Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Ką reikia žinoti apie cholerą

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2010-10-25
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ką reikia žinoti apie cholerą

Haityje daugėja mirčių nuo choleros. Pranešama, kad nuo šios užkrečiamos ligos jau mirė daugiau nei 250 žmonių.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) rekomenduoja šiuo metu nevykti į epidemijos apimtą šalį ir primena, kad šia ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per užterštą vandenį bei per nepakankamai termiškai apdorotą ir saugomą maistą.

Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, ledą, pagamintą iš užteršto vandens.

Vandenyje gali būti užteršiamos žuvys bei vėžiagyviai, kurie neretai valgomi žali – tai kelia tiesioginį pavojų. Kaip ir asmenys, ruošiantys maistą – užsikrėtusieji užkrečia ir gaminamą maistą.

Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki penkių dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu viduriavimu ir vėmimu, todėl prarandama daug organizmo skysčių ir druskų. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, sutrinka inkstų veikla, veido bruožai tampa „aštresni” (pavyzdžiui, „įkrinta” akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis ULAC rekomenduoja:

• Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgį bei pasinaudojus tualetu;

• Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe;

• Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;

• Vartoti karštus (arbatą, kavą); fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus;

• Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;

• Valgyti tik rūpestingai termiškai apdorotą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip 70 C visose maisto dalyse. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;

• Vengti valgyti termiškai neapdorotas jūros gėrybes ir žuvį;

• Vaisius ir daržoves prieš valgant reikia nuplauti parūgštintame vandenyje, nulupti ar nuskusti žievelę;

• Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;

• Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas;

• Grįžus iš kelionės ir 2-5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos.

Laikas.lt

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:cholera

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (80)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (80)

2011-11-03
Kas trečias studentas Lietuvoje plagijuoja rašto darbus
Įdomu

Kas trečias studentas Lietuvoje plagijuoja rašto darbus

2013-11-14
5 patikimi būdai išvengti peršalimo ligų
Naujienos

5 patikimi būdai išvengti peršalimo ligų

2015-09-20
Mano hobis – darbo paieška!
Aktualu

Mano hobis – darbo paieška!

2024-08-27

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?