0.2 C
Vilnius
Pirmadienis, 17 kovo, 2025

Šventiniai meduoliai sukurti Velykoms

Šventiniai meduoliai sukurti Velykoms – šie žavūs skanėstai tai ne tik desertas, bet ir tikras kūrybinis procesas. Jų gamyba sujungia minkštą, aromatingą tešlą su lengvu, traškiu glajumi, kuris suteikia ne tik puikų skonį, bet ir dekoratyvią šventinę išvaizdą.

Šventiniai meduoliai sukurti Velykoms: receptas

Tobulas pasirinkimas šventiniam Velykų stalui, šie žavingi viščiukai tikrai sužavės visus svečius. Gamybos procesas šiek tiek ilgesnis, bet nėra sudėtingas. Tikrai įveikiama visiems, ieškantiems išskirtinio deserto šventei.

Ingredientai:


Meduolių tešlai:

  • 100 g medaus
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 1 arb. š. cinamono
  • 1/2 arb. š. maltų gvazdikėlių
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 arb. š. gesintos sodos
  • Citrinos rūgšties
  • 400-450 g kvietinių miltų

    Glajui:
  • 35 g pasterizuoto kiaušinio baltymo
  • 200 g cukraus pudros + papildomai glajaus tirštinimui
  • 2 valg. š. citrinos rūgšties
  • Maistinių dažų (geltona, oranžinė spalvos)

    Dekoravimui:
  • Baltos cukrinės masės
  • Juodo maistinio rašiklio

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga:

1. Garų vonelėje ištirpinti medų, cukrų ir sviestą. Nukelti nuo kaitros, palikti pravėsti.
2. Į mišinį suberti cinamoną, maltus gvazdikėlius ir vanilės ekstraktą. Viską išmaišyti iki vientisos masės.
3. Kiaušinį įmušti į atskirą dubenį, paplakti, supilti į sirupo masę, permaišyti.
4. Nugesinti sodą su citrinos rūgštimi, supilti į sirupo masę, permaišyti.
5. Į dubenį suberti 400 g miltų, supilti sirupo mišinį, viską išmaišyti, kol tešla pradės lipti, tuomet rankomis pabaigti tešlos minkymą, ji turi būti minkšta.
6. Jeigu tešlą per skystą, dar šiek tiek pridėti miltų, tačiau juos berti po truputį, kad tešla netaptų per kieta.
7. Suformuoti rutuliukus (vienas didesnis, kitas mažesnis). Išdėlioti ant kepimo popieriumi patiestos skardos.
8. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros ir suformuotus rutuliukus kepti 15min.

Glajaus gamyba:
9. Kiaušinio baltymus rankiniu plaktuvu išplakti iki standžių putų.
10. Suberti persijotą cukraus pudrą, įpilti citrinos rūgšties.
11. Viską sumaišyti iki vientisos masės. Jeigu glajus pernelyg skystas, įberti dar cukraus pudros.
12. Tinkama glajaus konsistencija pasiekiama tuomet, kai nutekėjęs nuo mentelės atgal į dubenį, per 10-15 s susilygina.
13. Įpilti maistinių dažų, gerai išmaišyti.

Surinkimas:
14. Iškepusias dalis palikti atvėsti.
15. Mažesnės dalies apačią patepti glajumi ir klijuoti ant didesnės. Palikti pilnai sustingti.
16. Suklijuotą kūną perverti ilgu pagaliuku ir merkti į geltoną glajų, juo pilnai padengti, leisti pertekliui nuvarvėti ir leisti pradžiūti.
17. Iš baltos cukrinės masės išspausti apvalias akis ir juodu maistiniu rašikliu nupiešti vyzdžius.
18. Ant dar kiek drėgno glajaus klijuoti akis.
19. Pilnai išdžiuvus kūnui, per “lapelių” dekoravimo antgalį iš kietesnės (pridėti daugiau cukraus pudros) glajaus masės išspausti sparnus.
20. Kietesnę cukrinę masę nudažyti oranžiniais dažais ir tuo pačiu “lapelių” antgaliu, tik mažesnio diametro, padaryti skiauteres, o per tiesiog prakirptą dekoravimo maišelį padaryti snapelius.
21. Leisti pilnai išdžiūti.


Šiuo receptu su mūsų redakcija pasidalino Aurelija. Daugiau jos receptų galite rasti jos Instagram profilyje

Vaida Bučinskienė
Vaida Bučinskienė
Esu Vaida, maisto turinio redaktorė laikas.lt portale. Maistas yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Ieškau, gaminu, improvizuoju, testuoju, fotografuoju. Manau nėra neskanaus maisto, gali būti tik netinkamai panaudoti produktai :)

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: