Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Šaltosios arbatos paslaptys

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2010-06-27
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Šaltosios arbatos paslaptys
Didžiausias amerikiečių nuopelnas pasaulinei arbatos kultūrai be jokių abejonių yra arbata su ledu. Nors XIX a. receptų knygose yra užuominų apie šaltą arbatą, gėrimas paplito tik XX a. pradžioje, mat iki tol nebuvo efektyvaus ir pigaus būdo atšaldyti gėrimą. Tik patys prabangiausi produktai, kaip ikrai, brangiosios žuvys, jūros gėrybės ir šampanas būdavo šaldomi natūraliu ledu nuo žiemos išsaugotu specialiose požeminėse saugyklose.

Šaltosios arbatos pradžia

1904 metais amerikietis arbatos pirklys Ričardas Blečyndenas ruošėsi Luizianos valstijos žemės ūkio ir technikos pasiekimų mugei. Už visas savo apyvartines lėšas  pirklys prisipirko arbatos. Vasara pasitaikė labai karšta ir mugės lankytojai nė nenorėjo žiūrėti į šiltą gėrimą. Blečyndenas surizikavo. Jis pasiskolino naujutėlaitį vokišką refrižeratorių (šaldytuvą) ir mugės žioplinėtojams pasiūlė šaltos arbatos su ledu. Kaitros iškamuoti svečiai susižavėjo iki pamišimo. Per kelias dienas šalta arbata tapo visiškai neatskiriama amerikietiškos vasaros dalimi.

Esminės taisyklės

Šaltą arbatą nesunku pasigaminti namie, tačiau dera žinoti kelias esmines taisykles. Pirmiausia, venkite tirpios arbatos, nes ji būna per saldi ir jai trūksta skonio. Gardų gėrimą pasigaminsite iš daugumos juodos arbatos rūšių, žaliosios, oolong, japoniškos senčos arbatos.
 
Patyrę kulinarai žino, kad cukrumi gana sunku saldinti šaltus gėrimus. Visai nesunku pasigaminti cukraus sirupą. Tereikia ištirpinti cukrų karštame vandenyje lygiomis dalimis (1:1) ir leisti atšalti. Jei gamindami šaltą arbatą naudosite karštą plikymą, leiskite arbatai ataušti pamažu, tuomet ji liks skaidri, nesusidrums. 

Šaltas plikymas

Trims gėrimo stiklinėms jums reikės šešių arbatinių šaukštelių stambialapės arbatos. Suberkite arbatą į plikymo kamuolį arba popierinį filtrą įdėkite jį į asotį ir užpilkite šaltu vandeniu. Leiskite užpilui nusistovėti šaldytuve bent keturias valandas, o geriau visą naktį.

Karštas plikymas

1 būdas:

(Trims puodeliams gėrimo)
600 mililitrų verdančio vandens užplikykite 6 arbatinius šaukštelius stambialapės juodosios arba žaliosios arbatos. Palaikykite 3 minutes (žaliąją arbatą 1 minutę). Suberkite maždaug 400 gramų ledo kubelių į ąsotį, supilkite arbatą, pagal skonį  pasaldinkite cukraus sirupu.

2 būdas

Jei norite pagaminti stiprią šaltą arbatą, plikykite dvigubai daugiau arbatžolių leiskite nusistovėti 3-5 minutes pilkite maždaug ant 600 gramų ledo, pasaldinkite pagal skonį.
Stiprią arbatą taip pat galite atskiesti (1:1) gazuotu citrininiu limonadu ar vaisių sultimis. Tik neleiskite sultims užgožti arbatos skonio.

Skanaus!

Liudas Kauneckas

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Apie prieskonių (pa)naudojimą
Naujienos

Apie prieskonių (pa)naudojimą

2018-11-06
Ericą ir Jurgį „Dviejų Dviem” turui po Lietuvą puošia K. Rimdžius
Mada

Ericą ir Jurgį „Dviejų Dviem” turui po Lietuvą puošia K. Rimdžius

2013-04-05
Keistokos Motinos dienos fotografijos (foto)
Įdomu

Keistokos Motinos dienos fotografijos (foto)

2013-05-10
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (267)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (267)

2013-03-20

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?