežius fermentuotus produktus ir vartojame juos saikingai. Atkreipkite dėmesį į sudėtį ir rinkitės natūraliai raugintus agurkus be didelio kiekio druskos ir konservantų, kad galėtumėte mėgautis ne tik puikiu skoniu, bet ir galimu teigiamu poveikiu jūsų sveikatai.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.