Nekeptas vanilinis sūrio pyragas – subalansuotas saldumas, subtilus citrusų gaivumas ir šildantys prieskoniai sukuria itin gardų skonio derinį.
Nekeptas vanilinis sūrio pyragas: receptas
Puikus desertas ypatingoms progoms arba tada, kai norisi kažko ypatingo.
Ingredientai:
Sūrio pyragui:
- 200 g sausainių
- 75 g sviesto
- 500 g riebios kreminės varškės
- 300 ml riebios grietinėlės
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. vanilės pastos
- 50 g cukraus
Karamelės padažui:
- 125 g cukraus
- 50 g sviesto
- ½ arb. š. malto cinamono
- ¼ arb. š. malto imbiero
- šiek tiek šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- 75 ml riebios grietinėlės
- ½ arb. š. jūros druskos dribsnių
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Iškirpti dvi ilgas kepimo popieriaus juosteles ir perlenkti jas išilgai. 18 cm skersmens atsegamos formos dugną ir kraštus patepti trupučiu sviesto. Kepimo popieriaus juostas įdėti taip, kad jos susikirstų formos dugne ir išsikištų virš kraštų – tai padės lengviau išimti pyragą.
2. Virtuviniu kombainu sausainius sutrinti į smulkius trupinius. Sviestą ištirpinti nedideliame puode arba mikrobangų krosnelėje ir sumaišyti su trupiniais. Mišinį mentele tolygiai paskirstyti ir paspausti formos dugne, kad susidarytų lygus pagrindas. Dėti į šaldytuvą, kol bus paruoštas įdaras.
3. Elektriniu plakikliu dideliame dubenyje išplakti kreminę varškę, grietinėlę, citrinos sultis, vanilę ir cukrų, kol masė taps lygi ir pradės tirštėti. Supilti įdarą ant atšaldyto pagrindo. Išlyginti paviršių mentele ir vėl dėti į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, kol sustings.
4. Karamelės padažui pagaminti į sunkų puodą suberti cukrų ir įpilti 50 ml vandens. Trumpai išmaišyti. Kaitinti ant vidutinės kaitros, kol pradės burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą. Kol karamelizuojasi, maišyti nereikia – jei reikia, tik pasukioti puodą, kad spalva pasiskirstytų tolygiai.
5. Kai cukrus įgauna tamsiai gintarinę spalvą ir pasklinda karamelės kvapas – nukelti nuo kaitros ir įmaišyti sviestą bei prieskonius. Mišinys ims burbuliuoti – atsargiai. Lėtai, nuolat maišant, supilti grietinėlę. Dar kartą užkaisti minutei, tada įmaišyti druską. Leisti šiek tiek atvėsti ir paragauti – jei reikia, įdėti dar šiek tiek druskos. Palikti visiškai atvėsti.
6. Išimti sustingusį pyragą iš formos ir prieš pat patiekiant užpilti karamelės padažu. Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.