Pavasarį Lietuvos miškuose ir pakelėse dažnai galima išvysti vaizdą – beržai „papuošti“ plastikiniais buteliais, iš kurių lėtai teka skaidrus skystis. Daugeliui tai – tradicija, kiti tai daro dėl tariamos naudos sveikatai. Tačiau ar beržų sula iš tiesų tokia naudinga, kaip manome? Ar tai beržų sulos rinkimas nepakenkia pačiam medžiui?
Kokia beržų sulos sudėtis?
Daugiau nei 99 % sulos sudaro paprasčiausias vanduo. Joje taip pat yra:
- Cukrų – nuo 0,2 % iki 1,5 % (dažniausiai gliukozė ir fruktozė),
- Baltymų ir riebalų – tik pėdsakai,
- Mineralų – nedideliais kiekiais randama vario, geležies, fosforo, silicio,
- Daugiausia – kalio ir magnio, tačiau net ir jų mažiau nei, pavyzdžiui, šviežių kopūstų salotose.
Ar beržų sula tikrai naudinga?
Nors internete ir liaudies medicinoje dažnai galima rasti teiginių, kad sula „stiprina imunitetą“, naikina bakterijas ar padeda esant įvairioms ligoms – nuo peršalimo iki nutukimo, specialistė tokius teiginius vadina mitais.
„Sulose esančių fitoncidų kiekis – šimtus kartų mažesnis nei mažame česnako ar svogūno gabalėlyje. Tad kalbos apie stiprų antibakterinį ar priešvirusinį poveikį – nepagrįstos“, – sako O. Skitalinska.
Be to, nėra mokslinių klinikinių tyrimų, kurie pagrįstų beržų sulos „gydomąsias“ savybes. Taip, ji gali būti skani, lengvai salstelėjusi ir atgaivinanti – bet tik tiek.

Kodėl beržų sulos rinkimas gali būti žalingas?
Kai vienas beržas „papuošiamas“ trimis ar daugiau butelių, jo prarandama sula – tai gyvybiškai svarbios medžiagos pačiam medžiui. Sula reikalinga beržui augti, skleisti pumpurus ir stiprėti po žiemos.
Dar blogiau, kai žmonės palieka nesutvarkytas skylutes medžio kamiene – per jas gali patekti bakterijos, grybai ar kenkėjai, ir medis pradeda sirgti. Ypač pavojinga tai tampa vasarą, kai karšta ir sausa – tuomet jauni beržai gali visiškai išdžiūti.
Konservuotoje sulos versijoje, kurią galima rasti prekybos centruose, dažnai būna pridėtinio cukraus, citrinų rūgšties ir kitų priedų. Tokiu atveju jos nauda sveikatai tampa dar labiau abejotina.
Ką rinktis vietoje sulos?
Mitybos specialistė rekomenduoja nesivaikyti mitų, o geriau:
- Gerti daugiau švaraus vandens,
- Valgyti daržoves, uogas, vaisius,
- Rinktis natūralius produktus be pridėtinio cukraus,
- Nežaloti gamtos vardan abejotinos naudos.
Beržų sula gali būti malonus pavasario gėrimas, tačiau jos mitinė nauda stipriai perdėta. Geriant pakankamai vandens ir valgant subalansuotai, naudos sveikatai bus kur kas daugiau – ir be žalos gamtai.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.