Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Sveikiausi sviesto pakaitalai maisto gaminimui ir kepimui

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-05-22
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Sveikiausi sviesto pakaitalai maisto gaminimui ir kepimui
Sveikiausi sviesto pakaitalai maisto gaminimui ir kepimui

Sviestas jau daugelį metų yra nepakeičiamas ingredientas tiek virtuvėje, tiek kepinių pasaulyje. Tačiau vis daugiau žmonių ieško šio riebalo pakaitalų – tiek dėl sveikatos priežasčių, tiek dėl mitybos įpročių, tokių kaip laktozės netoleravimas, jautrumas pieno produktams ar augalinės mitybos laikymasis. Sužinokite, kurie sviesto pakaitalai verti išbandymo.

Be to, sviestas turi gana daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų – vos viename šaukšte jų yra apie 30 mg cholesterolio (10 % rekomenduojamos dienos normos) ir 7 g sočiųjų riebalų (35 % dienos normos). Nors naujausi tyrimai rodo, kad sąsaja tarp maistinio cholesterolio ir širdies ligų nėra tokia tiesioginė, kaip manyta anksčiau, gydytojai vis tiek rekomenduoja šiuos riebalus vartoti saikingai – ypač tiems, kurie turi padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Pasak mitybos specialistės Destini Moody, jei jau sergate širdies ligomis ar norite jų išvengti, vertėtų apsvarstyti sveikesnes alternatyvas sviestui.

Sveikesni sviesto pakaitalai: riešutų sviestas

Sveikesni sviesto pakaitalai, kuriuos verta išbandyti

1. Obuolių tyrelė
Šis paprastas ir prieinamas ingredientas puikiai tinka kepiniams, ypač jei norite sumažinti kalorijų ir riebalų kiekį. Obuolių tyrelė ypač efektyvi pyraguose, sausainiuose ar keksiukuose – 1:1 santykiu ji gali visiškai pakeisti sviestą. Be to, joje gausu pektino ir antioksidantų.

2. Alyvuogių aliejus
Aukštos kokybės alyvuogių aliejus – tai širdžiai palankus riebalų šaltinis, turintis daug nesočiųjų riebalų ir vitamino E. Jis gali būti naudojamas tiek kepimui, tiek kepiniams (jei reikia lydyto sviesto) – 1:1 santykiu. Jei receptas reikalauja minkšto sviesto, naudokite ¾ alyvuogių aliejaus kiekio. Kepiniuose, kuriuose pageidaujama švelnaus skonio, naudokite lengvesnį (virgin) aliejų.

3. Riešutų sviestas
Migdolų, žemės riešutų ar anakardžių sviestas – dar viena puiki alternatyva, ypač sausainiams ar saldiems kepiniams. Riešutų sviestuose gausu baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų, o jų konsistencija puikiai primena sviestą. Naudokite tokį pat kiekį, kaip ir sviesto.

4. Augalinis sviestas
Šiandien rinkoje gausu augalinių sviestų, kurie ne tik skonis panašūs į įprastą sviestą, bet ir dažnai yra pagaminti iš riešutų ar augalinių aliejų. Kai kurie jų netgi praturtinti probiotikais. Jie puikiai tinka tiek gaminant sūrius, tiek saldžius patiekalus, naudojami 1:1 santykiu kaip sviestas.

5. Moliūgų tyrė
Moliūgų tyrė – puikus sviesto pakaitalas kepiniuose, ypač jei norite mažiau riebalų ir daugiau skaidulų bei vitamino A (pusė puodelio – net 500 % dienos normos!). Naudokite ¾ puodelio moliūgų tyrės vietoje 1 puodelio sviesto. Ji puikiai tinka rudens tematikos sausainiams, morkų pyragams ir kitiems kepiniams.

6. Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas – puikus baltymų ir kalcio šaltinis, kuris taip pat gali pakeisti sviestą kepiniuose. Jį galite naudoti 1:1 santykiu, tačiau dėl didesnio drėgmės kiekio augaliniuose jogurtuose jų reikėtų dėti šiek tiek mažiau – apie ¾ kiekio. Jogurtas ypač tinka keksiukams, pyragams ir sausainiams.

Skanu, sveika ir kūrybiška

Sviesto pakaitalai gali ne tik pagerinti savo širdies sveikatą, bet ir padėti atrasti naujus, įdomius skonius bei tekstūras. Nesvarbu, ar esate kepinių entuziastas, ar tiesiog norite sumažinti sočiųjų riebalų kiekį savo mityboje – šie pakaitalai padės gaminti ne tik skaniau, bet ir sveikiau.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:mitybariešutų sviestassviestas

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kiek metų gyvensite? Pasinaudokite mokslininkų sukurtu testu
Naujienos

Kiek metų gyvensite? Pasinaudokite mokslininkų sukurtu testu

2011-05-16
Ką reikia žinoti apie cholerą
Naujienos

Ką reikia žinoti apie cholerą

2010-10-25
„Užteks tylėt“ kviečia įveikti ŽIV ir AIDS baimę (Foto)
Naujienos

„Užteks tylėt“ kviečia įveikti ŽIV ir AIDS baimę (Foto)

2011-08-12
„McDonald’s” bandys paneigti nesveiko maisto stereotipą
Aktualu

„McDonald’s” bandys paneigti nesveiko maisto stereotipą

2010-11-04

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?