Ryžių aliejus, arba tiksliau ryžių sėlenų aliejus, nors ir mažiau žinomas Lietuvoje, tačiau tikrai vertas dėmesio produktas.
Šis sveikas maistinis aliejus yra natūralus antioksidantų šaltinis, o jo subalansuotas mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių santykis teigiamai veikia širdies sveikatą.
Ryžių aliejus naudingas ne tik virtuvėje, bet ir odos bei plaukų priežiūrai. Tad apie aliejų ir jo teikiamas gėrybes plačiau skaitykite šiame straipsnyje.
Ryžių aliejus: nuo grūdo iki stalo
Ryžių aliejus gaunamas iš ryžių sėlenų, plačiau kalbant luobelės, atskirtos nuo ryžio grūdo. Šiose sėlenose susitelkia apie 75% viso ryžių grūde esančio aliejaus. Ryžių aliejus yra šviesiai geltonos spalvos, neutralaus kvapo, o jo skonis švelniai salsvas, primenantis riešutus.
Šis aliejus ne veltui populiarus Azijos virtuvėje jau daugiau nei 2000 metų, nes pasižymi be galo turtinga sudėtimi. Jame gausu galingo antioksidanto orinazolio, taip pat tokotrienolių, skvaleno ir tokoferolio. Ryžių aliejaus sudėtyje yra 38% mononesočiųjų, 37% polinesočiųjų ir 25% sočiųjų riebalų rūgščių.
Ryžių aliejus: filtruotas ir rafinuotas
Rafinuotas ryžių aliejus yra apdorotas cheminėmis medžiagomis, kad pašalintų nuosėdas, spalvą, kvapą, skonį ir potencialiai kenksmingas medžiagas. Šis procesas suteikia aliejui skaidrumo ir grynumo, padidina atsparumą aukštai temperatūrai.
Rafinuotas aliejus tinkamesnis kepimui ir troškinimui, nes jo smilkimo temperatūra aukštesnė nei nerafinuoto aliejaus. Tačiau rafinavimo procesas pašalina ir vertingus komponentus, tokius kaip vitaminas E, mineralai ir beta karotinas, todėl rafinuotas aliejus yra mažiau maistingas.
Filtruotas ryžių aliejus yra gaunamas naudojant šalto spaudimo metodą be jokio cheminio apdorojimo. Aliejus tiesiog filtruojamas nuo nuosėdų ir pilamas į butelius. Dėl to šis aliejus išlaiko savo natūralų skonį, kvapą ir vertingas maistingąsias medžiagas.
Tad besirenkantiems sau tinkamiausią, turėkite omenyje, kad filtruotas ryžių aliejus – sveikesnis ir natūralesnis pasirinkimas, tinkamas kasdieniam naudojimui, o rafinuotas aliejus labiau tinka kepimui ir troškinimui aukštensėje temperatūroje.
Kuo mūsų sveikatai naudingas ryžių aliejus?
Maistinis aliejus daro didelę įtaką mūsų sveikatai, įtakoja cholesterolio kiekį, medžiagų apykaitą ir uždegimą. Ryžių aliejus yra vertingas pasirinkimas dėl savo turtingos maistinių medžiagų sudėties: vitaminų, mineralų ir eterinių aliejų.
Subalansuotas riebalų rūgščių kiekis, ypač omega-6 ir omega-3 santykis 20:1, daro šį aliejų naudingu širdžiai.
Ryžių aliejuje taip pat gausu antioksidanto orizanolio, kuris padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šis aliejus taip pat turtingas vitaminu E ir drėkinančiomis bei apsaugančiomis odą savybėmis.
Drauge su aukščiau išvardintais privalumais verta paminėti naudą ir:
- Širdies sveikatai: ryžių aliejus padeda palaikyti tinkamą kraujospūdį, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Natūralus antioksidantas orizanolis mažina „blogojo” cholesterolio kiekį, o riebalų rūgščių pusiausvyra teigiamai veikia širdies sveikatą. Tyrimai rodo, kad ryžių aliejaus vartojimas gali sumažinti cholesterolio, cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
- Priešuždegiminiam poveikiui: Ryžių aliejaus antioksidantai padeda reguliuoti ir mažinti uždegiminius procesus organizme.
- Menopauzės pokyčiams: Ryžių aliejus pagerina bendrą savijautą menopauzės metu, gali prisidėti prie karščio bangų ir kitų simptomų mažinimo. Orizanolis padeda valdyti hormonų pusiausvyrą ir sumažinti hormonų lygio svyravimus.
- Kaip vitamino E šaltinis: Ryžių aliejus padidina vitamino E lygį organizme, skatinant ląstelių atsinaujinimą, mažinant raukšles ir saugant odą nuo saulės poveikio.
- Imuniteto stiprinimui: Ryžių aliejaus antioksidantai stiprina bendrą sveikatos būklę ir imunitetą.
Ryžių aliejus: universalus virtuvės pagalbininkas
Ryžių aliejus, pasižymintis švelniu kvapu ir aukštesne kaitinimo temperatūra, yra puikus pasirinkimas tiek kepimui, tiek salotoms. Turėdamas turtingą maistinę vertę, įskaitant orizanolį ir vitaminą E, savo savybėmis lenkia daugelį kitų aliejų.
Jo švelnus, neutralus skonis neužgožia patiekalo aromato bei kitų ingredientų. Tiems kurie, niekada nesa neragavę šio gėrio, galime pasakyti, jog skonis labai panašus į žemės riešutų.
Rafinuotas ryžių aliejus, turintis aukštesnę smilkimo temperatūrą (apie 254°C), idealiai tinka kepimui, skrudinimui ir gruzdinimui. Nerafinuotas ryžių aliejus, pasižymintis natūraliomis maistingomis savybėmis, puikiai tinka šaltiems patiekalams, pavyzdžiui, salotoms ir padažams gaminti.
Ryžių aliejus: grožio eliksyras jūsų odai
Ryžių aliejus ne tik puikiai tinka virtuvėje, bet ir yra vertinga grožio priemonė odos ir plaukų priežiūroje. Jame esantis orizanolis ir vitaminas E suteikia išskiria jį iš visų kitų šioje industrijoje naudojamų aliejų. Ryžių aliejų galima sutikti įvairių grožio produktų sudėtyje, pavyzdžiui kremuose, muiluose, kondicionieriuose, apsauginiuose kremuose nuo saulės ir netgi lūpų dažuose.
Ryžių aliejaus nauda odai:
- Masažui. Ryžių aliejus, naudojamas masažui, ramina uždegimus, mažina odos pažeidimus ir gali palengvinti kai kurias odos ligas, pavyzdžiui, egzemą ar dermatitą.
- Apsaugai nuo saulės. Ryžių aliejus, tepamas ant saulės veikiamos odos, padeda apsaugoti nuo UV spindulių ir aplinkos taršos.
- Kūno drėkinimui po dušo. Ryžių aliejus, naudojamas po dušo, drėkina, minkština ir saugo odos barjerą.
- Poveikis prieš odos senėjimą. Reguliarus ryžių aliejaus naudojimas padeda pagerinti kraujotaką, šviesinti odą, mažinti tamsius ratilus bei maišelius po akimis. Jis skatina kolageno gamybą ir gali prisidėti prie smulkių raukšlelių išlyginimo.
- Šveitiklis. Ryžių aliejus, sumaišytas su avižiniais dribsniais arba cukrumi, veiksmingai šveičia odą, skatina ląstelių atsinaujinimą ir kraujotaką, prideda odai spindesio bei jaunatviškumo.
Natūrali priemonė plaukų puoselėjimui
Natūralūs aliejai, tokie kaip ryžių, yra puikus pasirinkimas norintiems praturtinti veiksmingomis priemonėmis savo plaukų priežiūros rutiną. Ryžių aliejuje gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios maitina ir stiprina plaukus.
Įmasažuokite šiek tiek ryžių aliejaus į plaukus prieš plovimą. Tai padės sumažinti plaukų slinkimą drauge juos pamaitindamas bei sustiprindamas. Reguliariai naudojamas aliejus gali padėti plaukams susigrąžinti apimtį bei tapti sveikesniems.
Ar šis aliejus man tinka?
Ryžių aliejus paprastai yra saugus produktas, tačiau kaip ir bet kuris kitas, gali sukelti nedidelių šalutinių poveikių.
- Alerginės reakcijos. Nors retai, tačiau odoje gali pasitaikyti alerginių reakcijų. Prieš naudojant ryžių aliejų ant odos ar plaukų, rekomenduojame atlikti alergijos testą, tepant nedidelį aliejaus kiekį ant vidinės rankos dalies. Jei per 48 valandas neatsiranda paraudimo, niežėjimo ar dirginimo, galite jį naudoti.
- Nesaikkingas vartojima. Kaip ir bet kurį kitą produktą, ryžių aliejų reikia vartoti saikingai. Per didelis aliejaus kiekis gali sukelti riebalų rūgščių perteklių organizme, svorio padidėjimą, uždegimą bei padidinti širdies ligų riziką.
- Kalcio kiekio sumažėjimas. Ryžių aliejus gali sumažinti kalcio kiekį organizme, kas yra puiki prevencija siekiantiems išvengti inkstų akmenų. Tačiau žmonėms, sergantiems osteoporoze ar turintiems kalcio trūkumą, prieš vartojant šį aliejų rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.
Apibendrinant: Ryžių aliejus, naudojamas saikingai ir atsižvelgiant į individualius poreikius, paprastai yra saugus produktas. Jei kyla abejonių dėl naudojimo ar galimos alergijos, visada geriausia konsultuotis su gydytoju ar kvalifikuotu mitybos pecialistu.
Jeigu domitės šiuo aliejumi ir norite išmėginti? Rekomenduojame apsilankyti Receptai kategorijoje ir išbandyti naujus receptus, kuriems šis aliejus puikiai tiks!
Šaltinis:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!