Oro skrudintuvė – tikras radinys tiems, kas nori gaminti greitai, patogiai ir sveikai. Jos išpopuliarėjo dėl galimybės kepti maistą su minimaliu kiekiu aliejaus, kas išsaugo natūralų skonį ir naudingąsias maisto savybes.
Dėka šiuolaikinių technologijų, oro kepsninės suteikia traškią plutą, panašią į tradicinį kepimą giliame riebaluose, bet su mažiau riebalų. Tačiau šis universalus prietaisas netinka visiškai visiems produktams, o kai kurie iš jų ne tik netinkami šiam prietaisui, bet ir gali jį sugadinti ar net sukelti gaisrą. „Express“ leidinys pasidalino produktų, kurių nereikėtų kepti oro kepsninėje, sąrašu.
Patiekalai su padažu
Patiekalai su dideliu kiekiu padažo, pavyzdžiui, spagečiai su bolo-neze arba čili con carne, netinka kepti oro kepsninėje. Konvekcinis šilumos srautas šiame prietaise sukuria galingą oro srautą, kuris tiesiog ištaško skystį ant viso vidinio paviršiaus, o tai gali sugadinti prietaisą. Karšto padažo išpurškimas į orą gali sukelti nudegimus ir kitų problemų.
Tokiems patiekalams geriau naudoti lėtąjį virdulį arba puodą, kuris leis pasiekti sodrų skonį ir tirštą padažo konsistenciją be nereikalingos rizikos.
Šlapi produktai tešloje
Šlapi produktai skystoje tešloje taip pat netinka kepti oro kepsninėje. Tradicinės keptuvės užtikrina tolygų kepimą karštame aliejuje, kuris sukuria traškią produkto plutą. Tačiau oro keptuvė neturi šio aliejaus sluoksnio, todėl skysta tešla gali tiesiog nubėgti ir susikaupti apačioje, o tai gali sukelti lipnią balą ir sugadinti prietaisą.
Jei vis dar norite pasiekti panašų traškumą, pabandykite vietoj skystos tešlos naudoti sausą tešlą, pagamintą iš miltų ir prieskonių. Ji geriau tinka oro kepsninei ir suteiks patiekalui traškią tekstūrą be pernelyg didelės netvarkos.
Spragėsiai
Spragėsiai atrodo kaip idealus maistas oro keptuvei, tačiau iš tikrųjų šis prietaisas nesukuria pakankamai šilumos, kad spragėsiai sėkmingai iškeptų. Dauguma oro kepsnių tiesiog nėra pakankamai įkaitinami, kad spragėsių branduoliai sprogtų. Be to, branduoliai gali įstrigti prietaiso šildymo elementuose, o tai kelia trumpo jungimo ar net gaisro riziką.
Norint saugiai pasigaminti spragėsių, geriau naudoti mikrobangų krosnelę arba specialų spragėsių aparatą, kuris užtikrina reikiamas sąlygas branduoliams sprogti.
Brokoliai
Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad oro kepsninė tinka kepti daržovėms, tačiau brokolius geriau virti orkaitėje arba keptuvėje. Ši daržovė linkusi greitai išdžiūti veikiama konvekcinės šilumos, dėl ko ji tampa kieta ir karti. Dėl to patiekalas nepasidaro skanus, nes šis metodas išsausina brokolius, pakeisdamas jų skonį.
Norint gauti skanesnius ir tekstūringesnius brokolius, geriau juos kepti orkaitėje su nedideliu kiekiu aliejaus arba lengvai apkepti keptuvėje.
Makaronai ir ryžiai
Makaronai ir ryžiai yra produktai, kuriems reikia išankstinio virimo vandenyje. Oro kepsninė negali užtikrinti šio proceso, nes jos funkcija – tik kepti ir apkepti produktus. Be pakankamai vandens, šie produktai nebus visiškai išvirti.
Tačiau jei jau išvirėte makaronus, galite juos panaudoti, kad jiems suteiktumėte traškią plutą. Tam sudėkite makaronus į specialų indą ir kepkite iki auksinės spalvos.
Oro kepsninė – itin patogi ir naudinga priemonė, tačiau ji turi savų ypatybių, į kurias svarbu atsižvelgti. Naudojant prietaisą maisto produktams, kurie netinka šiam gamybos būdui, galima ne tik sugadinti maistą, bet ir sugadinti prietaisą ar sukelti pavojingas situacijas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://tsn.ua/