Kavos poveikis sveikatai tikrai yra daug diskutuota tema. Prieš daugelį metų ji buvo laikoma žalinga įpročiu. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau įrodymų rodo jos teigiamą poveikį sveikatai. Jei geriate kavą, žinote, kad vienas iš privalumų – ji padeda ryte „paleisti“ virškinimo sistemą (sudie, vidurių užkietėjimui!). Tačiau tai tik maža dalis kavos pupelių teikiamos naudos. Kiekvienas tyrimas padėjo išsiaiškinti ir daugiau įvairių detalių apie šį gėrimą.
Kavos gėrimas taip pat siejamas su sumažėjusia širdies ligų ir Alzheimerio ligos rizika, ir ji gali padėti geriau veikti skydliaukei. Tikriausiai taip pat pastebėjote, kad puodelis kavos gali jus priversti jaustis laimingesniais ir energingesniais.
Bet kaip dėl ilgaamžiškumo? Ar tas kavos įprotis gali padėti gyventi ilgiau? Portugalijos tyrėjai taip pat norėjo tai sužinoti, todėl jie atliko didelę jau atliktų tyrimų apžvalgą, kad pamatytų, ką iki šiol parodė tyrimai. Štai santrauka to, ką jie rado ir kas buvo paskelbta 2024 m. gruodžio mėnesio „Ageing Research Reviews“ numeryje.
Ką mes žinome apie kavą ir sveikatą?
Šie tyrėjai peržiūrėjo anksčiau publikuotus tyrimus ir metaanalizes ir juos apibendrino šioje apžvalgoje. Patikekite manimi, tai buvo labai išsami ir kruopšti apžvalga – tyrėjai analizavo duomenis iš daugiau nei 50 tyrimų, atliktų Amerikoje, Europoje ir Azijoje.
Pirmiausia jie aptarė senėjimo procesą ir kaip įvairios kūno sistemos linkusios blogėti senstant, įskaitant tai, kaip tai veikia mūsų sąveiką su aplinka. Pavyzdžiui, regėjimas ir klausa linkę silpnėti senstant, o tai gali daryti įtaką senėjimo greičiui, jei jie nėra tinkamai prižiūrimi.
Tada jie aptarė, kaip kavoje yra daugiau nei 2000 potencialiai biologiškai aktyvių medžiagų, iš kurių daugelis veikia kaip antioksidantai. Žinoma, kavoje taip pat yra kofeino.
Tada tyrėjai ištyrė, ką tyrimai rodo apie kavos įtaką gyvenimo trukmei, taip pat ligas, būkles ir sveikatos įpročius, kurie veikia gyvenimo trukmę – tokias kaip širdies ligos, vėžys, insultas ir kvėpavimo takų ligos. Jie taip pat nagrinėjo kavos poveikį pažinimo funkcijai, depresijai ir miegui. Dar daugiau, jie ištyrė įrodymus apie kavos poveikį organizmui ląsteliniame lygmenyje.
Ką parodė ši apžvalga?
Galiausiai buvo vienas bendra išvada. Reguliariai vartojant kavą, atrodo, pailgėja ne tik gyvenimo trukmė, bet ir sveiko gyvenimo trukmė (gyvenimo kokybė), mažinant pagrindinių su amžiumi susijusių ligų, kurios prisideda prie ankstyvos mirties, dažnį.
Jie padarė išvadą, kad reguliarus kavos gėrimas buvo susijęs su raumenų, širdies ir kraujagyslių, psichinės ir imuninės sistemos funkcijų išsaugojimu. Ir tai mažina dažnų vyresnio amžiaus žmones kamuojančių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo takų ligas, insultą, kai kurias vėžio rūšis, diabetą, demenciją, didelę depresiją ir silpnumą, riziką.
Reguliarus kavos gėrimas netgi gali padėti geriau prisitaikyti prie stresinių situacijų. O kai sugebate elegantiškai susidoroti su stresu – ir pašalinate kai kuriuos streso šaltinius – sumažinate ligų riziką ir galite gyventi ilgiau.
Apibendrinant visus įrodymus, reguliariai kavą geriantys žmonės gali gyventi dviem metais ilgiau. Ir tai ne tik daugiau metų, bet ir sveiki metai – tai, ką jie vadina sveiko gyvenimo trukme. Nes iš tiesų, kokia nauda iš ilgesnio gyvenimo, jei neturite ir geros gyvenimo kokybės?
Kaip tai taikoma realiame gyvenime?
Kaip ir daugumos dalykų, daugiau nebūtinai reiškia geriau, ir tai taip pat tinka kavos atžvilgiu. Tyrėjai nustatė, kad optimaliausias kiekis yra 2–3 puodeliai per dieną. Jei persistengsite, galite patirti nerimą, nemiga, drebulį, padažnėjusį širdies ritmą – ir tai tik keli pavyzdžiai. O sveikatos nauda nepadidėja vartojant daugiau kavos, ji netgi gali sumažėti.
Reikia atkreipti dėmesį į keletą pastabų. Pirmiausia, dauguma tyrimų apie kavą buvo atlikti su jaunesniais nei 65 metų žmonėmis. Taigi tyrėjai negalėjo visiškai pritaikyti kai kurių išvadų vyresnio amžiaus žmonėms. Pavyzdžiui, jie negalėjo su jokiu tikrumu teigti, kad reguliarus kavos gėrimas sumažins širdies ligų riziką sveikiems 80-mečiams, nes daugelis tyrimų buvo atlikti su jaunais ir vidutinio amžiaus suaugusiais.
Daugelis tyrimų buvo stebėjimo pobūdžio, todėl kavos vartojimo kiekį užrašė patys dalyviai (pvz., kaip maisto dienoraščio dalį). Tai reiškia, kad tyrėjai rėmėsi dalyvių sąžiningumu kalbant apie jų kavos vartojimą – įskaitant išgertos kavos kiekį ir tai, ar kava buvo juoda, ar į ją buvo dedama grietinėlės, cukraus, skonio stipriklių, dirbtinių saldiklių ir kt.
Šie tyrėjai pažymi, kad arbatoje ir šokolade yra panašių biologiškai aktyvių komponentų kaip ir kavoje, todėl, jei negeriate kavos, nemanykite, kad turite pradėti gerti kavą tik dėl naudos sveikatai. Anksčiau jau rašėme apie kitus sveikatos įpročius, kurie taip pat buvo siejami su ilgesniu gyvenimu – pavyzdžiui, sėdėjimo laiką keisti lengva fizine veikla.
Apibendrinimas
Mokslininkai dar nėra tikri, kurie kavos komponentai lemia visą šią naudą sveikatai – biologiškai aktyvios medžiagos ar kofeinas. Gali būti, kad tai šiek tiek ir vienų, ir kitų, tačiau reikia daugiau tyrimų, kad tai būtų išsiaiškinta. Jie taip pat vis dar bando išsiaiškinti, kokiais mechanizmais kava naudinga organizmui. Vienas kelias, kurio jie laikosi, yra tai, kad juoda kava gali sumažinti uždegimą. O kai uždegimas mažesnis, ligų rizika taip pat mažesnė.
Kol mokslininkai visko neišsiaiškins, žinokite, kad jūsų kavos įprotis gali padėti gyventi ilgiau. Tiesiog atsisakykite skonio stipriklių – bent jau dažniausiai – nes žinome, kad per daug pridėtinio cukraus, prisotintų riebalų ir dirbtinių saldiklių laikui bėgant gali smarkiai pakenkti sveikatai.
Taip pat sutelkite dėmesį į kitus sveikatos įpročius, kurie, kaip žinoma, mažina ligų riziką ir gali pailginti jūsų gyvenimą. Tai apima įvairią ir subalansuotą mitybą, reguliarų fizinį aktyvumą, streso valdymą, pakankamai kokybiško miego ir laiko praleidimą su artimaisiais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://tsn.ua/