Juodasis šokoladas jau seniai laikomas ne tik skanėstu, bet ir naudingu produktu, kuriame slypi daugybė vertingų medžiagų. Šis šokoladas pasižymi dideliu kakavos kiekiu, kuris lemia skonį bei naudingąsias savybes. Naujausi tyrimai tik dar kartą patvirtino šio kartaus, bet naudingo produkto privalumus. Šis straipsnis padės suprasti, kodėl juodasis šokoladas yra toks ypatingas, kokią naudą jis teikia sveikatai ir į ką atkreipti dėmesį jį renkantis.
Kaip rašo „Verywell Health“, juodasis šokoladas yra naudingųjų medžiagų šaltinis. Jis turi polifenolių – galingų antioksidantų, taip pat metilksantinų, tokių kaip kofeinas ir teobrominas, kurie stiprina jo skonį ir gerina savijautą. Didesnis kakavos kiekis juodajame šokolade reiškia didesnę šių naudingųjų junginių koncentraciją.
Juodasis šokoladas: naudingos savybės
- Padeda didinti darbingumą: tiek protinės, tiek fizinės veiklos metu, suteikia energijos ir budrumo.
- Sudėtyje yra antioksidantų: polifenoliai lėtina senėjimo procesus, mažina uždegiminius procesus ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.
- Gausu mikroelementų: magnio, geležies, kalio ir cinko, kurie stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei padeda reguliuoti kraujo spaudimą.
- Teigiamai veikia nuotaiką: skatina endorfinų išsiskyrimą, mažina streso lygį, gerina miego kokybę ir padeda kovoti su nerimu.
- Gerina smegenų veiklą: teobrominas ir kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, gerina koncentraciją, atmintį ir pažintines funkcijas.
- Mažina širdies ligų riziką: reguliuoja cholesterolio lygį kraujyje, mažina blogojo cholesterolio ir didina gerojo cholesterolio kiekį.
- Stiprina imunitetą: kai kurios tamsiojo šokolado sudėtinės dalys padeda stiprinti organizmo atsparumą infekcijoms.

Dauguma žmonių gali mėgautis tamsiu šokoladu saikingai. Tačiau jis tinka ne visiems. Žmonėms, kenčiantiems nuo alergijų, rūgšties refliukso, migrenos ar jautrumo kofeinui, reikėtų būti atsargiems.
Nors juodasis šokoladas yra naudingas, jis taip pat kaloringas ir turi daug riebalų. Siekdami maksimalaus naudos, rinkitės šokoladą, kurio kakavos kiekis yra 70 % ar daugiau, ir stebėkite porcijų dydį.
Juodasis šokoladas ne tik gardus, bet ir gali būti puiki dovana jūsų artimiesiems. Rinkdamiesi kokybišką šokoladą su aukštu kakavos procentu, prisidedate prie jų sveikatos gerinimo. Tai mažas, bet reikšmingas gestas, kuris ne tik pamalonins gomurį, bet ir suteiks energijos bei džiaugsmo!
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.