Now Reading
Ką reikia žinoti apie cholerą

Ką reikia žinoti apie cholerą

Ką reikia žinoti apie cholerą

Haityje daugėja mirčių nuo choleros. Pranešama, kad nuo šios užkrečiamos ligos jau mirė daugiau nei 250 žmonių.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) rekomenduoja šiuo metu nevykti į epidemijos apimtą šalį ir primena, kad šia ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per užterštą vandenį bei per nepakankamai termiškai apdorotą ir saugomą maistą.

Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, ledą, pagamintą iš užteršto vandens.

Vandenyje gali būti užteršiamos žuvys bei vėžiagyviai, kurie neretai valgomi žali – tai kelia tiesioginį pavojų. Kaip ir asmenys, ruošiantys maistą – užsikrėtusieji užkrečia ir gaminamą maistą.

Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki penkių dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu viduriavimu ir vėmimu, todėl prarandama daug organizmo skysčių ir druskų. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, sutrinka inkstų veikla, veido bruožai tampa „aštresni” (pavyzdžiui, „įkrinta” akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis ULAC rekomenduoja:

• Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgį bei pasinaudojus tualetu;

• Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe;

• Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;

• Vartoti karštus (arbatą, kavą); fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus;

• Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;

• Valgyti tik rūpestingai termiškai apdorotą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip 70 C visose maisto dalyse. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

• Vengti valgyti termiškai neapdorotas jūros gėrybes ir žuvį;

• Vaisius ir daržoves prieš valgant reikia nuplauti parūgštintame vandenyje, nulupti ar nuskusti žievelę;

• Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;

• Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas;

• Grįžus iš kelionės ir 2-5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top