Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Kodėl verta gerti datulių kavą? Egzotiškas ir sveikas gėrimas

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-02-13
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kodėl verta gerti datulių kavą? Egzotiškas ir sveikas gėrimas
Kodėl verta gerti datulių kavą? Egzotiškas ir sveikas gėrimas

Kava daugeliui yra neatsiejama dienos dalis, tačiau kartais norisi paįvairinti savo gėrimų racioną arba rasti sveikesnę alternatyvą. Štai čia į pagalbą gali ateiti datulių kava – aromatingas ir maistingas gėrimas, kuris jau šimtmečius vertinamas Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje. Pastaraisiais metais ši kava vis labiau populiarėja ir Vakarų šalyse, o Lietuvoje datulių kavą vis lengviau rasti tiek specializuotose parduotuvėse, tiek internete.

Datulės yra vieni sveikiausių vaisių. Jos turi žemą glikemijos indeksą, todėl nesukelia staigių cukraus lygio šuolių kraujyje. Jos yra turtingas skaidulų šaltinis, kuris palaiko virškinimą, padeda reguliuoti žarnyno veiklą ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Datulėse taip pat gausu vertingų mineralų, tokių kaip kalis, magnis, geležis ir kalcis, kurie stiprina širdį, nervų sistemą ir kaulus. Be to, jos suteikia B grupės vitaminų, kurie palaiko nervų sistemą ir padeda kovoti su nuovargiu. Dėl antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir karotenoidai, buvimo, jos turi priešuždegiminį poveikį ir palaiko organizmo imunitetą. Tai puikus užkandis žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata, sportininkams ir visiems, kuriems reikia greito energijos dozės.

Kas yra datulių kava ir iš ko ji gaminama?

Datulių kava gaminama iš skrudintų ir sumaltų datulių sėklų. Šis procesas nėra sudėtingas: sėklos nuplaunamos, džiovinamos, termiškai apdorojamos, o vėliau skrudinamos ir malamos. Įdomu tai, kad maždaug 11-18 procentų datulės vaisiaus svorio sudaro kauliukas, kuriame gausu angliavandenių, skaidulų, riebalų, baltymų ir vertingų mikroelementų. Taigi, datulių kava yra ne tik skanus, bet ir maistingas gėrimas.

Kodėl verta rinktis datulių kavą?

Nors gali atrodyti, kad tai tik dar vienas gėrimas, datulių kava iš tiesų yra priskiriama prie sveikų maisto produktų dėl savo teikiamų privalumų organizmui. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško alternatyvos tradicinei kavai be kofeino arba nori papildyti savo mitybą naudingomis medžiagomis. Be to, datulių kava teigiamai veikia nervų sistemą, širdį, inkstus ir sąnarius.

Kodėl verta rinktis datulių kavą

Pagrindiniai datulių kavos privalumai:

  • Be kofeino: Natūraliai neturinti kofeino, datulių kava yra puiki alternatyva žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui arba nori apriboti jo vartojimą.
  • Kalio šaltinis: Datulių kava pasižymi dideliu kalio kiekiu – apie 3213 mg 100 g produkto. Kalis yra būtinas tinkamam raumenų ir nervų sistemos funkcionavimui, taip pat atsakingas už tinkamą širdies ir kraujagyslių veiklą.
  • Cukraus kiekio reguliavimas: Reguliarus datulių kavos vartojimas gali padėti palaikyti normalų gliukozės lygį kraujyje, o tai yra naudinga žmonėms, sergantiems diabetu. Ši kava taip pat padeda sumažinti potraukį saldumynams ir slopina norą užkandžiauti.
  • Šlapimo sistemos palaikymas: Šis gėrimas gali būti naudingas sergant inkstų ir šlapimo pūslės infekcijomis, nes palaiko organizmo valymo procesus.
  • Priešuždegiminis poveikis: Dėl savo savybių slopinti uždegimą, datulių kavą rekomenduojama gerti žmonėms, sergantiems lėtinėmis autoimuninėmis ligomis, įskaitant reumatoidinį artritą.

Skonis ir paruošimas:

Datulių kava turi švelnų, šiek tiek saldų skonį su karamelės užuominomis, todėl tai patraukli alternatyva tradicinei kavai. Ji gali būti ruošiama panašiai kaip ir klasikinė malta kava – užpilant karštu vandeniu arba verdant kavos aparate. Be to, ją galima praturtinti pienu, medumi ar prieskoniais, tokiais kaip cinamonas ar kardamonas.

Įdomu tai, kad pačios datulės taip pat gali būti puikus priedas prie juodos kavos, suteikiant jai natūralaus saldumo. Dubajuje tradiciškai patiekiama arabiška kava, žinoma kaip „gahwa”, kuri dažnai patiekiama su datulėmis. Ši ceremonija yra neatsiejama vietos tradicijos dalis.

Šaltinis: https://zdrowie.interia.pl/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Datulių kavaKalissveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

7 keisti, bet veiksmingi grožio triukai iš „TikTok“: dermatologų ir makiažo meistrų nuomonė
Sveikata ir grožis

7 keisti, bet veiksmingi grožio triukai iš „TikTok“: dermatologų ir makiažo meistrų nuomonė

2025-05-10
Plaukų slinkimas – kaip su tuo kovoti?
Naujienos

Plaukų slinkimas – kaip su tuo kovoti?

2016-07-15
Aklų žmonių pasaulyje gali nebelikti
Naujienos

Aklų žmonių pasaulyje gali nebelikti

2016-09-09
Oro tarša gyvenimo trukmę sumažina vidutiniškai vieneriais metais
Naujienos

Oro tarša gyvenimo trukmę sumažina vidutiniškai vieneriais metais

2011-11-04

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?