Daugeliui žmonių atrodo, kad ledai ir gerklės skausmas – nesuderinama kombinacija. Tačiau tai nėra visiškai tiesa. Nors sergant angina ar peršalus dažniausiai rekomenduojama gerti šiltus gėrimus, vengti rūgštaus bei aštraus maisto, ledai taip pat gali turėti naudos, kuomet skauda gerklę.
Ledai gali padėti, kuomet skauda gerklę
Nors šaltas maistas iš pirmo žvilgsnio atrodo pavojingas peršalus, iš tikrųjų jis gali padėti sumažinti uždegimą ir palengvinti skausmą. Šaltis laikinai sutraukia kraujagysles, mažina tinimą ir sukelia nedidelį nuskausminantį poveikį. Tai tas pats principas, kaip ledo kompresai, naudojami patinimui mažinti.
Be to, daugelis baiminasi, kad šaltas maistas gali dar labiau atšaldyti organizmą. Tačiau tai mitas – kai net ir labai šaltas maistas patenka į skrandį, organizmas pradeda virškinimo procesą, kuris sukelia šilumos gamybą.

Kokius ledus rinktis?
Ne visi ledai tinka, kai skauda gerklę. Rekomenduojama rinktis švelnesnius, kreminius ledus, kurie nedirgina gleivinės. Geriausias pasirinkimas – natūralūs, vaisiniai ledai, nes juose gali būti vitamino C, stiprinančio imunitetą.
Savo ruožtu citrusiniai, itin saldūs ar šokoladiniai ledai gali dar labiau erzinti gerklę. Taip pat reikėtų vengti pernelyg kieto ar šalto deserto – geriausia, jei ledai būtų šiek tiek aptirpę.
Kas iš tikrųjų kenkia gerklei?
Gerklės skausmą sukelia virusai ir bakterijos, o ne šaltas maistas. Daug didesnę žalą gali padaryti tokie produktai kaip:
- Sausi užkandžiai (traškučiai, krekeriai)
- Aštrus ir rūgštus maistas
- Rūkyti gaminiai
- Kava ir gazuoti gėrimai
- Žali daržovės, kurios gali sudirginti gleivinę
Nors tradiciškai sergant patariama gerti šiltą arbatą su medumi ar avietėmis, kai kurie šiuolaikiniai gydytojai teigia, kad tai ne visada naudinga. Karšti gėrimai gali dar labiau sudirginti gerklės gleivinę, o dažnas skalavimas gali paskatinti bakterijų plitimą burnos ertmėje.
Jei sergate ir norite ledų – galite drąsiai jų paragauti. Nors jie nėra vaistas, tačiau gali suteikti trumpalaikį palengvėjimą. Svarbiausia – rinktis tinkamus ledus ir stebėti, kaip į juos reaguoja jūsų organizmas.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.