Sviestas jau daugelį metų yra nepakeičiamas ingredientas tiek virtuvėje, tiek kepinių pasaulyje. Tačiau vis daugiau žmonių ieško šio riebalo pakaitalų – tiek dėl sveikatos priežasčių, tiek dėl mitybos įpročių, tokių kaip laktozės netoleravimas, jautrumas pieno produktams ar augalinės mitybos laikymasis. Sužinokite, kurie sviesto pakaitalai verti išbandymo.
Be to, sviestas turi gana daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų – vos viename šaukšte jų yra apie 30 mg cholesterolio (10 % rekomenduojamos dienos normos) ir 7 g sočiųjų riebalų (35 % dienos normos). Nors naujausi tyrimai rodo, kad sąsaja tarp maistinio cholesterolio ir širdies ligų nėra tokia tiesioginė, kaip manyta anksčiau, gydytojai vis tiek rekomenduoja šiuos riebalus vartoti saikingai – ypač tiems, kurie turi padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Pasak mitybos specialistės Destini Moody, jei jau sergate širdies ligomis ar norite jų išvengti, vertėtų apsvarstyti sveikesnes alternatyvas sviestui.

Sveikesni sviesto pakaitalai, kuriuos verta išbandyti
1. Obuolių tyrelė
Šis paprastas ir prieinamas ingredientas puikiai tinka kepiniams, ypač jei norite sumažinti kalorijų ir riebalų kiekį. Obuolių tyrelė ypač efektyvi pyraguose, sausainiuose ar keksiukuose – 1:1 santykiu ji gali visiškai pakeisti sviestą. Be to, joje gausu pektino ir antioksidantų.
2. Alyvuogių aliejus
Aukštos kokybės alyvuogių aliejus – tai širdžiai palankus riebalų šaltinis, turintis daug nesočiųjų riebalų ir vitamino E. Jis gali būti naudojamas tiek kepimui, tiek kepiniams (jei reikia lydyto sviesto) – 1:1 santykiu. Jei receptas reikalauja minkšto sviesto, naudokite ¾ alyvuogių aliejaus kiekio. Kepiniuose, kuriuose pageidaujama švelnaus skonio, naudokite lengvesnį (virgin) aliejų.
3. Riešutų sviestas
Migdolų, žemės riešutų ar anakardžių sviestas – dar viena puiki alternatyva, ypač sausainiams ar saldiems kepiniams. Riešutų sviestuose gausu baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų, o jų konsistencija puikiai primena sviestą. Naudokite tokį pat kiekį, kaip ir sviesto.
4. Augalinis sviestas
Šiandien rinkoje gausu augalinių sviestų, kurie ne tik skonis panašūs į įprastą sviestą, bet ir dažnai yra pagaminti iš riešutų ar augalinių aliejų. Kai kurie jų netgi praturtinti probiotikais. Jie puikiai tinka tiek gaminant sūrius, tiek saldžius patiekalus, naudojami 1:1 santykiu kaip sviestas.
5. Moliūgų tyrė
Moliūgų tyrė – puikus sviesto pakaitalas kepiniuose, ypač jei norite mažiau riebalų ir daugiau skaidulų bei vitamino A (pusė puodelio – net 500 % dienos normos!). Naudokite ¾ puodelio moliūgų tyrės vietoje 1 puodelio sviesto. Ji puikiai tinka rudens tematikos sausainiams, morkų pyragams ir kitiems kepiniams.
6. Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas – puikus baltymų ir kalcio šaltinis, kuris taip pat gali pakeisti sviestą kepiniuose. Jį galite naudoti 1:1 santykiu, tačiau dėl didesnio drėgmės kiekio augaliniuose jogurtuose jų reikėtų dėti šiek tiek mažiau – apie ¾ kiekio. Jogurtas ypač tinka keksiukams, pyragams ir sausainiams.
Skanu, sveika ir kūrybiška
Sviesto pakaitalai gali ne tik pagerinti savo širdies sveikatą, bet ir padėti atrasti naujus, įdomius skonius bei tekstūras. Nesvarbu, ar esate kepinių entuziastas, ar tiesiog norite sumažinti sočiųjų riebalų kiekį savo mityboje – šie pakaitalai padės gaminti ne tik skaniau, bet ir sveikiau.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.