-1.1 C
Vilnius
Pirmadienis, 17 kovo, 2025

Ar galima praleisti pusryčius? Štai ką sako mitybos ekspertai

Turbūt ne kartą girdėjote, kad pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. Tačiau, jei skubate, norite ilgiau pamiegoti ar tiesiog nejaučiate alkio, galbūt esate vienas iš tų, kurie rytais praleidžia šį valgį. Iš tiesų, praleisti pusryčius yra gana dažnas reiškinys. Norėdami geriau suprasti šį mitybos įprotį, pasikonsultavome su dietologais, kurie paaiškino pusryčių praleidimo privalumus ir trūkumus, taip pat požymius, rodančius, kad šį valgį reikėtų įtraukti į savo rutiną.

Kodėl valgome pusryčius?

Pusryčiai nutraukia natūralų pasninkavimą, kuris vyksta per naktį. Jie skirti atkurti gliukozės (pagrindinio organizmo energijos šaltinio) atsargas, kad jūsų kūnas ir smegenys galėtų funkcionuoti visą dieną.

Šis rytinis valgis taip pat vaidina svarbų vaidmenį sveikoje mityboje ir gyvenimo būde. „Kai valgote maistingus pusryčius ir jie jums padeda jaustis gerai fiziškai ir psichiškai, tai gali paskatinti toliau daryti sveikus pasirinkimus”, – teigia Marissa Meshulam, MS, RD, CDN. Be to, kiekvienas valgis yra galimybė gauti pagrindinių maistinių medžiagų. Valgydami pusryčius, sukuriate galimybę gauti baltymų, sveikų riebalų, skaidulų ir antioksidantų, kurie visi reikalingi gerai sveikatai, aiškina Meshulam.

Kodėl pusryčių praleidimas gali būti naudingas?

  • Taupo laiką. Pusryčių paruošimas ir valgymas reikalauja laiko ir pastangų, todėl jų praleidimas yra tiesiog patogiau, ypač kai turite daug reikalų.
  • Patogiau ir taupo pinigus. Tiems, kurie susiduria su prieinamų, maistingų produktų trūkumu, pusryčiai dažnai yra pirmasis valgis, kurio atsisakoma.
  • Lengviau ankstyvo ryto treniruotėms. Jei keliamės labai anksti sportuoti, pusryčių praleidimas gali būti geresnis jūsų tvarkaraščiui (ir lengvesnis skrandžiui).

Galimi pusryčių praleidimo trūkumai

  • Gali pabloginti [-[1]-] (DŽS). Sveiki, subalansuoti pusryčiai dažnai susideda iš daug skaidulų turinčio maisto, pavyzdžiui, vaisių ir viso grūdo produktų. Didelis skaidulų kiekis yra susijęs su geresniais žarnyno įpročiais ir naudingesnėmis žarnyno bakterijomis, o tai sumažina DŽS atvejų skaičių.
  • Gali padidinti širdies ligų riziką. Pusryčių valgymas gali padėti geriau valdyti alkį ir insuliną vėliau dienos metu. Tie, kurie praleidžia pusryčius, dažniau patiria sutrikusį jautrumą insulinui, o tai gali prisidėti prie širdies ligų rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas kraujospūdis, cholesterolio disbalansas ir didesnis uždegimo lygis.
  • Padidina alkį. Praleidus valgį, bet kokį valgį, jausitės alkani. Tai ypač pasakytina apie pusryčius, kurie paprastai valgomi po nakties pasninkavimo.
  • Gali sutrikdyti cukraus kiekį kraujyje. Pusryčių praleidimas gali sukelti rimtų problemų, tokių kaip hipoglikemija, atsparumas insulinui ir pakitęs apetitas, ypač tiems, kuriems sutrikusi cukraus kiekio kraujyje kontrolė (t. y. 1 arba 2 tipo diabetas).
Požymiai, rodantys, kad turėtumėte nustoti praleisti pusryčius

Požymiai, rodantys, kad turėtumėte nustoti praleisti pusryčius

  • Energijos kritimas po pietų
  • Bloga nuotaika
  • Smegenų rūkas
  • Galvos skausmai
  • Intensyvus potraukis (ypač angliavandeniams)
  • Reikšmingas nepageidaujamas svorio kritimas
  • Pakitę valgymo įpročiai vėliau dienos metu
  • Sutrikęs miegas
  • Virškinimo sutrikimai

Patarimai, kaip sąmoningai praleisti pusryčius

Jei nenorite valgyti pilnų pusryčių, bent jau suvalgykite nedidelį užkandį per pirmąsias kelias valandas po pabudimo, geriausia, kad jis būtų daug baltymų turintis. Tai galėtų būti bananas su žemės riešutų sviestu, puodelis uogų ir jogurto, pusė riestainio su humusu ar riešutų sviestu arba kietai virtas kiaušinis ir viso grūdo skrebučiai.

Sprendimas valgyti ar praleisti pusryčius yra asmeninis pasirinkimas. Daugumai žmonių pusryčių valgymas yra protingas žingsnis. Žinoma, kartais praleidžiant pusryčius jūsų sveikatos tikslai nebus sugriauti, tačiau maistingų pusryčių valgymas paprastai yra naudingesnis.

Jei nesate tikri, nuo ko pradėti, pabandykite pasigaminti lengvai paruošiamus pusryčius, tokius kaip kokteiliai, naminiai granolos batonėliai, avižiniai dribsniai ir per naktį brinkintos avižos. Su šiek tiek laiko ir praktikos galėsite rasti pusryčių rutiną, kuri jums tinka ir skaniai patinka!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: