Esu įsitikinęs, kad aš nesu vienintelis, kam nepatinka aštrus maistas. Tačiau daugelis žmonių dievina aštrų, net per daug aštrų maistą – kuo aštresnis, tuo geriau. Kai kurie netgi ieško itin aštraus maisto, džiaugdamiesi galėdami išbandyti savo virškinimą su aštriausiais čili pipirais planetoje. Kaip gali egzistuoti tokie kraštutinumai žmogaus elgesyje? Remiantis nauju tyrimu, šios reakcijos gali būti susijusios su tuo, kaip išankstinis nusiteikimas formuoja pojūčius. Kitaip tariant, aštriam maistui galiu kelti didelius lūkesčius ir jausti pernelyg aštrų skonį tiesiog todėl, kad taip nusiteikiu.
„Nusiteikimas yra galingas“, – teigia dr. Susan Albers, Klyvlendo klinikos (Ohajas) klinikinė psichologė, vadovausi tyrime.
„Jie gali paversti deginimo pojūtį maloniu arba nemaloniu potyriu, atsižvelgiant į tai, kokio skonio mes tikimės.“
Kinų atlikti aštraus maisto mėgėjų ir nemėgėjų smegenų tyrimai
Aštraus maisto nemėgėjai dažnai negali mėgautis tradicinėmis fermentuotomis korėjietiškomis daržovėmis, vadinamomis kimchi, dėl patiekalo aštrumo. Tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „PLOS Biology“, Kinijos tyrėjai nuskenavo 24 žmonių, mėgstančių aštrų maistą, ir 22 žmonių, nemėgstančių aštraus maisto, smegenis.
Smegenų skenavimo metu kiekvienas asmuo gavo 30 lašų lengvo ir didelio intensyvumo aštraus padažo, po kurio sekė vanduo, o kitiems buvo parodyti du mėlynos spalvos pipirai. Pipirai nedavė dalyviams jokios užuominos apie aštraus padažo aštrumą.
Tada testas buvo kartojamas su tais pačiais aštriais padažais. Sekantį kartą dalyviams buvo parodyti du raudoni pipirai, kai į burną buvo įpurkšta aštresnio padažo, parodytas vienas raudonas ir vienas mėlynas pipiras, kai buvo duodamas švelnesnis padažas, ir du mėlyni pipirai, kai buvo duodamas vanduo.
Smegenų dalys, susijusios su malonumu, įsižiebė žmonėms, kurie teigė mėgstantys aštrų maistą – daugeliu atvejų, kuo aštresnis prieskonis, tuo intensyvesnis malonumas.
Tai nepasikartojo su tais dalyviais, kurie nemėgo aštraus maisto, smegenimis – jų skausmo centrai įsižiebė, kai buvo duodamas aštrus padažas abiejuose bandymuose. Tačiau skausmo patirtis dramatiškai padidėjo antrame bandyme, kai dalyvis žinojo, kad jam bus duodamas aštresnis padažas.
Neigiamas bandančiųjų nusiteikimas padidino smegenų reakciją į skausmą
„Mane nustebino, kaip stipriai neigiamas nusiteikimas sustiprino smegenų skausmo reakciją, nors stimulas buvo tas pats“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Yi Luo, Šanchajaus Normal universiteto psichologijos ir kognityvinio mokslo katedros tyrėja.
„Tai pabrėžia, kaip mūsų diskomforto lūkesčiai gali žymiai sustiprinti skausmo patirtį“, – pareiškime sakė Luo.
Genetika gali lemti kaip vertiname maistą
Yra ir kitų priežasčių – pavyzdžiui, genetika – kodėl galime vieno tipo maistą vertinti labiau nei kitą. Paimkite kalendrą: žmonės, turintys tam tikrą geną, sako, kad kalendros skonis kaip muilas, o kiti mėgaujasi šiuo skoniu.
„Dalis to gali būti nusiteikimas, bet dalis taip pat gali būti tai, kaip jūs biologiškai esate sukonstruoti patirti maistą“, – sakė Albers. „Mes visi ragaujame tuos pačius patiekalus visiškai skirtingai. Jūsų skonio receptoriai yra kaip pirštų atspaudai – visiškai unikalūs.“
Jei ir jūs norite pakeisti savo nuomonę apie aštrų maistą, štai Albers pasiūlymai:
- Peržiūrėkite neigiamas asociacijas: jei nemėgstate aštraus maisto, pabandykite prie jo prieiti su smalsumu, o ne su priešiškumu, sakė Albers: „Šis mąstymo būdo pakeitimas gali pakeisti jūsų suvokimą ir patirtį.“
- Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais: sutelkite dėmesį į visą jutiminę patirtį, sakė ji. Atkreipkite dėmesį į skirtingų prieskonių skonį, tekstūrą ir šilumos pojūčius be vertinimo.
- Apsvarstykite vizualius ženklus: atkreipkite dėmesį į tai, kaip maisto vizualiniai ženklai, tokie kaip meniu aprašymai ar maisto pateikimas, veikia jūsų lūkesčius, sakė Albers. Pasinaudokite šiuo sąmoningumu, kad valdytumėte savo aštraus patyrimo lūkesčius.
- „Paimkite papriką. Kadangi ji raudona, kai kurie žmonės mano, kad ji bus aštri, o ji nėra“, – sakė Albers. „Kari yra kitoks aštrumas nei čili pipirai. Atminkite, kad lūkesčiai gali žymiai paveikti jūsų patirtį.“
- Klausykite savo kūno: valgydami aštrų maistą, patikrinkite savo kūno reakcijas. Atkreipkite dėmesį, kur jaučiate šilumą ir kaip ji kinta laikui bėgant, kad suprastumėte savo asmeninį tolerancijos ir mėgavimosi slenkstį.
- „Jei norite padidinti savo aštraus maisto toleranciją, darykite tai lėtai ir apgalvotai. Pradėkite nuo švelnesnių prieskonių ir palaipsniui pereikite prie aštresnių“, – sakė Albers. „Nėra „teisingo“ aštrumo lygio – svarbu tai, kas jums jaučiasi gerai.“
- Apgalvotai derinkite aštrų maistą: apsvarstykite galimybę subalansuoti aštrius skonius su vėsinančiais elementais, tokiais kaip sūrio gabalėlis ar duona. Pirmiausia paragaukite mažų kąsnelių, sakė Albers. „Tai gali pagerinti jūsų bendrą mėgavimąsi ir padaryti patirtį lengviau valdoma“, – sakė ji.
Aštraus maisto mėgėjai, būkite atsargūs
O kaip dėl aštraus maisto mėgėjų? Gali būti, kad kai kurie dalykai yra tiesiog per aštrūs.
„Scoville“ skalėje, kuri matuoja pipirų aštrumą, Karolina Reaper pipiras yra apie 1,7 milijono „Scoville Heat Units“, o Naga Viper – apie 1,4 milijono vienetų. Jalapeño pipiras „Scoville“ skalėje vidutiniškai turi 3500–8000 vienetų.
„Aštrus maistas gali padidinti jūsų medžiagų apykaitą, širdies ritmą, sukelti vėmimą ir virškinamojo trakto sutrikimus, todėl tikrai vyksta fiziologinė reakcija“, – sakė Albers.
„Jei pastebite, kad jūsų širdies ritmas labai pagreitėja arba pradedate gausiai prakaituoti, tai gali reikšti, kad aštrus maistas jums netinka.“
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
https://edition.cnn.com/