-1.5 C
Vilnius
Sekmadienis, 15 gruodžio, 2024

Misija: pamilti maisto ruošimą

Norėtumėte savo šeimos narius ar draugus pradžiuginti paties pagamintu patiekalu? O gal nusprendėte keisti gyvenimo įpročius ir pradėti sveikai maitintis, tačiau maisto gaminimas jums atrodo mistika? Štai ką reikėtų žinoti visiems, norintiems išmokti gaminti.

Svarbiausia – norėti

Sakoma, jog maisto gaminimas yra didelis menas. Labai klystate, jei išgirdę šiuos žodžius galvojate, kad tai siaubingai sunkus ir jums neįveikiamas darbas ar kad jūs nesate menininkas, todėl maisto gamyba – tikrai ne jums.
 
Vienos draugės, teigiančios, jog ji nemokanti gaminti, paklausiau: „O ar bandei?“. Atsakymas buvo trumpas: „Bandžiau kartą. Nepavyko… Todėl žinau, kad maisto gaminimas tikrai ne man“. Šis pavyzdys, manau, puikiai parodo, jog išmokti gaminti gali padėti tik jūsų paties dižiulis noras ir užsidegimas. Mergina net nebandė to daryti antrą kartą, nes pirmąjį jai nepavyko. Vadinasi ir noras išmokti gaminti nebuvo toks didelis.

Nuo ko pradėti?

Jei iki šiol dar niekada negaminote, turbūt suprantate, jog vien tik noro išmokti gaminti nepakaks. Pažintį su maisto ruošimu pradėkite nuo kulinarinių knygų. Knygynuose rasite didžiulį jų pasirinkimą. Nors James‘o Oliver‘io knyga atrodo labai patraukli, visgi jums reikėtų pradėti nuo paprastesnių, pradedantiesiems skirtų knygų. Renkantis knygą yra svarbūs du dalykai: ji turėtų būti jums gerai suprantama bei graži ir patraukli savo iliustracijomis.
 
Pasieškokite informacijos internete. Čia taip pat galite rasti daug naudingų patarimų. Blogai, forumai, virtuvės ir gurmano skiltys – jūs tikrai rasite jums reikalingos informacijos. Prisijunkite prie mėgstančiųjų gaminti forumų. Čia jūs pasisemsite naujų įdėjų, pasidalinsite su kitais gaminimo patirtimi, galėsite užduoti jums rūpimus klausimus. 
 
Jei visgi abejojate savo sugebėjimais, galite užsirašyti į maisto gaminimo kursus. Pas mus jie tampa vis populiaresni. Patyrę kulinarai padės jums įžengti į virtuvės pasaulį.

Pirmas blynas

Iš pat pradžių rinkitės kuo paprastesnius patiekalus. Pradėkite kad ir nuo pusryčių gaminimo. Receptų knygose ar žurnaluose, kurie yra skirti pradedantiems kulinarams, jūs tikrai rasite daug nesudėtingų receptų pusryčiams: karšti sumuštinukai, įvairios košės ar gardus omletas….
 
Jei nepavyko jūsų pirmieji kulinariniai bandymai – nesijaudinkite. Ne veltui sakoma, kad pirmasis blynas – visada prisvilęs. Eksperimentuokite, bandykite dar ir dar kartą ir pamatysite, kad jums pavyks. Išbandę paprastesnius receptus ir susipažinę su maisto gaminimo triukais ir subtilybėmis, palaipsniui galėsite pereiti prie sudėtingesnių patiekalų.

Išmokti gaminti – verta

Keleto prekybos centre sutiktų žmonių paklausėmė, ką jie mano apie maisto gaminimą, kodėl mokėti gaminti yra gerai ir ką jiems tai reiškia.
 
„Nors gyvenu viena, be galo mėgstu gaminti. Patinka eksperimentuoti ir išbandyti vis naujus patiekalus. Dažnai gaminu draugams. Jie labai mėgsta mano paruoštą maistą, ypač – lazaniją. Man patinka, kai maistas gražiai atrodo, tada ir valgyti skaniau“ (Ana 23 metų studentė).
 
Administratore dirbanti Vilma teigė, jog jai maisto gaminimas yra geriausias atsipalaidavimo būdas po dienos darbų: „Gaminti man begalo malonu. Mano vyras irgi užsikrėtė šia liga. Pas mus netgi atsirado nuostabi tradicija – savaitgaliais kartu su vyru gaminame šventinius pietus. Atvažiuoja tėvai ar draugai, valgome, kalbamės. Mums tai labai patinka“.
 
Lakoniškai, bet kartu ir poetiškai, apie maistą prašneko vaikinas, vardu Armis: „Maistas džiugina. Gera yra važiuoti mašina – valgyti. Dar geriau yra vairuoti – gaminti“.
 
Pabaigai – palinkėjimas: nebijokite eksperimentuoti, drąsiai išmėginkite vis naujus patiekalus ir lai neišgąsdina jūsų prisvilę puodai. Įkvėpimo ir gardžių patiekalų.

Renata Lazickaitė

Redakcija
Redakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Taip pat skaitykite: