Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-04-05
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?
Naudingiausios duonos rūšys: kokią rinktis ir kokie privalumai?

Duona – vienas seniausių ir populiariausių maisto produktų pasaulyje. Tačiau šiuolaikinėje gausoje lentynose slypi tiek sveikatai palankios, tiek mažiau vertingos alternatyvos. Kokią duoną rinktis, kad ne tik pasisotintumėte, bet ir gautumėte maksimalią naudą organizmui? Aptariame, kokios duonos rūšys yra naudingiausios, į kokias savybes verta atkreipti dėmesį perkant, ir kuo kiekviena jų ypatinga.

Naudingiausios duonos rūšys: pilno grūdo (viso grūdo) duona

Pilno grūdo duona dažnai laikoma viena naudingiausių. Kodėl? Nes gaminant šią duoną naudojami neperdirbti grūdai, kurie išlaiko visas maistines medžiagas: luobelę, gemalą ir endospermą. Tai reiškia, kad kiekvienoje riekelėje yra gausu:

  • skaidulų,
  • B grupės vitaminų,
  • mineralų (pvz., magnio, geležies),
  • antioksidantų bei augalinių junginių.

Skaidulos padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, lėtina angliavandenių pasisavinimą, todėl mažėja cukraus šuolių rizika po valgio. Be to, tokia duona palaiko gerą virškinimą ir maitina žarnyno mikroflorą – stiprina žarnyno sveikatą.

Daugiaagrūdė (multigrūdų) duona – maistinė įvairovė

Daugiaagrūdė duona išsiskiria tuo, kad joje naudojama keletas rūšių grūdų, tiek viso grūdo, tiek rafinuotų. Sudėtyje gali būti: avižų, sorų, amarantų, miežių, rugių, bolivinių balandų, kukurūzų, grikių, kviečių.

Gamintojai dažnai praturtina ją moliūgų, saulėgrąžų, linų, chia sėklomis. Toks mišinys suteikia ne tik skirtingų skoninių natų, bet ir užtikrina platų maistinių medžiagų spektrą: skaidulas, sudėtinius angliavandenius, baltymus bei nesočiąsias riebalų rūgštis. Tai taip pat puikus B grupės vitaminų šaltinis, padedantis palaikyti energiją ir nervų sistemos funkcijas.

Naudingiausios duonos rūšys: duona iš daigintų grūdų

Ši duona gaminama iš grūdų, kurie buvo išmirkyti ir pradėjo dygti. Toks apdorojimas padeda suaktyvinti fermentus ir sumažinti kai kurių medžiagų, trukdančių maistinių medžiagų įsisavinimui, kiekį.

Daiginta duona pasižymi lengvu virškinamumu, todėl yra rekomenduojama žmonėms, turintiems jautresnį virškinimo traktą. Be to, ji yra itin turtinga antioksidantų, vitaminų ir fermentų.

Naudingiausios duonos rūšys: duona iš daigintų grūdų

Rauginta duona – žarnyno sveikatos draugė

Rauginta duona gaminama naudojant natūralią fermentaciją – raugo kultūrą, susidedančią iš miltų ir vandens mišinio. Fermentacijos metu susidaro pieno rūgšties bakterijos, kurios padeda skaidyti glitimą ir padidina duonos biologinį prieinamumą. Nors dauguma šių bakterijų žūva kepant, rauginta duona išlieka itin naudinga – joje daug skaidulų, B grupės vitaminų bei mineralų (magnio, geležies, cinko).

Svarbu paminėti, kad rauginta duona gali padėti mažinti uždegiminius procesus, pagerinti virškinimą ir net palaikyti imunitetą.

Naudingiausios duonos rūšys: avižinė duona

Tai pilno grūdo duonos variantas, praturtintas avižomis arba avižiniais miltais. Avižos garsėja tirpiomis skaidulomis (ypač beta-gliukanu), kurios mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, reguliuoja cukraus lygį kraujyje ir palaiko sotumo jausmą ilgam.

Avižinė duona – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško švelnesnio skonio, bet nenori atsisakyti maistinės vertės.

Linų sėmenų duona – omega-3 šaltinis

Linų sėklos – tai sveikatos bomba. Duona su šiomis sėklomis pasižymi riešutiniu skoniu ir dideliu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, kurios mažina uždegiminius procesus organizme, gerina širdies sveikatą bei sumažina vėžio ir širdies ligų riziką.

Be to, linų sėmenų duonoje yra daug:

  • skaidulų (pagerinančių virškinimą),
  • antioksidantų (ypač polifenolių),
  • augalinių baltymų.

Tai ideali duona norintiems stabdyti ląstelių senėjimą ir palaikyti normalią cukraus bei cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Sveikiausia duona – tai ne tik skanus, bet ir funkcionalus maistas, galintis padėti palaikyti gerą savijautą, virškinimą bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nors kiekvienas žmogus gali turėti skirtingų mitybos poreikių, verta eksperimentuoti ir atrasti tokį produktą, kuris tiks ne tik skoniui, bet ir sveikatai. Jūsų kasdienio stalo duona gali būti daug daugiau nei tik priedas prie patiekalo – ji gali tapti sąjungininke siekiant geresnės savijautos.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:duonaGrūdaimityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Probleminė oda – kaip jai padėti?
Naujienos

Probleminė oda – kaip jai padėti?

2013-09-19
Individualūs kosmetologės-vizažistės patarimai. Kosmetikos kvapas
Naujienos

Individualūs kosmetologės-vizažistės patarimai. Kosmetikos kvapas

2012-05-21
Kaip išsirinkti akinius
Naujienos

Kaip išsirinkti akinius

2013-03-09
Prie „Movember“ judėjimo prisijungusi mergina nebenori nusiskusti ūsų ir barzdelės (foto)
Naujienos

Prie „Movember“ judėjimo prisijungusi mergina nebenori nusiskusti ūsų ir barzdelės (foto)

2013-11-28

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?