-1.1 C
Vilnius
Pirmadienis, 17 kovo, 2025

9 pusryčių metu daromos klaidos, dėl kurių negalite numesti svorio

Tinkamai subalansuoti pusryčiai yra svarbi sėkmingo svorio kontrolės dalis. Tačiau daugelis žmonių pusryčių metu daro klaidas, kurios gali sulėtinti svorio metimo procesą ar net skatinti svorio prieaugį. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių klaidų ir patarimai, kaip jų išvengti.

Visiškai atsisakote pusryčių

Praleidžiant pusryčius gali padidėti alkis ir kalorijų suvartojimas vėliau dieną. Be to, tai gali skatinti persivalgymą, ypač vakare. Tyrimai rodo, kad vėlai valgantys žmonės dažniau susiduria su antsvoriu ir blogesne medžiagų apykaita.

Saldi kava ar kiti gėrimai pusryčių metu

Kava su sirupu, plakta grietinėle ar kitais priedais gali turėti daug cukraus. Pavyzdžiui, kavos gėrimas su priedais gali turėti net 24 g cukraus. Per didelis pridėtinio cukraus kiekis siejamas su svorio prieaugiu, 2 tipo diabetu ir širdies ligomis.

Nepakankamas skaidulų kiekis

Jei pavalgę pusryčius jau greitai vėl jaučiatės alkani, tikėtina, kad trūksta skaidulų. Skaidulos padeda virškinimui, mažina cholesterolio lygį ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui. Vietoj saldų dribsnių ar bandelių rinkitės viso grūdų dribsnius, pilno grūdų duoną ar avižinę košę.

Nepakankamas baltymų kiekis pusryčių metu

Baltymai padeda ilgiau jaustis sočiam ir mažina bendrą kalorijų suvartojimą. Jie skatina hormonų, reguliuojančių apetitą, gamybą. Aukšto baltymų kiekio pusryčiams tinka kiaušiniai, graikiškas jogurtas, avižos ar baltymingi blynai. Taip pat baltymų kiekį galima padidinti geriant pieną (karvės ar sojos).

Nepakankamas baltymų kiekis pusryčių metu

Maistingųjų medžiagų stokojantys užkandžiai

Traškučiai, sausainiai ar spurgos gali būti skanūs, bet juose gausu tuščių kalorijų, riebalų ir cukraus. Tokie užkandžiai nesuteikia sotumo jausmo ir skatina persivalgymą.

Sveikųjų riebalų trūkumas pusryčių metu

Riebalai padeda ilgiau jaustis sočiam ir skatina sotumo hormonus. Jie taip pat padeda organizmui pasisavinti tam tikrus vitaminus. Įtraukite į pusryčius sveikųjų riebalų šaltinius, tokius kaip avokadai, riešutai, sėklos ar alyvuogių aliejus.

Per mažai maisto pusryčiams

Net jei valgote sveikus pusryčius, per mažas kiekis gali būti problema. Vien vaisius nesuteiks pakankamo sotumo jausmo, todėl vėliau galite persivalgyti. Derinkite vaisius su riešutais, jogurtu ar pilno grūdų gaminiais, kad pusryčiai būtų subalansuoti.

Per vėlai valgomi pusryčiai

Vėlyvi pusryčiai gali padidinti persivalgymo riziką. Tyrimai rodo, kad anksti pusryčiaujantys žmonės lengviau kontroliuoja svorį. Laikas, kada valgome, daro įtaką medžiagų apykaitai, o vėlyvas valgymas gali trikdyti organizmo natūralų ritmą.

Nepakankamas vandens kiekis pusryčių metu

Vanduo yra būtinas bendrai sveikatai. Jis padeda reguliuoti kūno temperatūrą, tepti sąnarius ir apsisaugoti nuo dehidratacijos. Tyrimai rodo, kad vandens gėrimas prieš valgį gali skatinti svorio metimą, nes suteikia sotumo jausmą ir mažina suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, vanduo pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus.

Norint sėkmingai kontroliuoti svorį, svarbu atkreipti dėmesį į pusryčių kokybę. Subalansuoti pusryčiai, turintys pakankamai skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, padės ilgiau jaustis sočiems ir išvengti persivalgymo. Taip pat svarbu vengti perdirbtų maisto produktų, gerti pakankamai vandens ir laikytis tinkamo valgymo grafiko.

Sveiki pusryčiai – tai pirmas žingsnis sėkmingo svorio metimo link!

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: