Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Rauginti agurkai: skonis iš vaikystės ir natūrali fermentacija

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-28
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Rauginti agurkai: skonis iš vaikystės ir natūrali fermentacija
Rauginti agurkai: skonis iš vaikystės ir natūrali fermentacija

Jei kada nors ragavote močiutės raugintų agurkų, tikrai prisimenate tą ypatingą traškesį, kurio taip trūksta pirktiniuose stiklainiuose. Šiandien vis daugiau žmonių atranda, kad rauginti agurkai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai – dėl natūralios fermentacijos jie tampa tikru probiotikų šaltiniu. O jei žinote keletą subtilybių – jūsų stiklainyje gims tikra skonio ir tekstūros simfonija.

Kaip veikia natūrali fermentacija?

Fermentacija – tai ne magija, o biocheminis procesas, kurio metu gerosios bakterijos (laktobacilos) paverčia agurkuose esančius cukrus į pieno rūgštį. Būtent ši rūgštis neleidžia veistis blogosioms bakterijoms, išsaugo vitaminus ir suteikia raugintiems agurkams tą išskirtinį skonį. Skirtingai nei konservuoti produktai, rauginti agurkai išlaiko naudingąsias savybes be jokių cheminių priedų ar sterilizavimo.

Traškumo paslaptis slypi lapuose ir garstyčiose

Vien tik agurkus užpilti sūrymu – neužtenka. Norint išgauti nepriekaištingą raugintų agurkų traškesį, būtina pridėti vyšnių, serbentų, aviečių ar net ąžuolo lapų – juose yra taninų, kurie stabdo suminkštėjimą. Taip pat galima įdėti garstyčių miltelių ar gabalėlį krieno šaknies – jie ne tik padeda išlaikyti tekstūrą, bet ir neleidžia vystytis nepageidaujamoms bakterijoms.

Rauginti agurkai ir tinkamas vanduo

Norite, kad fermentacija vyktų sklandžiai? Pamirškite chloruotą vandentiekio vandenį – chloras naikina gerąsias bakterijas. Rekomenduojama naudoti filtruotą, šaltinio arba bent jau virintą ir atvėsintą vandenį.

Rauginti agurkai ir tinkamas vanduo

Druska – raugintų agurkų pagrindas

Druska ne tik suteikia skonį, bet ir reguliuoja visą fermentacijos procesą. Idealus kiekis – 70 g akmens ar jūros druskos litrui vandens. Tik tokia koncentracija sukuria tinkamą terpę gerosioms bakterijoms, o kenksmingos – negali išgyventi.

Rauginti agurkai: klasikinis receptas (3 l stiklainis)

Jums reikės:

  • 1.5–2 kg mažų, šviežių agurkų
  • 1 česnako galvutė
  • 4–5 vyšnių lapai
  • 2–3 serbentų ir aviečių lapai
  • 2–3 krapų žiedai
  • 10 juodųjų pipirų
  • 2–3 lauro lapai
  • 0,5 arb. šaukštelio garstyčių miltelių (nebūtina)
  • 1,5 l filtruoto ar virinto vandens
  • 105 g druskos (70 g/l)

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Paruošimas:

  1. Agurkus pamirkykite šaltame vandenyje 2 val.
  2. Išplaukite žoleles, pasiruoškite stiklainį (nebūtina sterilizuoti).
  3. Įdėkite dalį prieskonių ir žolelių į dugną, tada dėkite agurkus vertikaliai, pabarstykite likusiais prieskoniais.
  4. Iš anksto ištirpinkite druską vandenyje ir užpilkite agurkus.
  5. Stiklainį uždenkite marlė ar dangteliu, palikite šiltoje vietoje 3–5 dienoms.
  6. Kai sūrymas apsiblaus, agurkai patamsėja – paragaukite. Laikykite vėsiai arba konservuokite žiemai.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:druskaFermentacijaRauginti agurkai

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kepta avižinė košė
Košės

Kepta avižinė košė – pasiruoškite pusryčius iš vakaro

2025-02-27
Moliūgų ir melionų sriuba su jazminų arbata
Receptai

Moliūgų ir melionų sriuba su jazminų arbata

2024-01-13
Kepta kiauliena apelsinų padaže
Mėsos patiekalai

Kepta kiauliena su apelsinų glazūra: mėgausis visa šeima

2025-01-07
Degintas baskų sūrio pyragas
Desertai

Degintas baskų sūrio pyragas

2025-05-05

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?