Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-04-21
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?
Rauginti agurkai: ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis?

Niekas neabejoja, kad daržovės yra itin naudingos sveikatai. Joks mitybos specialistas nerekomenduos iš kasdienio raciono išbraukti, pavyzdžiui, žiedinių kopūstų ar lapinių kopūstų. Tas pats galioja ir agurkams – švieži jie vertinami dėl savo lengvumo ir gaivumo. Tačiau verta juos rauginti – ir iškart kyla daugybė klausimų: ar rauginti agurkai nepraranda savo naudingųjų savybių?

Viena vertus, raugintos daržovės palaiko žarnyno mikroflorą, veikdamos kaip natūralūs probiotikai. Kita vertus, marinatai dažnai turi daug druskos, o natrio perteklius ne visada yra naudingas. Jei niekada nesusimąstėte, kaip agurkai virsta tuo pačiu traškiu delikatesu, viskas yra gana paprasta: švieži agurkai užpilami vandeniu, druska, aromatiniais prieskoniais – dažniausiai krapais ir česnakais – ir paliekami kelioms dienoms fermentuotis. Po trijų dienų skanus užkandis yra paruoštas. Beje, panašiai galima rauginti ir kitas daržoves.

Rauginti agurkai: kaip jie gaminami?

Rauginti agurkai iš esmės yra tie patys paprasti agurkai, kurie tiesiog buvo specialiai apdoroti. Tačiau jų nauda tiesiogiai priklauso nuo to, kaip jie buvo paruošti. Mitybos specialistė Maya Feller aiškina, kad yra du pagrindiniai marinavimo būdai.

Pirmasis – fermentacija. Agurkai ar kitos daržovės panardinami į sūrų sūrymą, kuriame natūralios bakterijos pradeda skaidyti cukrus. Būtent šio proceso dėka atsiranda būdingas rūgščiai aštrus skonis – tikros fermentacijos požymis.

Antrasis variantas – klasikinis marinavimas acte. Ir čia svarbus niuansas: jei actas turi vadinamąją „motiną“ – drebučių pavidalo nuosėdas, susidedančias iš naudingų bakterijų – tuomet vyksta fermentacijos procesas. Tačiau jei tokio bakterinio sluoksnio nėra, fermentacija nevyksta. Tokiu atveju produktas greičiau yra marinuotas, o ne raugintas, ir atitinkamai neturi probiotinių savybių.

Rauginti agurkai: kaip jie gaminami?

Raugintų agurkų nauda

Rauginti agurkai kaip probiotikai

Kaip jau minėta, dauguma raugintų agurkų yra fermentuotas produktas, o tai reiškia, kad juose yra daug naudingų probiotinių bakterijų, kurios palaiko žarnyno sveikatą. Fermentacijos metu natūralūs daržovių cukrūs yra suskaidomi ir paverčiami pieno rūgštimi, kuri suteikia produktui probiotinių savybių.

Kaip tikriausiai žinote, žarnyno sveikata yra viso organizmo gerovės pagrindas. Mikrobiomas yra atsakingas ne tik už virškinimą, bet ir veikia imuninę sistemą bei netgi padeda palaikyti optimalų svorį. Taigi, jei nuspręsite prie pikniko dešrainio pridėti raugintų agurkų, tai bus ne tik skanu, bet ir naudinga jūsų sveikatai.

Rauginti agurkai palaiko regėjimą

Jei ilgai dirbate kompiuteriu ar dažnai naudojatės išmaniaisiais įrenginiais, rauginti agurkai gali būti naudingi jūsų regėjimui. Jie yra turtingi vitaminu A, kuris vaidina svarbų vaidmenį palaikant akių sveikatą. Be to, šis vitaminas teigiamai veikia ir imuninę sistemą.

Rauginti agurkai stiprina kaulus

Raugintuose agurkuose taip pat yra vitamino K, kuris yra būtinas osteoporozės prevencijai. Vitaminas K padeda organizmui tinkamai pasisavinti kalcį, o tai stiprina kaulus.

Rauginti agurkai padeda mažinti raumenų mėšlungį

Agurkai dėl savo sudėties gali būti naudingi tiems, kurie kenčia nuo raumenų mėšlungio, nes jie padeda palaikyti mineralų pusiausvyrą organizme, o tai padeda sumažinti nemalonius pojūčius.

Raugintų agurkų žala

Vis dėlto, rauginti agurkai gali būti ir žalingi. Ypač:

Apdoroti rauginti agurkai gali neturėti probiotinių savybių ir turėti konservantų

Jei norite gauti didžiausią naudą iš raugintų agurkų, rinkitės šaldytus variantus. Kadangi ilgalaikiam saugojimui skirtuose agurkuose dažnai būna acto, kuris sunaikina didžiąją dalį probiotinį poveikį turinčių naudingųjų savybių. Be to, tokiuose agurkuose dažnai būna konservantų ir padidintas natrio kiekis, siekiant pailginti galiojimo laiką. Šaldyti rauginti agurkai bus naudingesni jūsų sveikatai.

Rauginti agurkai gali sukelti pilvo pūtimą

Jei po raugintų agurkų jaučiate pilvo pūtimą, tai gali būti fermentacijos proceso pasekmė. Sūdyti produktai, ypač konservuoti agurkai, dažnai prisideda prie pilvo pūtimo, nes dėl acto praranda savo probiotines savybes. Tuo tarpu švieži fermentuoti agurkai turi mažiau natrio ir nesukelia tokių problemų. Pilvo pūtimas taip pat gali būti per didelio šio užkandžio vartojimo rezultatas.

Raugintuose agurkuose dažnai būna daug natrio

Nepamirškite, kad rauginti agurkai, ypač tie, kurie fermentuoti su druska, gali būti naudingi sportininkams, praradusiems daug elektrolitų, tačiau juose yra daug natrio – apie 313 miligramų vienoje porcijoje. O tai yra gana daug paprastam žmogui. Primename, kad Amerikos širdies asociacija rekomenduoja neviršyti 1,5 gramo natrio per dieną – verta prisiminti apie saikingą vartojimą.

Apibendrinant, rauginti agurkai gali būti skanus ir netgi naudingas užkandis, jei renkamės tinkamai paruoštus, šviežius fermentuotus produktus ir vartojame juos saikingai. Atkreipkite dėmesį į sudėtį ir rinkitės natūraliai raugintus agurkus be didelio kiekio druskos ir konservantų, kad galėtumėte mėgautis ne tik puikiu skoniu, bet ir galimu teigiamu poveikiu jūsų sveikatai.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:mitybaRauginti agurkaiŽala

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Konkurso „Augink
Naujienos

Konkurso „Augink, fotografuok ūsus ir laimėk snieglentę“ dalyvis Justinas

2011-11-24
Alkoholis. Per kiek laiko pasišalina iš organizmo? Kiekvienas organizmas šalina skirtingai
Aktualu

Medicinos ekspertai papasakojo, per kiek laiko alkoholis pasišalina iš kūno. Atsakymas nustebins.

2024-10-07
Konkurso „Pasiryžk naujam įvaizdžiui“ dalyvė Inga
Naujienos

Konkurso „Pasiryžk naujam įvaizdžiui“ dalyvė Inga

2011-08-23
Šaldytuvo higiena: kaip išlaikyti produktus šviežesnius ir kovoti su nemaloniu kvapu?
Naujienos

Šaldytuvo higiena: kaip išlaikyti produktus šviežesnius ir kovoti su nemaloniu kvapu?

2016-07-15

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?