Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Triukas, kuris visam laikui padės pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną

Aurimas Kavaliūnas
Autorius Aurimas Kavaliūnas
Publikuota: 2025-02-26
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Triukas, padėsiantis pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną.
Triukas, padėsiantis pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną.

Pjaustyti svogūną – daugeliui tai asocijuojasi su ašaromis, deginančiu pojūčiu akyse ir bendru diskomfortu. Šis nemalonumas, nors ir dažnas, nėra neišvengiamas. Sužinokite, kodėl šis maisto ruošos procesas sukelia ašarojimą pjaustant svogūną ir kaip, pritaikius keletą paprastų metodų, šio nemalonaus reiškinio galima išvengti bei paversti svogūnų pjaustymą kur kas malonesne patirtimi.

Kodėl akys ašaroja pjaustant svogūną?

Svogūno ašarojimą sukelia sieros junginiai, tiksliau, sin-propanal-S-oksidas (syn-propanethial-S-oxide). Kai pjaustome svogūną, peilis pažeidžia ląsteles, išlaisvindamas fermentą alinązę.

Svogūnuose esantis fermentas savo ruožtu veikia aminorūgštį cisteiną sulfoksidą, esantį svogūno ląstelėse, ir prasideda cheminė reakcija, kurios rezultatas – sin-propanal-S-oksidas – lakios, aštraus kvapo dujos.

Šios dujos patenka į orą ir, patekusios į kontaktą su akies drėkinančiu skysčiu, dirgina akies gleivinę. Dirginimas sukelia ašarojimą – natūralią organizmo reakciją, skirtą pašalinti dirginančią medžiagą iš akių.

Svogūne įvykuri reakcija yra gana stipri, todėl net mažas kiekis sin-propanal-S-oksido gali sukelti ašarojimą ir deginimo pojūtį. Be to, sin-propanal-S-oksidas yra ir to, kas sukelia aštrų svogūno kvapą, priežastis.

Efektyviausias triukas nuo ašarojimo: šaldymas

Vienas iš efektyviausių būdų išvengti ašarojimo pjaustant svogūną – jį atšaldyti. Bent 30 minučių, o geriausia – 1-2 valandas, palaikykite svogūną šaldytuve prieš pjaustymą. Šaltis sulėtina chemines reakcijas, kurių metu išsiskiria sin-propanal-S-oksidas, todėl išsiskiria mažiau dirginančių junginių.

Šis metodas gerokai sumažina ašarojimą, o kai kurie teigia, kad visiškai jo išvengia. Atšaldytas svogūnas bus ir šiek tiek kietesnis, todėl jį bus lengviau pjaustyti. Tačiau svarbu nepamiršti, kad šaldymas gali šiek tiek pakeisti svogūno tekstūrą ir skonį, todėl šį metodą rekomenduojama naudoti tik tada, kai ašarojimo prevencija yra svarbiau nei išsaugoti optimalius svogūno skonį ir tekstūrą. Jei pjaustysite daug svogūnų, galite dalį jų laikyti šaldytuve, o dalį – kambario temperatūroje ir palyginti skirtumus.

Triukas, padėsiantis pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną. Svogūnų šaldymas

Alternatyvūs būdai išvengti ašarojimo

Ieškote būdų, kaip išvengti ašarojimo pjaustant svogūnus? Be jau minėto šaldymo metodo, yra ir kitų alternatyvų, kurios gali padėti sumažinti ar visiškai pašalinti šį nemalonų reiškinį. Išbandykite šiuos metodus ir atraskite, kuris jums tinka geriausiai.

Pjaustydami svogūną gerai vėdinamoje patalpoje arba tiesiogiai po gartraukiu, sumažinsite dirginančių junginių koncentraciją aplink akis. Gera ventiliacija padeda išsklaidyti sin-propanal-S-oksido garus, todėl jų mažiau patenka į akis ir mažėja ašarojimo tikimybė.

Kai kurie žmonės rekomenduoja pjaustyti svogūną po tekančiu vandeniu. Vanduo padeda ištirpdyti ir nuplauti sin-propanal-S-oksidą, sumažindamas jo patekimą į akis. Šis metodas gali būti ypač veiksmingas pjaustant smulkius svogūnų gabaliukus.

Jei kiti metodai nepadeda, galite pasinaudoti apsauginiais akiniais. Tai ypač praktiška, jei pjaustote didelį kiekį svogūnų arba jaučiate stiprų jų dirginimą.

Senovėje populiarus, nors ir moksliškai nepatvirtintas, būdas buvo pjaustyti svogūną laikant burnoje degtuką ar uždegtą žvakę. Teigiama, kad liepsna sugeria dalį dirginančių medžiagų, tačiau šis metodas nėra patikimas ir gali būti pavojingas.

Norėdami efektyviau pašalinti dirginančius garus, pjaustydami svogūną nukreipkite jį link ventiliatoriaus. Oro srautas padės nutolinti sin-propanal-S-oksido garus nuo jūsų akių, sumažindamas ašarojimą.

Išbandykite šiuos metodus ir atraskite, kuris geriausiai tinka jums. Su tinkama technika ir keliais paprastais patarimais, pjaustyti svogūną gali tapti daug malonesne patirtimi!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:akysAšarojimaspatarimaiSvogūnasSvogūno pjaustymas

AutoriusAurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kavos tirščiai ir jų panaudojimo būdai
Įdomu

4 netikėti kavos tirščių panaudojimo būdai

2024-10-22
Pyragas "Kalėdinė eglute" sužavės visus
Desertai

Pyragas „Kalėdinė eglutė” : patiekalas, kuris sužavės visus

2024-12-01
Bulvių apkepas
Apkepai

Bulvių apkepas

2024-01-10
Alzaso apkepėlės su porais ir svogūnais
Apkepai

Alzaso apkepėlės su porais ir svogūnais

2024-01-06

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?