Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-01-22
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai
Morkų nauda cukrinio diabeto valdymui: netikėti nauji tyrimai

Naujausias Pietų Danijos universiteto (SDU) tyrimas atskleidė, kad įprastos morkos gali būti veiksminga pagalba 2 tipo cukrinio diabeto gydymui. Mokslininkai nustatė, jog morkos ne tik padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą – mikroorganizmų, esančių žarnyne, sudėtį.

Morkose esančios pagrindinės bioaktyvios medžiagos – falcarinolis ir falcarindiolis – padeda daržovei kovoti su grybelinėmis infekcijomis. Šios medžiagos taip pat turi antibakterinių, priešuždegiminių ir citotoksinių savybių. Tai dar labiau patvirtina jų naudą žmonių sveikatai.

2 tipo cukrinio diabeto problema pasaulyje

2 tipo diabetas visame pasaulyje daro įtaką milijonams žmonių, o jo atvejų skaičius nuolat auga. Danijoje nuo 1996 metų šios ligos atvejų skaičius išaugo daugiau nei keturis kartus. Standartinis gydymas dažnai apima mitybos pokyčius ir vaistus, tačiau daugelis pacientų patiria nepageidaujamą šalutinį poveikį. Morkos, pasak mokslininkų, galėtų tapti puikiu priedu prie tradicinio gydymo, nesukeliančiu šalutinių poveikių.

Kaip morkos apsaugo nuo cukrinio diabeto?

Mokslininkai atliko tyrimą su pelėmis, sergančiomis 2 tipo diabetu. Šios pelės buvo laikomos riebalų turinčioje dietoje, imituojančioje nesveiką žmogaus gyvenimo būdą. Eksperimento metu dalis pelių buvo šeriamos dieta, papildyta 10 % džiovintų morkų miltelių, o kita dalis gavo įprastą dietą be morkų. Rezultatai parodė, kad morkų miltelius vartojančios pelės geriau reguliavo cukraus kiekį kraujyje.

Tyrime taip pat buvo pastebėta, kad morkas vartojusių pelių žarnyno mikrobiota tapo sveikesnė. Jose padaugėjo bakterijų, gaminančių trumpos grandinės riebalų rūgštis (TGRA). Šios molekulės atsiranda, kai bakterijos skaido mitybos skaidulas. TGRA yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio energijos apykaitai, cukraus reguliavimui ir žarnyno sveikatai.

Morkų sudėtis ir cukrinio diabeto valdymas

Bioaktyvios medžiagos – morkų paslaptis

Morkos turi bioaktyvių junginių, kurie gerina ląstelių gebėjimą absorbuoti cukrų, taip reguliuodami cukraus kiekį kraujyje. Šios medžiagos taip pat randamos kitose salierinių šeimos daržovėse, tokiose kaip salierai, petražolės ar pastarnokai.

„Matome morkas kaip galimą būsimų dietos strategijų komponentą, skirtą 2 tipo diabetui valdyti“, – teigia Lars Porskjær Christensen, SDU profesorius.

Kol kas tyrimai buvo atlikti su gyvūnais, tačiau mokslininkai ketina pereiti prie klinikinių tyrimų su žmonėmis. Anot tyrėjų, norint gauti apčiuopiamus rezultatus, užtenka vartoti 30–40 gramų žalių ar lengvai virtų morkų per dieną. Tai itin svarbu, nes bioaktyvių junginių koncentracija morkose skiriasi priklausomai nuo veislės. Pavyzdžiui, veislė „Night Bird“ – purpurinės morkos – turi daugiau bioaktyvių medžiagų nei tradicinės oranžinės morkos.

Morkų paruošimas – svarbus veiksnys

Morkų terminis apdorojimas turi įtakos jų naudingųjų medžiagų kiekiui, tačiau net ir po virimo ar kepimo bioaktyvūs junginiai išlieka. Vis dėlto geriausia rinktis žalias arba lengvai virtas morkas, kad išsaugotumėte maksimalų naudingųjų medžiagų kiekį.

Morkos – tai ne tik paprasta daržovė. Jas įtraukus į kasdienę mitybą, galima pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, sustiprinti žarnyno sveikatą ir galbūt sumažinti 2 tipo diabeto riziką. Nors dar laukia klinikiniai tyrimai, morkų įtraukimas į subalansuotą mitybą yra natūralus ir paprastas žingsnis sveikesnio gyvenimo link.

Šaltinis: https://scitechdaily.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Cukrinis diabetasMokslinis tyrimasmorkos

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pokyčiai: kai televizoriaus žiūrėjimą iškeiti į sporto salę... (foto)
Naujienos

Pokyčiai: kai televizoriaus žiūrėjimą iškeiti į sporto salę… (foto)

2013-11-27
Kaip išlikti sveikiems ir stipriems šaltuoju metų laikotarpiu?
Naujienos

Kaip išlikti sveikiems ir stipriems šaltuoju metų laikotarpiu?

2016-02-20
Kava mažina cukrinio diabeto riziką: kaip teisingai ją paruošti
Sveikata ir grožis

Kava mažina cukrinio diabeto riziką: kaip teisingai ją paruošti

2025-02-11
Apgamai – kada reikia sunerimti?
Naujienos

Apgamai – kada reikia sunerimti?

2015-08-28

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?