-5.5 C
Vilnius
Penktadienis, 14 vasario, 2025

Šokoladinis vyniotinis Yule Log: receptas, kuris sužavės visus

Yule Log arba prancūziškai „Bûche de Noël“ – tai ne tik tradicinis šventinis desertas, bet ir tikras meno kūrinys. Šis šokoladinis vyniotinis, užpildytas kremine įdaru ir dekoruotas sodriu šokoladiniu glaistu, taps pagrindiniu jūsų šventinio stalo akcentu. Pasinaudokite patarimu, kaip lengvai ir nepriekaištingai susukti šį gardėsį.

Desertas Yule Log: receptas

Yule Log desertas: receptas

Ingredientai:

Pyragas:

  • 4 dideli kiaušiniai (atskirti į trynius ir baltymus)
  • 1/2 puodelio (99 g) ir 1/3 puodelio (66 g) cukraus (atskirai)
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1/2 puodelio (60 g) kvietinių miltų
  • 1/3 puodelio (28 g) kakavos miltelių
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1/8 a. š. smulkios jūros druskos
  • 1/3 puodelio 2 % riebumo pieno

Įdaras:

  • 1 a. š. neutralios želatinos
  • 1 1/4 puodelio 35 % riebumo grietinėlės
  • 1/3 puodelio cukraus pudros
  • 3 v. š. kakavos miltelių
  • 1/2 a. š. vanilės ekstrakto

Glaistas:

  • 3/4 puodelio 35 % riebumo grietinėlės
  • 170 g smulkiai pjaustyto juodojo šokolado

Papildomos dekoracijos (neprivaloma):

  • Cukruotos spanguolės
  • Šviežios rozmarino šakelės
  • Cukraus pudra

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga:

Pyragas:

  1. Įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo skardą (28 x 43 cm) išklokite kepimo popieriumi ir lengvai patepkite riebalais.
  2. Dubenyje elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių baltymus, kol susidarys putos. Palaipsniui įmaišykite 1/2 puodelio cukraus ir plakite, kol masė taps standi, bet dar šiek tiek minkšta.
  3. Kitame dubenyje plakite trynius su likusiu 1/3 puodelio cukraus, kol masė taps puri ir krintanti „juostelėmis“. Įmaišykite vanilę.
  4. Į trynių masę dalimis įmaišykite kakavos, miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinį, kaskart keisdami pienu. Galiausiai atsargiai įmaišykite baltymų masę.
  5. Supilkite tešlą į skardą, tolygiai paskirstykite ir kepkite 10–12 min., kol paviršius taps elastingas.
  6. Atvėsinkite pyragą 5 minutes. Tuomet, kartu su kepimo popieriumi, susukite jį į ritinį ir palikite visiškai atvėsti.

Įdaras:

  1. Jei naudojate želatiną, užpilkite 1 v. š. šalto vandens ir palikite 5 minutes brinkti. Po to pašildykite mikrobangų krosnelėje (10–20 sekundžių), kol ištirps.
  2. Elektriniu plaktuvu plakite grietinėlę, kol susidarys minkštos putos. Įsijokite cukraus pudrą ir kakavos miltelius, supilkite vanilę bei želatinos mišinį, jei naudojate.

Glaistas:

  1. Mažame puode pašildykite grietinėlę iki užvirimo. Užpilkite ją ant smulkinto šokolado, uždenkite ir palikite 5 minutes. Išmaišykite, kol masė taps glotni.

Surinkimas:

  1. Atsargiai išvyniokite pyragą ir tolygiai paskleiskite įdarą. Susukite atgal, pašalindami kepimo popierių.
  2. Užpilkite glaistą ant pyrago ir tolygiai paskirstykite.
  3. Papuoškite cukruotomis spanguolėmis, rozmarino šakelėmis ir apibarstykite cukraus pudra.

Patarimai

  • Cukruotos spanguolės: Panardinkite šviežias spanguoles į cukraus sirupą, o po to apvoliokite cukruje. Palikite išdžiūti.
  • Patiekimas: Šį desertą galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve.

Šventinis Yule Log desertas ne tik užburs savo skoniu, bet ir taps tikru stalo puošmena. Skanaus!

Šaltinis: https://chatelaine.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: