Vis daugiau tyrimų rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės, vartojantys nesaldintą kavą, ypač su kofeinu, turi mažesnę riziką susirgti Alzheimerio liga, kitomis demencijos formomis ir Parkinsono liga. Tačiau toks kavos poveikis nepastebėtas vartojant saldintą ar dirbtinai saldintą kavą. Šios išvados buvo paskelbtos American Journal of Clinical Nutrition leidinyje.
Alzheimerio ir Parkinsono ligos: trumpa apžvalga
Alzheimerio liga yra progresuojantis neurologinis sutrikimas, kuris dažniausiai pasireiškia atminties, mąstymo ir elgesio problemomis. Liga prasideda lengvais atminties sutrikimais, tačiau laikui bėgant smarkiai apsunkina kasdienį gyvenimą. Šią ligą sukelia smegenų ląstelių žūtis, kurią lemia amiloidinių plokštelių ir tau baltymo sankaupų susidarymas smegenyse.
Parkinsono liga – tai neurologinis sutrikimas, kuris pirmiausia veikia judesius. Pagrindiniai simptomai apima drebulį, raumenų sustingimą, lėtesnius judesius bei pusiausvyros problemas. Taip pat gali pasireikšti nemotoriniai simptomai, tokie kaip miego sutrikimai, depresija ar pažintinės funkcijos pokyčiai.
Abi šios ligos yra pagrindinės neurodegeneracinių sutrikimų priežastys pasaulyje. Remiantis dabartiniais duomenimis, jos paveikia daugiau nei 63 milijonus žmonių visame pasaulyje.

Kavos poveikis neurodegeneracinių ligų rizikai
Dr. Tingjing Zhang atliktas tyrimas siekė ištirti, koks skirtingų rūšių kavos poveikis Alzheimerio ir Parkinsono ligų rizikai. Analizuoti duomenys gauti iš 204 847 dalyvių, kurie 2009–2012 m. laikotarpiu pateikė savo mitybos įpročių duomenis.
- Nesaldinta kava: Dalyviai, vartojantys nesaldintą kavą, turėjo 29–30 % mažesnę Alzheimerio ligos, demencijos ir Parkinsono ligos riziką bei 43 % mažesnę mirtingumo nuo šių ligų riziką.
- Saldinta kava: Vartojant saldžią ar dirbtinai saldintą kavą, tokio poveikio nepastebėta.
- Be kofeino: kava be kofeino taip pat buvo siejama su mažesne neurodegeneracinių ligų rizika (34–37 %) ir mirtingumo sumažėjimu (47 %), tačiau tik nesaldintų gėrimų vartotojams.
Tyrimo autoriai pabrėžė, kad cukraus ar dirbtinių saldiklių pridėjimas prie kavos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Jie rekomenduoja rinktis natūraliai nesaldintą kavą. Mokslininkai taip pat teigia, kad šios išvados yra svarbios visuomenės sveikatos požiūriu, tačiau reikia daugiau tyrimų norint tiksliai nustatyti priežastinius ryšius.
Rekomendacijos kavos mėgėjams
- Rinkitės kokybišką nesaldintą kavą – tai gali padėti sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką.
- Saikingumas svarbus – tyrimuose naudingas poveikis buvo pastebėtas vartojant 1–3 puodelius kavos per dieną.
- Pasitarkite su gydytoju, jei vartojate vaistus ar turite sveikatos problemų.
Kava, ypač nesaldinta, gali būti ne tik energijos šaltinis, bet ir svarbus sąjungininkas kovojant su amžiaus nulemtais sveikatos pokyčiais. Rinkitės atsakingai ir pasinaudokite šio kvapnaus gėrimo nauda sveikatai.
Šaltinis: https://www.psypost.org/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.