Bulvės – tai universali ir mėgstama daržovė, kuri tinka daugybei patiekalų. Visgi jų tinkamas laikymas yra svarbus ne tik skoniui išlaikyti, bet ir sveikatai. Nors dauguma žmonių supranta, kad sudygusios bulvės gali būti nesaugios vartoti, daugelis nežino, kaip jų dygimą sustabdyti ir kaip teisingai laikyti bulves, kad jos ilgiau išliktų šviežios. Tam, kad apsaugoti bulves nuo dygimo, yra keletas svarbių žingsnių, kurie užtikrins, kad šios daržovės išliktų sveikos ir tinkamos vartoti.

Būdai apsaugoti bulves nuo dygimo:
- Laikykite bulves toliau nuo šilumos ir šviesos:
Šviesa, šiluma ir drėgmė pagreitina bulvių dygimą. Geriausia jas laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje – pavyzdžiui, sandėliuke ar stalčiuje, o ne ant stalviršio ar prie lango, kur dienos šviesa gali turėti įtakos. - Laikykite bulves šaldytuve:
Nors anksčiau buvo rekomenduojama bulvių nelaikyti šaldytuve dėl galimos akrilamido susidarymo rizikos, nauji tyrimai rodo, kad tai nėra problema. Jungtinės Karalystės Maisto standartų agentūra patvirtino, kad bulves saugu laikyti šaldytuve, o tai gali prailginti jų galiojimo laiką iki 3–4 mėnesių. - Perkelkite bulves iš plastikinio į popierinį maišelį:
Plastikiniai maišeliai, kuriuose dažnai parduodamos bulvės, nėra idealūs laikymui, nes skatina drėgmę, galinčią sukelti pelėsį ir pūvimą. Geriau naudoti popierinį maišelį, tinklinį maišelį ar ventiliuojamą dėžę. - Laikykite bulves toliau nuo tam tikrų vaisių ir daržovių:
Bulvės neturėtų būti laikomos šalia obuolių, avokadų, pomidorų ar kitų produktų, kurie išskiria etileno dujas. Šios dujos skatina jautrių vaisių ir daržovių greitesnį nokimą. - Pašalinkite sudygusias ar supuvusias bulves:
Viena sudygusi ar sugedusi bulvė gali paveikti likusias maiše. Pastebėję tokią bulvę, nedelsdami ją pašalinkite, nes bakterijos ir pelėsiai lengvai plinta.
Tinkamas bulvių pasirinkimas ir laikymas gali padėti išvengti jų sugedinimo ir prailginti galiojimo laiką. Pasirūpinkite, kad bulvės būtų tvirtos, be žalių dėmių ir minimaliomis akimis – tai padės išlaikyti jų šviežumą ilgiau. Savo virtuvėje pasiruoškite ne tik skanių, bet ir sveikatai saugių patiekalų, laikydamiesi šių paprastų patarimų.
Šaltinis: https://www.simplyrecipes.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.