Now Reading
Mityba ir spuogai: kaip jie susiję?

Mityba ir spuogai: kaip jie susiję?

Mityba ir spuogai: kaip jie susiję?

Visi yra bent viena ausimi girdėję, kad maistas vienaip ar kitaip veikia odos būklę. Ir nors dėl šio reiškinio vis dar verda diskusijos, yra ne vienas realus pavyzdys, kaip pakoreguota mityba padėjo atsikratyti odos problemų.

Spuogų atsiradimo priežastys

Spuogų gali atsirasti dėl įvairių priežasčių: brendimo, hormonų disbalanso nėštumo metu, pradėjus ar baigus gerti kontraceptikus, paveldimumo, kai kurių vaistų, riebios kosmetikos. Ne paskutinę vietą šiame sąraše užima ir mityba.

Kokių produktų reikėtų vengti?

Pastebėta, kad etninių grupių, kuriose spuogai yra retas atvejis, mitybos pagrindą sudaro augalinis, mažai riebalų ir cukraus turintis maistas. Tuo tarpu tipiškos Vakarų gyventojų mitybos pagrindą sudaro mėsa, riebalais prisotintas, rafinuoto cukraus turintis ir apdorotas maistas. Studijuodami šiuos skirtumus, gydytojai ir mokslininkai sudarinėjo mitybos planus, padedančius sumažinti arba atsikratyti spuogų.

Naudodamiesi įvairių studijų rezultatais, dermatologai ir mitybos specialistai sukūrė sąrašą produktų, kurių reikėtų vengti ir vitaminų, kuriuos turėtų vartoti spuogais besiskundžiantys. Štai keletas patarimų:

  • Jei kankina spuogai, pirmiausiai reikėtų visiškai atsisakyti bet kokių sūrių – pakenkti gali net ir nedideli jo kiekiai (t.y., net ir gabaliukas picos su sūriu).
  • Nepageidaujamų produktų sąraše atsiduria ir pienas. Anksčiau tik sūrio nevalgyti rekomendavę specialistai vis dažniau pabrėžia būtinybę išbraukti iš valgiaraščio ir šį produktą. Ypač kai pastebėjo, kad pirmuosius rezultatus – visiškai lygią veido odą, – jų pacientai išvydo jau po dviejų savaičių, kai atsisakė pieno. Gydytojų teigimu, pakanka pieno produktų nevartoti tol, kol gydomasi, o pasitaisius odos būklei, juos galima grąžinti į valgiaraštį. Taigi mėgstamų rūšių sūrio ar picos visam gyvenimui atsisakyti tikrai nereikės.
  • Spuogų atsiradimą gali išprovokuoti ir cukrus. Šis produktas sukelia organizmo uždegimą, o jis labai dažnai pasireiškia bėrimu – kitaip tariant, prasideda veido odos uždegimas. Mat žmonių, turinčių bėdų dėl spuogų, virškinimo trakte yra mielių, taigi nesunku įsivaizduoti, kas nutinka, kai jos gauna cukraus. Mielių yra ir odos riebalų liaukose, todėl cukrus provokuoja ir šių liaukų uždegimą – aknę.
  • Taip pat reikėtų vengti ir riešutų bei jų turinčių produktų, aliejuje gruzdinto maisto, vartoti mažiau druskos.

O kokie produktai ir elementai odai yra naudingi?

Jeigu vieni produktai odai gali pakenkti, natūralu, kad kiti odos problemas padeda išspręsti. Tad jeigu norite susigrąžinti sveiką lygią veido odą, pirmiausia pradėkite valgyti maistą, apsaugantį nuo uždegimų. Tokie produktai padeda palaikyti tinkamą rūgščių, šarmų, riebalų balansą, išsaugoti odos drėgmę ir dar gydo iš vidaus. Prie odai naudingų produktų priskiriami:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Lapinės daržovės (kopūstai, salotos);
  • Antioksidantų turintys vaisiai ir daržovės (paprastai jie išsiskiria itin sodria spalva ir skoniu);
  • Cinko turintys produktai. Šis elementas padeda greičiau gyti pažeistai odai. Cinko gausu moliūgų ir saulėgrąžų sėklose, kedrų riešutuose, kokosų drožlėse, be to, galima per dieną suvartoti 30 mg cinko citrato;
  • „Gerieji“ riebalai (tokių esama avokaduose, riešutuose, žuvyje);
  • Žalieji kokteiliai (iš daržovių ir žalumynų). Jais derėtų pradėti kiekvieną dieną.
  • Vitaminas A;
  • Vitaminas E;
  • Vitaminas B6;
  • Selenas;
  • Chromas.

Kokteilių nuo aknės receptai

Kovojant su spuogais, derėtų ne tik pakoreguoti savo mitybą, bet pasirūpinti, kad racione būtų kuo daugiau natūralių organiškų produktų. Aišku, miesto prekybos centruose tokių ne visada nusipirksi, bet dėl to dietos nederėtų atsisakyti. Tiesiog trumpam pamerkite abejotinos, jūsų nuomones, kokybės vaisius bei daržoves obuolių acte – jis padės pašalinti apsauginį vaško sluoknį ir pesticidus.

Kaip minėta, su spuogais padeda kovoti ir žalieji kokteiliai. Juos reikėtų gerti kas rytą tuščiu skrandžiu arba dar geriau – pakeisti jais visus užkandžiavimus. Štai du dietologų ir dermatologų siūlomų kokteilių receptai.

  • Puodelis (250 ml) šaldytų ananaso gabalėlių, stiklinė kokosų vandens (arba migdolų pieno, nors galima naudoti ir paprastą vandenį), 1/4 avokado, 3–4 šaukšteliai baltymų miltelių, 2 šaukšteliai smulkintų žalumynų, 1/2 arba 1 šaukštas kokosų aliejaus, 4 ledo kubeliai. Pertrinkite viską elektriniu trintuvu iki vienalytės masės ir išgerkite.
  • 1,5 stiklinės vandens, salotų gūžė (pjaustyta), 3–4 salierų stiebai, 1/2 špinato gūžės, 1 obuolys (išpjaukite šerdį ir supjaustykite), 1 kriaušė (be šerdies ir supjaustyta), 1 bananas, 1/2 citrinos sultys. Galima pridėti kalendrų, petražolių šaknų. Supilkite į elektrinį trintuvą vandenį, sudėkite salotas ir, nustatę nedidelį greitį, sutrinkite. Kai žalumynai virs vientisa mase, padidinkite greitį ir sutrinkite salierus, obuolį, kriaušę, kalendras ir petražoles. Bananą įdėkite ir citrinos sultis supilkite paskutinę akimirką (jeigu sergate diabetu, banano atsisakykite).
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top