Pasibaigus šventėms dauguma susiduria su problema, jog po šventinių patiekalų maratono tenka mesti maistą arba sukti galvą, kur jį panaudoti. Žinant teisingus maisto laikymo principus ir naudodamiesi paprastais patarimais, galima užtikrinti, kad maistas išliktų saugus ir skanus ilgą laiką. Šiame straipsnyje dalinamės naudinga informacija apie tai, kaip tinkamai laikyti maistą šaldytuve, kaip išvengti galimų klaidų ir kaip kūrybiškai galu būti panaudoti maisto likučiai, kad jie taptų skaniais patiekalais.
Nepadauginkite padažų ir majonezo
Ruošiant patiekalus svarbu pasirinkti šviežius produktus, kuriuos vėliau galima būtų tinkamai laikyti. Nerekomenduojama užpilti padažų ant salotų iš anksto, nes tai gali sutrumpinti jų galiojimo laiką. Jei reikia laikyti salotas šaldytuve, jas uždenkite plėvele. Taip pat, venkite palikti šaukštus ir šakutes patiekaluose. Palyginimui, salotas, kurios buvo užpiltos padažu, galima laikyti iki 48 valandų, tačiau neapdorotą salotų versiją tinkamoje temperatūroje galima laikyti tris–keturias dienas.
Kaip laikyti maistą šaldytuve
Laikydami maistą šaldytuve, visada patikrinkite galiojimo ir pakuočių datas. Kiekvieną maisto rūšį laikykite atskirai sausoje, švarioje ir sandarioje pakuotėje arba specialiose talpose. Keptą paukštieną, mėsą, žuvį, kotletus ir paštetus galima laikyti kelias dienas šaldytuve arba užšaldyti ilgesniam laikymui. Kai kurias vaisių rūšis, tokias kaip ananasai, vynuogės ir obuoliai, taip pat galima užšaldyti. Želės desertai gerai laikosi šaltyje, o rūkyta žuvis šaldiklyje gali būti laikoma apie šešis mėnesius.

Taip pat atkreipkite dėmesį į šiuos maisto laikymo patarimus:
- Paruoštų mėsos produktų nepatartina laikyti ilgiau nei keturis mėnesius.
- Daržoves ir vaisius galima laikyti užšaldytus iki 12 mėnesių.
- Majonezą taip pat galima užšaldyti.
- Likusius žaliuosius augalus taip pat puikiai galima laikyti šaldiklyje.
- Tešlą ir duoną taip pat galima užšaldyti.
- Konditerinius gaminius geriau laikyti šaldytuve.
- Produktai su plaktos grietinėlės įdaru turėtų būti suvartoti per 48 valandas.
- ausainius ir bandeles galima laikyti sausame kambaryje kelias savaites.
Maisto likučiai gaminimui
Maisto likučiai gali būti panaudojami gaminimui. Jei liko mėsos ar sūrio, ananasų ar alyvuogių, galite pasigaminti picą. Taip pat galima gaminti sūrius patiekalus iš rūkyto mėsos, pjaustytos mėsos, dešros ir alyvuogių. Jei liko ryžių galite pasigaminti plovą. Keptos bulvės puikiai tinka gaminant mėsą arba daržovių troškinį. Vaisius galima panaudoti kompotams, o daržoves – sriuboms ar troškiniams.
Tinkamai laikydami maistą ir kūrybiškai panaudodami likučius, ne tik sumažinsite maisto švaistymą, bet ir sutaupysite laiką bei pinigus.
Šaltinis: https://kanaldim.tv/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.