3.7 C
Vilnius
Trečiadienis, 26 kovo, 2025

Kas nutiks, jei kasdien valgysite tik ryžius: vokiečių gydytojas atliko šešių mėnesių eksperimentą

Dar 1975 metais buvo paskelbti vokiečių gydytojo Walterio Kempnerio šešių mėnesių eksperimento rezultatai. Jis sukūrė mitybos sistemą, pagrįstą ryžių vartojimu. Ši monotoniška dieta padėjo pagerinti 106 tyrimo dalyvių sveikatą ir sumažinti jų svorį. Visi jie turėjo įvairaus laipsnio nutukimą, inkstų nepakankamumą ir hipertenziją. Bet ar tikrai įmanoma numesti svorio valgant tik ryžius? Ar tokia monodieta nėra žalinga?

Kas bus, jei valgysite tik ryžius: Kempnerio atradimai

Walterio Kempnerio sukurta maitinimosi sistema, pagrįsta ryžiais, susidėjo iš dviejų dalių:

  1. Pirmųjų pusryčių metu eksperimento dalyviai gėrė 250 ml kompoto iš vaisių ar džiovintų vaisių, antrųjų pusryčių, pietų ir vakarienės metu jie vartojo ryžių porciją be druskos ir aliejaus. Į mitybą galėjo būti įtrauktas nedidelis kiekis vaisių ir liesos mėsos. Tačiau pagrindas visada buvo ryžiai (rudieji, baltieji ar kitų rūšių). Tuo pat metu kalorijų kiekis buvo labai mažas – vos virš 1000 kalorijų. 95% dietos sudarė angliavandeniai.
  2. Dietos metu visi eksperimento dalyviai turėjo atlikti fizinius pratimus.

Per šį laikotarpį vyrai vidutiniškai neteko apie 70 kg (prieš eksperimentą „vidutinis svoris” buvo 160 kg), o moterys – 71 kg (prieš eksperimentą „vidutinis svoris” buvo 130 kg). Visų dalyvių kraujospūdis pastebimai stabilizavosi, normalizavosi gliukozės, trigliceridų ir šlapimo rūgšties lygis.

Kuo naudingi ryžiai mūsų organizmui?

Nenulukštenti ryžiai yra natūralus amino rūgščių, sudėtingų angliavandenių, mikroelementų ir vitaminų šaltinis. Ryžiuose ypač gausu:

  • Karotino
  • Fosforo
  • Geležies
  • Kalio
  • Kalcio
  • Cinko
  • Vario
  • Mangano
  • Jodo
  • Seleno
  • Vitamino E
  • Vitamino PP
  • B grupės vitaminų

Be to, mūsų organizmas labai lengvai įsisavina ryžius. Šis produktas apgaubia žarnyno sieneles, pagerina virškinimą, pašalina toksinus, druskas ir kenksmingus junginius iš organizmo. Nors yra daug ryžių rūšių, moterų organizmui ypač naudingi laukiniai ryžiai, kurie padeda pagerinti odos būklę, sustiprinti nagus ir plaukus bei palaikyti normalią hormonų būseną.

Mitybos specialistai itin vertina nenulukštentus ryžius (laukinius, ruduosius, juoduosius). Juos galima įtraukti į įvairias dietas. Baltuosiuose nulukštentuose ryžiuose yra daug mažiau naudingų medžiagų, be to, jie turi aukštą glikeminį indeksą.

Kas nutiks, jei valgysite tik ryžius: eksperimentas

Kas nutiks, jei valgysite tik ryžius kasdien?

Nerekomenduojama ilgai laikytis ryžių monodietos, jei nenorite pakenkti savo organizmui. Juk ji, kaip ir bet kuri kita monodieta, negali aprūpinti jūsų visomis sveikatai būtinomis maistinėmis medžiagomis. Iš tikrųjų, taip maitindamasis žmogus badauja. Todėl vos per savaitę laikydamiesi ryžių monodietos galite netekti kelių papildomų kilogramų. Taip atsitinka dėl sumažėjusio kasdienio kalorijų kiekio.

Tačiau verta pažymėti, kad vartojant tik baltuosius ryžius gali kilti rimtų problemų:

  1. Vitamino B1 trūkumas mityboje – baltuosiuose ryžiuose (kaip ir kvietinių miltų duonoje) nėra tiamino, o tai sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus ir vystosi avitaminozė.
  2. Medžiagų apykaitos sutrikimai – dėl baltymų trūkumo vitaminai nepatenka į audinius, todėl nedalyvauja cheminėse reakcijose. Formuojasi raumenų atrofija, nyksta kaulų audiniai ir silpnėja sąnariai.

Pavojai, apie kuriuos Kempneris nekalbėjo

Dėl vitamino B1 trūkumo taip pat vystosi kitos rimtos problemos. Ypač sumažėja tam tikrų fermentų aktyvumas, todėl organizme kaupiasi pieno rūgštis, kuri gali paveikti smegenis. Taip pat sumažėja širdies raumens susitraukiamumas, sutrinka širdies ritmas ir padidėja širdies dydis.

Dėl baltymų trūkumo silpnėja imunitetas. O didelis vitamino B1 trūkumas sukelia beri-beri ligą (polineuritą). Žmogus nuolat silpsta, alpsta ir jaučia galvos svaigimą.

Nors Kempnerio tyrimai parodė įspūdingus rezultatus svorio mažinimo srityje, šiuolaikiniai dietologai įspėja keliamus pavojus valgant tik ryžius. Subalansuota mityba, apimanti įvairius maisto produktus, yra daug saugesnis ir tvaresnis būdas palaikyti sveikatą ir kontroliuoti svorį.

Ryžius verta įtraukti į subalansuotą mitybą kaip vertingą angliavandenių šaltinį, tačiau jie neturėtų tapti vieninteliu jūsų maisto racionu. Geriau pasirinkti nenulukštentus ryžius ir derinti juos su baltymų šaltiniais, daržovėmis ir sveikaisiais riebalais, kad organizmas gautų visas reikalingas maistines medžiagas.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: