2.7 C
Vilnius
Antradienis, 3 gruodžio, 2024

Kiaušiniai naudingi jūsų organizmui: suvalgykite 4 per dieną!

Anksčiau daugelis žmonių manė, kad kiaušiniai gali pakenkti kepenims ir turi daug nesveiko cholesterolio, todėl daugelis jų atsisakė. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad šis požiūris klaidingas – dabar mokslininkai teigia, kad kiaušiniai naudingi organizmui. Jei neturite sveikatos apribojimų, trukdančių vartoti kiaušinius, verta įtraukti juos į savo mitybą dažniau. Pažvelkime, kodėl kiaušiniai gali būti naudingi.

Keičiantis moksliniam supratimui apie mitybą, kiaušiniai šiandien laikomi sveiku ir vertingu produktu dėl savo vertingų medžiagų, tokių kaip baltymai, įvairūs vitaminai ir mineralai. Tai tik dar labiau patvirtina jų naudą kaip maistingo ir sveiko produkto mūsų kasdienėje mityboje.

Kiaušiniai naudingi organizmui: jūsų smegenys bus aprūpintos cholinu

Fosfolipidai, kurie palaiko sklandų smegenų ląstelių tarpusavio ryšį, yra sudaryti iš cholino. Klinikiniai tyrimai patvirtino, kad šis vitaminas yra esminė smegenų statybinė medžiaga. Kasdien valgant kiaušinius, organizmas gauna pakankamą kiekį šios svarbios maistinės medžiagos.

Cholino trūkumas gali lemti atminties, dėmesio ir kitų pažinimo funkcijų sutrikimus, o ilgainiui – netgi prisidėti prie smegenų sveikatos pablogėjimo.

Kiaušiniai naudingi organizmui įskaitant smegenis

Sustiprinsite imunitetą

Kiaušiniuose gausu seleno – elemento, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda reguliuoti skydliaukės hormonų veiklą.

Net vienas kiaušinis per dieną gali teigiamai paveikti organizmo apsaugines funkcijas.

Kiaušiniai naudingi organizmui: pagerinsite regėjimą

Naujausi tyrimai atskleidė, kad vištų kiaušiniuose yra daug liuteino – medžiagos, atsakingos už ryškų regėjimą.

Liuteino trūkumas gali sukelti destruktyvius akių pokyčius ir negrįžtamą regėjimo pablogėjimą.

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį

Jei pasiūlytumėte žmogui pasirinkti tarp šaukšto žuvų taukų ir dviejų virtų kiaušinių, tikėtina, kad dauguma pasirinktų kiaušinius. Tiek žuvų taukuose, tiek kiaušiniuose yra panašus vitamino D kiekis, kuris padeda organizmui geriau įsisavinti kalcį, taip stiprindamas kaulus ir dantis.

Kiaušiniuose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie saugo odą, plaukus ir kepenis, o biotinas ir vitaminas B12 kartu su maistiniais baltymais stiprina plaukus ir odą. Be to, vištų kiaušiniuose esantys fosfolipidai padeda pašalinti toksinus iš kepenų, prisidėdami prie bendros organizmo detoksikacijos ir kepenų sveikatos. Tokia sudėtis daro kiaušinius universaliu ir vertingu pasirinkimu tiek kasdienėje mityboje, tiek siekiant išlaikyti stiprią imuninę sistemą bei sveiką išvaizdą.

Sumažės širdies ir kraujagyslių ligų rizika

Nauji tyrimai parodė, kad priešingai nei manyta anksčiau, kiaušiniuose esantį cholesterolį subalansuoja fosfatidai, todėl šis produktas nėra kenksmingas sveikatai. Kiaušiniai netgi padeda slopinti cholesterolio gamybą organizme. Be to, juose gausu Omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina trigliceridų kiekį, taip mažindamos širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Kiaušiniai naudingi organizmui įskaitant širdį
Kiaušiniai naudingi organizmui įskaitant širdį

Efektyviau mesite svorį

Mokslininkai nustatė, kad pusryčiams valgomi kiaušiniai gali padėti lengviau atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ir kontroliuoti apetitą visos dienos metu. Tokie pusryčiai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, kuris mažina užkandžiavimo poreikį. Taip pat aprūpina organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais bei mineralais, taip padedant palaikyti bendrą sveikatą ir energijos lygį.

Kiaušiniai naudingi organizmui: gali sumažinti vėžio riziką

Cholinas, itin svarbi medžiaga smegenų veiklai, taip pat padeda sumažinti vėžio riziką. Tyrimai rodo, kad moterys, kurios reguliariai įtraukia kiaušinius į savo kasdienę mitybą, gali sumažinti krūties vėžio riziką net 18 proc.

Naudinga planuojant nėštumą

B grupės vitaminai yra svarbūs lytinių hormonų gamybai. Vitaminas B9, dar žinomas kaip folio rūgštis, padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams, būtiniems vaisiaus mitybai, ir sumažina vaiko protinio atsilikimo riziką. Dėl šios priežasties vitaminas B9 yra ypač svarbus moterims, planuojančioms nėštumą. Viename vištos kiaušinyje yra apie 7,0 mcg šio vitamino.

Sulėtinsite senėjimo procesą

Olandijos mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus kiaušinių vartojimas gali padėti sulėtinti senėjimo procesus. Tyrime dalyvavusios moterys, kurios reguliariai valgė kiaušinius, pastebėjo teigiamus odos pokyčius – net 87% moterų nuo 35 iki 40 metų džiaugėsi skaistesne oda ir išnykusiomis amžiaus dėmėmis. Vyrams šis įprotis taip pat pasirodė naudingas – pastebimai išsilygino raukšlės aplink akis, o bendra odos tekstūra tapo lygesnė. Šie rezultatai rodo, kad kiaušiniai gali būti natūralus senėjimo procesus lėtinantis produktas, prisidedantis prie odos sveikatos ir jaunatviškumo.

Kas turėtų vengti valgyti kiaušinius: alergijos ir virškinimo problemos

Kai kuriems žmonėms kiaušinių vartojimo reikėtų vengti, ypač jei jie yra alergiški kiaušinių baltymams arba turi virškinimo sutrikimų, tokių kaip baltymų netoleravimas ar uždegiminė žarnyno liga.

Žmonės, sergantys galaktozemija ar fruktozės netoleravimu, turėtų vengti kiaušinių trynių, nes juose yra fruktozės, kuri gali sukelti sveikatos problemų.

Sergantiesiems cukriniu diabetu taip pat patartina atsargiai vartoti kiaušinius, nes trynyje esantys cukrus ir riebalai gali paveikti cukraus lygį kraujyje.

Jei turite širdies ligų arba padidėjusį cholesterolio kiekį, kiaušinių suvartojimą reikėtų riboti dėl juose esančio cholesterolio.

Nėščios moterys turėtų vengti žalių kiaušinių ar patiekalų su žaliais kiaušiniais dėl salmoneliozės rizikos, todėl kiaušinius patariama gerai išvirti.

Kiaušiniai naudingi organizmui todėl įtraukite į racioną

Taigi, kiaušiniai yra labai maistingas ir sveikatai naudingas produktas. Jie gali suteikti organizmui daugybę vertingų maistinių medžiagų. Nepamirškite jų įtraukti į savo mitybos racioną, kad pasiektumėte geriausius sveikatos rezultatus.

Tačiau, kaip ir su bet kuriuo maisto produktu, kai kuriems žmonėms reikėtų kiaušinius vartoti atsargiai arba jų vengti. Jei kyla klausimų dėl kiaušinių vartojimo, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu. Tai padės saugiai įtraukti kiaušinius į mitybą ir maksimaliai pasinaudoti jų teikiama nauda. Svarbu rūpintis savo sveikata ir pasirinkti tinkamus produktus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Taip pat skaitykite: