Lęšiai – tai valgomos ankštinių augalų šeimos sėklos, kurios stebina savo spalvų įvairove: nuo raudonų ir žalių iki rudų, geltonų ir juodų. Kaip ir kiti ankštiniai augalai, lęšiai auga ankštyse. Šios mažos sėklos ne tik greitai paruošiamos ir ekonomiškos, bet ir yra tikras maistinių medžiagų lobynas, suteikiantis organizmui baltymų, skaidulų ir daugybę mineralų. Sužinokite, kokia lęšių nauda jūsų sveikatai!
Lęšių nauda sveikatai
Lęšiai yra ne tik skanūs, bet ir itin naudingi sveikatai. Štai kokia lęšių nauda:
- Mažina lėtinių ligų riziką: Tyrimai rodo, kad reguliarus lęšių vartojimas gali sumažinti tokių lėtinių ligų kaip diabetas, nutukimas, vėžys ir širdies ligos riziką. Tai lemia didelis fenolių – apsauginių augalinių junginių – kiekis. Lęšiai yra vieni iš daugiausiai fenolių turinčių ankštinių augalų. Jie pasižymi antioksidaciniu, antibakteriniu, antivirusiniu ir priešuždegiminiu poveikiu, taip pat saugo širdį.
- Palaiko virškinimo sistemą: Lęšiai yra ypač turtingi prebiotinėmis skaidulomis, kurios skatina virškinimo funkciją ir „maitina“ naudingas žarnyno bakterijas, taip svarbias mūsų sveikatai. Skaidulų turtinga mityba siejama su daugybe naudos sveikatai, įskaitant sumažintą storosios žarnos vėžio riziką.
- Naudingi širdies sveikatai: Lęšiai yra puikus skaidulų, folio rūgšties ir kalio šaltinis, todėl jie yra puikus pasirinkimas širdies sveikatai, kraujospūdžio ir cholesterolio kontrolei. Jie taip pat yra energiją suteikiančios geležies ir vitamino B1 šaltinis, kuris padeda palaikyti stabilų širdies ritmą.
- Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje: Ankštiniai augalai, įskaitant lęšius, turi žemą glikemijos indeksą (GI), todėl energija iš jų į kraują išsiskiria lėčiau. Tai padeda geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Didelis skaidulų kiekis taip pat suteikia sotumo jausmą, kuris padeda kontroliuoti apetitą.
- Augalinių baltymų šaltinis: Lęšiai yra puikus baltymų šaltinis, todėl jie yra puiki alternatyva mėsai ar žuviai. Net trečdalis lęšių kalorijų gaunama iš baltymų, todėl lęšiai pagal baltymų kiekį yra treti tarp visų ankštinių augalų ir riešutų. Kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, lęšiuose trūksta kelių nepakeičiamų aminorūgščių, būtent metionino ir cisteino. Tai lengvai ištaisoma derinant lęšius su grūdais, tokiais kaip ryžiai ar kviečiai.

Lęšių maistinė vertė (100 g virtų žalių/rudų lęšių):
- 105 kcal/446 kJ
- 8,8 g baltymų
- 0,7 g riebalų
- 16,9 g angliavandenių
- 5,1 g skaidulų
- 3,5 mg geležies
- 40 mcg seleno
- 30 mcg folio rūgšties
Lęšiai yra tikras maistinių medžiagų lobynas. Tai puikus augalinių baltymų šaltinis veganams, lęšiai yra puikus maisto pasirinkimas visiems.
Šaltinis: https://www.bbcgoodfood.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.