-2.5 C
Vilnius
Antradienis, 18 kovo, 2025

Sveikiausios 2025-ųjų dietos: sumažina ligų riziką, prailgina gyvenimą

Kasmetinis JAV naujienų ir pasaulio ataskaitų (U.S. News & World Report) sudaromas geriausių dietų reitingas vėl paskelbė savo verdiktą, kurios yra sveikiausios dietos. Aštuntą kartą iš eilės pirmąją vietą užėmė Viduržemio jūros regiono dieta. Šis reitingas, kurį sudaro dešimtys mitybos, nutukimo, psichodietikos, diabeto ir širdies ligų ekspertų, analizuoja įvairius mitybos modelius ir vertina juos, skirdami balus.

Geriausia dieta yra ta, kuri yra gerai subalansuota ir pagrįsta tvirtais moksliniais įrodymais. Tyrimai aiškiai rodo, kad mityba, pagrįsta vertingais, maistingais produktais – tokiais kaip švieži vaisiai, daržovės ir sveiki riebalai – ne tik apsaugo nuo lėtinių ligų, bet ir prailgina gyvenimą bei pagerina jo kokybę. Žmonės visame pasaulyje, kurie ilgus metus išlieka sveiki, turi vieną bendrą bruožą: jų mityba pagrįsta protingais maisto pasirinkimais.

Sveika mityba – tai ne griežtas režimas, o gairės

Gera dieta neturėtų būti griežtas režimas, o veikiau gairės, padedančios formuoti sveikus įpročius. Tai ne apie griežtas taisykles, o apie aiškius patarimus, kurie padeda suprasti, ką verta valgyti dažniau, o ką riboti. Veiksmingiausi mitybos būdai leidžia lanksčiai prisitaikyti – vietoj konkrečių produktų primetimo, jie skatina įvairovę, pavyzdžiui, skirtingų baltymų ar vaisių šaltinių pasirinkimą, atsižvelgiant į asmeninius pageidavimus. Čia nėra vietos kraštutinumams – svarbiausia yra saikas, pusiausvyra ir sveikas požiūris į porcijų dydį.

Be to, sveikiausios dietos gali būti pritaikytos prie individualių skonio pageidavimų, kulinarinių tradicijų ar biudžeto. Tai palengvina jų laikymąsi ilgalaikėje perspektyvoje, o jų lankstumas reiškia, kad jos neįveda nereikalingų apribojimų.

2025-ųjų sveikiausios dietos pagal U.S. News & World Report:

  • Viduržemio jūros regiono dieta
  • DASH dieta
  • Fleksitarinė dieta
  • MIND dieta
  • Mayo klinikos dieta
Sveikiausios dietos: Viduržemio jūros regiono dieta - lyderė

Sveikiausios dietos: Viduržemio jūros regiono dieta – lyderė

Viduržemio jūros regiono dieta jau daugelį metų yra sveikiausių mitybos būdų priešakyje. Tai nestebina – daugybė mokslinių tyrimų patvirtina jos veiksmingumą prevencijoje nuo daugelio ligų, taip pat palaikant organizmą kovoje su esamomis ligomis.

Viduržemio jūros regiono dieta pirmiausia remiasi augaliniais maisto produktais, ribojant gyvūninius produktus. Didžiausias dėmesys skiriamas daržovėms, vaisiams, ankštiniams augalams, taip pat viso grūdo produktams. Didelis maistinių skaidulų kiekis daržovėse ir vaisiuose padeda palaikyti sveiką kūno svorį. Daugelio vaisių sudėtyje esantys pektinai, savo ruožtu, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir teigiamai veikia gliukozės kiekį žmonėms, sergantiems hiperglikemija.

Viduržemio jūros regiono dieta neįsivaizduojama be alyvuogių aliejaus, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Alyvuogių aliejuje taip pat yra vitaminų E ir K bei antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Tyrimai parodė, kad vos pusė šaukšto alyvuogių aliejaus per dieną sumažina mirtingumą nuo kraujotakos sistemos ligų.

Gyvūninių produktų atžvilgiu dažniausiai rekomenduojama žuvis, liesi pieno produktai ir jūros gėrybės. Vengiama perdirbtų maisto produktų, saldumynų ir raudonos mėsos.

DASH dieta – antroje vietoje:

Antrąją vietą išlaikė DASH dieta, kuri turi daug bendrų bruožų su Viduržemio jūros regiono dieta. Abiejose kasdienėse mitybos programose rekomenduojama daug daržovių ir vaisių, viso grūdo produktų, augalinių riebalų, taip pat riešutų ar mažai riebalų turinčių pieno produktų. Ribojama raudona mėsa, konditerijos gaminiai (šokoladas, batonėliai, sausainiai, saldinti gėrimai ir kt.), labai perdirbti produktai (pvz., greitai paruošiami patiekalai, paruošti padažai), sočiosios riebalų rūgštys ar transizomerai.

Tačiau pagrindinis šių dietų skirtumas yra DASH dietos akcentas ribojant natrio suvartojimą, nes pagrindinis jos tikslas – kontroliuoti kraujospūdį. Pagal DASH dietos principus, geriausia sumažinti druskos kiekį kasdienėje mityboje iki maždaug 4 g per dieną (2/3 arbatinio šaukštelio). Palyginimui, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, saugus druskos suvartojimo lygis yra apie 5 g per dieną. Būtent todėl tiek daug dėmesio skiriama perdirbto maisto atsisakymui.

Fleksitarizmas – vis labiau populiarėjantis:

Trečiąją vietą užėmė fleksitarinė dieta. Fleksitarizmas – tai mitybos stilius, kuris apima mėsos ir kitų gyvūninių produktų vartojimo ribojimą, tačiau visiškai jų neišskiria iš mitybos. Kodėl fleksitarizmas vis labiau populiarėja? Nes jis iš tikrųjų neišskiria jokios produktų grupės iš mitybos, o tik apriboja kai kurias iš jų. Jis nurodo, kuriuos produktus verta vartoti kuo dažniau, o kuriuos – kuo rečiau, kad galėtumėte džiaugtis gerove ir sveikata.

Didelis fleksitarizmo privalumas taip pat yra aplinkos apsauga. Mėsos, ypač raudonos mėsos, gamyba sukuria didelius šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tokių kaip metanas ir anglies dioksidas, kiekius. Mėsos vartojimo mažinimas prisideda, be kita ko, prie šių dujų emisijos mažinimo, taip pat prie vandens suvartojimo mažinimo.

Šaltinis: https://zdrowie.interia.pl/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: