Nors karis nėra kilęs iš Vakarų pasaulio, šiandien šie aromatingi prieskoniai ir pastos tapo neatsiejama daugelio virtuvių dalimi visame pasaulyje. Kario prieskonių mišiniai skiriasi priklausomai nuo regiono – indiški, tailandietiški, japoniški ar karibietiški variantai turi savo unikalų skonį ir sudėtį. Tačiau visus juos vienija viena – įspūdinga nauda sveikatai.
Kas sudaro kario mišinius?
Dietologė Anar Allidina paaiškina, kad nors kario receptūros skiriasi, pagrindiniai ingredientai dažniausiai išlieka tie patys:
- Ciberžolė
- Kuminas
- Kalendros sėklos
- Kalendra
- Imbieras
- Česnakas
- Ožragių sėklos
- Čili pipirai
6 svarbiausi kario prieskonių privalumai sveikatai
1. Stiprina širdies sveikatą
Kario sudėtyje esantys ingredientai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą:
- Česnakas mažina cholesterolį ir kraujospūdį
- Kalendros sėklos turi skaidulų, vitamino K, kalcio ir kalio
- Kalendra mažina sisteminį uždegimą
- Imbieras pasižymi kardioprotekcinėmis savybėmis
2021 metų tyrimas parodė, kad imbieras padeda:
- Mažinti kraujospūdį
- Reguliuoti cholesterolio lygį
- Gerinti kraujagyslių funkcijas

2. Gerina virškinimą
Kario sudėtyje esantys ingredientai padeda virškinimo sistemai:
- Imbieras malšina pykinimą ir skatina virškinimą
- Čili pipirai reguliuoja skrandžio rūgštingumą
- Skatina gleivių gamybą skrandyje
- Padeda išvengti skrandžio opų
3. Stiprina imuninę sistemą
Kario prieskoniai ypač naudingi peršalimų sezonu dėl:
- Aukšto antioksidantų kiekio
- Uždegimą mažinančių savybių
- Antibakterinio ir antivirusinio poveikio
Ypač vertinga ciberžolės sudėtyje esanti kurkumino medžiaga, kurios efektyvumą prieš bakterines ir virusines infekcijas patvirtino 2023 metų mokslinė apžvalga.
4. Gerina medžiagų apykaitą
Kario prieskoniai padeda palaikyti sveiką medžiagų apykaitą:
- Kuminas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
- Mažina insulino lygį
- Čili pipirai skatina rudųjų riebalų ląstelių aktyvumą
- Greitina medžiagų apykaitą
5. Reguliuoja hormonų veiklą
Ožragių sėklos kario mišiniuose turi teigiamą poveikį hormonų sistemai:
- Skatina pieno gamybą žindančioms moterims
- Didina testosterono lygį vyrams
- Padeda reguliuoti estrogeną moterims po menopauzės
6. Saugo smegenų sveikatą
Moksliniai tyrimai rodo, kad kario sudedamosios dalys:
- Lėtina neurodegeneracinius procesus
- Mažina Alzheimerio ir Parkinsono ligų simptomus
- Padeda malšinti migrenos priepuolius
- Turi neuroprotekcinių savybių
Kaip naudoti karį namuose?
Patarimai ruošiant
Atkreipkite dėmesį į parduotuvėse parduodamas kario pastas:
- Tikrinkite druskos kiekį
- Stebėkite kokosų pieno kiekį (dėl sočiųjų riebalų)
- Rinkitės mažesnio aštumo variantus, jei turite jautrų skrandį
Kūrybiški patiekalų pasiūlymai:
- Marinavimui: sumaišykite kario pastą su jogurtu mėsai
- Daržovėms: apvoliokite kario prieskonių milteliais ir kepkite orkaitėje
- Sriuboms: įdėkite šaukštelį kario į daržovių sriubą
- Troškiniams: naudokite su liesesniu kokosų pienu ar ankštinėmis daržovėmis
Puikiai dera su:
- Daržovėmis: brokoliais, žiediniais kopūstais, saldžiaisiais bulvėmis
- Baltymais: vištiena, žuvimi, tofu, pupelėmis, lęšiais
- Riešutais: anakardžiais
- Grūdinėmis kultūromis: ruduoju ryžiu, kinoa
Kario prieskoniai – tai ne tik skonio, bet ir sveikatos šaltinis. Reguliariai įtraukiant šiuos prieskonius į savo mitybą, galima pagerinti širdies, virškinimo sistemos, imuninės sistemos veiklą ir bendrą savijautą. Svarbiausia – eksperimentuoti su skirtingais kario variantais ir atrasti sau tinkamiausią derinį.
Atminkite, kad geriausias rezultatas pasiekiamas, kai kario prieskoniai yra subalansuotos, įvairios mitybos dalis, o ne vienintelis sveikatos gerinimo būdas.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.