Šiandien, kai žmonės perka daržoves ar vaisius, jie dažnai ieško, kur gauti švarių „sezoniškų“ produktų, siekdami sumažinti galimą „šalutinį poveikį“ dėl cheminių medžiagų. Tačiau be šių įprastų pasirinkimų daugelis vaisių, nors ir skanūs, maistingi bei nebrangūs, turi toksiškų medžiagų, galinčių skatinti vėžio vystymąsi. Taigi, kurie tai yra vaisiai?Ekspertai teigia, jog šie 5 vaisių tipai turėtų būti nevartojami, nes jie galimai gali sukelti vėžį, ypač jei juos valgysime kasdien.
Pradėję pūti vaisiai
Pradėję pūti vaisiai turi aflatoksino, kuris sukelia kepenų vėžį, pripažintą Pasaulio sveikatos organizacijos.
Daugelis žmonių renkasi pigius, ties puvimo riba esančius vaisius. Tačiau šie vaisiai, kai yra švieži, yra ne tik saldūs ir kvapnūs, bet ir turtingi maistingųjų medžiagų.
Ypatingai jeigu valgote pelėsiais užkrėstus vaisius, gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, tokie kaip pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas ir panašiai.
Pelėsiai gali turėti pavojingą toksišką medžiagą kepenims, žinomą kaip aflatoksinas, kuris gali sukelti hepatitą ir kepenų vėžį. Aflatoksinas ne tik kaupiasi ant paviršiaus, bet ir giliai prasiskverbia į maistą. Todėl nesvarbu, ar vaisiai buvo nupjauti, ar virti 100 laipsnių Celsijaus temperatūroje, apsinuodijimo pavojus vis tiek lieka.

Betelio riešutai ir lapai
Betelio riešutas ir betelio lapas yra tradiciniai patiekalai kai kuriose Azijos šalyse, tame tarpe ir Vietname. Kramtant betelio riešutą, jis intensyviai trinasi prie burnos gleivinės, sukeldamas epidermos nusilpimą arba palikdamas daugybę smulkių žaizdų. Be to, toksinai, esantys betelio lapuose, arekos riešutuose, figose ir tabake, stipriai veikia pažeistas zonas ir gali sukelti vėžio riziką.
Daugelio tyrimų duomenimis, arekolinas ir arekailinas, esantys šiuose riešutuose, padidina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, mažina širdies ritmą ir skatina nervų sistemą. Tai paaiškina, kodėl po betelio kramtymo žmonės dažnai pastebi, kad jų veidai tampa blyškūs, kaip po alkoholio vartojimo.
Šaldytuve laikomi vaisiai
Kai orai sušyla, daugelis žmonių ima rinktis įvairius šaltus vaisius kaip gaivų užkandį. Tačiau ekspertai pažymi, kad dauguma tropinių vaisių nėra tinkami laikyti šaldytuve, nes šaltis gali pakenkti jų kokybei.
Be to, šių vaisių trūkumas slypi tame, kad esant žemai temperatūrai kai kurie vaisiai išskiria nitritus, galinčius būti pavojingais ir galimai sukelti vėžio atsiradimą tiems, kurie juos vartoja nuolat. Be nitritų, šaltieji vaisiai taip pat gali prarasti dalį savo maistinės vertės, vitaminų ir antioksidantų, kai yra per ilgai laikomi šaldytuve.
Norint išvengti šių rizikų, geriausia vaisius vartoti šviežius ir laikyti juos kambario temperatūroje, o ne šaldytuve. Tinkamai paruošti ir valgomi, šie vaisiai gali būti puikus sveikos mitybos priedas, prisidedantis prie geros sveikatos.
Obuolių vaškas
Obuolių vaškas purškiamas, kad pailgintų galiojimo laiką: gali sukelti kraujo vėžį
Pirkdami obuolius, ar kada nors atkreipėte dėmesį į balto vaško sluoksnį ant obuolio odos? Tai apsauginis sluoksnis, vadinamas vašku, kurį gamintojai purškia, kad pailgintų obuolio galiojimo terminą.
Nors daugelis įmonių gamina vašką iš natūralių ingredientų, tokių kaip bičių vaškas, raudonųjų skruzdžių derva ar karnaubos vaškas, šie produktai laikomi saugiais sveikatai, tačiau jie dažnai būna brangūs. Dėl didelių kainų ūkininkai renkas pigesnes alternatyvas.
Vis dėlto, dažniausiai vašku dengti vaisiai gali turėti sunkiųjų metalų, tokių kaip gyvsidabris, švinas, formaldehidas ar pramoniniai dažai, kurie kelia grėsmę sveikatai. Ilgalaikis vašku dengtų obuolių vartojimas gali pakenkti imuninei sistemai ir padidinti leukemijos riziką.
Siekiant sumažinti galimą riziką, patartina rinktis šviežius, organiškus vaisius, arba prieš valgant obuolius kruopščiai juos plauti, kad būtų pašalintas vaškas ir kitos potencialiai pavojingos medžiagos. Toks atsakingas požiūris gali padėti užtikrinti, kad jūsų mityba būtų sveikesnė ir saugesnė.

Nesunokę bananai
Nesunokę bananai turi cheminių medžiagų, galinčių sukelti ankstyvą brendimą vaikams ir didinti kraujo vėžio riziką
Bananai yra mėgstamas maistas, turintis daugybę naudingų maistingųjų medžiagų. Tačiau šie vaisiai yra itin greitaigendantys, todėl pardavėjai dažnai juos skina dar žalius, kad būtų lengviau transportuoti. Vėliau bananai mirkomi cheminėse medžiagose, įskaitant konservantus, kuriuose yra formaldehido ir brendimo stimuliantus, siekiant užtikrinti vienodą subrendimą ir ilgesnį šviežumą.
Deja, šios cheminės medžiagos gali būti labai kenksmingos organizmui. Ilgalaikis subrendusių vaisių, paruoštų su šiais chemikalais, vartojimas gali prisidėti prie ankstyvo vaikų brendimo ir padidinti kraujo vėžio riziką.
Žiniasklaidoje buvo minimos 5 vaisių rūšys, kurios gali sukelti vėžį, todėl labai svarbu pasitikrinti, ką renkatės. Renkantis vaisius turguje ar parduotuvėje, būtina būti atidžiam ir pasirinkti produktus, kurie būtų saugūs ir sveiki, kad būtų apsaugota jūsų šeima nuo galimų pavojų. Geriausia rinktis šviežius ekologiškus vaisius, kurie nebuvo apdoroti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis, kad užtikrintumėte geresnę savo sveikatą ir gerovę.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://lindi.info/