Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Dietologė E.Kliukaitė: „Košė – energijos šaltinis ir vaikui, ir suaugusiajam“

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2010-12-30
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Dietologė E.Kliukaitė: „Košė – energijos šaltinis ir vaikui

Vilniaus mokykloje vyksiame “AXA” mokyklų eksperimento finale, kur nugalėjo Kauno rajono Batniavos pagrindinės mokyklos komanda, kalbiname finalo ekspertę gydytoją dietologę Eglę Kliukaitę, klausiame jos, kodėl gi verta valgyti košę?

Kodėl košė naudinga žmogui?

E. K.: Košė – tai sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas. Angliavandeniai turėtų sudaryti pagrindinį paros maistą ir yra pagrindinis energijos šaltinis. Valgydami košes papildysime organizmą vitaminais, mineralais, augaliniais baltymais ir riebalais, be to, tai – puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios visos naudingos maistinės medžiagos sumažins širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugos nuo vidurių užkietėjimo ir kt. susirgimų.

 Kada košę rekomenduojama valgyti?

E. K.: Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmones, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas. Pilnaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypatingai vakare.

 Kodėl košė reikalinga vaikams?

E. K.: Pusryčiams – košė tiek vaikams, tiek suaugusiems yra puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Pusryčiaujantys vaikai geriau mokosi, lėčiau pavargsta, geriau koncentruoja dėmesį, geresnė jų tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė atmintis. Be to, valgydami pusryčiams košę, aprūpiname organizmą ne tik energija, bet ir būtiniausiomis, vertingomis maisto medžiagomis – vitaminais, mineralais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis. Pusryčiams valgoma košė garantuoja gerą dienos pradžią, todėl jeigu nėra laiko išsivirti košytės, galima rinktis greitai parengiamą „AXA“ ar kitos rūšies košę bei dienai pasiimti javainį.

 Ar žmonės pakankamai valgo angliavandenių turinčio maisto?

E. K.: Iš esmės, žmonės linkę daugiau valgyti baltymų, riebalų, cukraus turinčių maisto produktų ir mažiau nei reikėtų, sudėtinių angliavandenių – grūdų ir jų produktų (duonos, įvairių košių, makaronų). Kita problema – pusryčių valgymas. Jų metu rekomenduojama valgyti sudėtinių angliavandenių. Todėl, tie, kas nepusryčiauja, tikėtina, kad mažiau šių angliavandenių per dieną ir gauna. Apklausos metu nustatyta, kad tik apie 64 % moksleivių pusryčiauja namuose ir apie 8 % pusryčiauja mokykloje.

Kokia grūdinių kultūrų vertė?

E. K.: Pagrindinė visų kruopų sudedamoji dalis – angliavandeniai, kurie sudaro apie 50-70%, taip pat jose yra aminorūgščių, augalinių riebalų, vitaminų, mikro bei makroelementų. Priklausomai nuo kruopų rūšies, šių minėtų medžiagų santykis skirtingas.

Štai daugelio pamėgta avižinių dribsnių košė turi daug augalinių baltymų ir riebalų, skaidulinių medžiagų, be to, kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies, vit. B ir E. Jei žmogui būdingi kažkokie virškinamojo trakto negalavimai, tai avižų košė – labai rekomenduojama.

Labai vertingos grikių kruopos, jose mineralinių medžiagų kiekis (ypač geležies), lyginant su kitomis kruopomis, – vienas iš didžiausių, be to mūsų organizmas šias kruopas lengvai virškina.

Ko gero populiariausios, ryžių kruopos, nes jų įvairių rūšių galime rasti. Tai ir auksiniai, laukiniai, ilgagrūdžiai, natūralūs, trumpagrūdžiai, apvalieji ir kt. Šios visos kruopos turtingos angliavandeniais, baltymais, ląsteliena, vitaminais (ypač B grupės), mineralinėmis medžiagomis, tačiau labiausiai vertinama natūralių (nepoliruotų) ryžių rūšis, kurioje minėtų vertingų medžiagų dar daugiau.

 Su kuo rekomenduotumėte valgyti košes?

E. K.: Košes skaniau valgyti virtas su pienu ir gardintas uogomis. Uogos gali būti šviežios ar šaldytos, o taip pat verta paragauti ir košės su džiovintais vaisiais ar medumi.

 Kokios košės yra vertingiausios?

E. K.: Būtų sveikiausia, jei košes valgytume kuo įvairesnes, tokiu būdu aprūpinsime organizmą naudingomis medžiagomis. Tačiau vaikams labiau rekomenduojama valgyti avižinių dribsnių, grikių, natūraliųjų ryžių, sorų košes ir mažiau valgyti manų, kukurūzų kruopų.

Laikas.lt
 

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:angliavandeniaiAXAdietologėEgle Kliukaitekošėskošės sveikasveikata

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Konkurso „Mano vasaros stilius“ dalyvė – Greta
Mada

Konkurso „Mano vasaros stilius“ dalyvė – Greta

2011-07-09
Nepastovūs orai mus stebins kasdien
Aktualu

Nepastovūs orai mus stebins kasdien

2016-04-21
Lady Gagos kvepalai kuriami jos kraujo pagrindu
Naujienos

Lady Gagos kvepalai kuriami jos kraujo pagrindu

2011-03-01
Pasidaryk pats. Marmurinis manikiūras
DIY

Pasidaryk pats. Marmurinis manikiūras

2012-05-06

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?