Virtuvė – namų centras, tad natūralu, kad joje susikaupia daug daiktų. Dėl netvarkos neretai pamirštame, kur ką padėjome, o ieškant reikiamo daikto kepimo metu, tai gali labai suerzinti. Todėl reguliarus virtuvės tvarkymas – ne prabanga, o būtinybė, norint išlaikyti ne tik švarą, bet ir efektyvumą. Tvarkinga virtuvė leidžia greičiau ir sklandžiau gaminti maistą bei mėgautis procesu. Nepamirškite, kad virtuvės tvarkymas – ne tik pavasario ritualas. Šiandien siūlome 10 daiktų, kurių galite atsikratyti jau dabar, remdamiesi patyrusių tvarkymosi specialistų rekomendacijomis, kad jūsų virtuvė taptų tvarkingesnė ir funkcionalesnė.
Dėl geresnės higienos ir sveikatos išmeskite šiuos daiktus:
- Senų virtuvinių kempinėlių keitimas – būtinybė. 2022 m. „Journal of Applied Microbiology“ tyrimas parodė, kad net ir antimikrobinės kempinės po 4 savaičių naudojimo yra pilnos bakterijų. Indų šepetėliai – higieniškesnė alternatyva. Keiskite kempinėles reguliariai, ypač jei jos pradeda skleisti nemalonų kvapą.
Nors virtuvės kempinės tarnavimo laiką galite prailginti jas verdant arba kaitinant mikrobangų krosnelėje (pastaba: niekada nedėkite kempinės su metalu į mikrobangų krosnelę), JAV Žemės ūkio departamentas teigia, kad nėra vieno patikimo metodo, kaip užtikrinti, kad jūsų kempinė neužkrės rankų, virtuvės stalviršių ar maisto. Vietoj to, jie rekomenduoja virtuvės kempinę keisti gerokai dažniau. O jei jos pradeda nemaloniai kvepėti, metas jas išmesti. - Susidėvėjusios pjaustymo lentelės. Laikyti atskiras pjaustymo lentas – vieną žaliai mėsai ir jūros gėrybėms, o kitą daržovėms, duonai ir beveik viskam kitam – yra saugi praktika, padedanti išvengti kryžminio užkrėtimo. Tačiau laikui bėgant ant lentos atsirandantys grioveliai rodo susidėvėjimą, dėl kurio ją reikia išmesti. Pasak JAV Žemės ūkio departamento, susidėvėjusios pjaustymo lentos griovelius sunku kruopščiai išvalyti, o juose gali veistis bakterijos, galinčios sukelti įvairius negalavimus.
Jei pageidaujate medinių pjaustymo lentelių, pirkite bambukines, nes jos yra kietesnės ir mažiau porėtos nei kitų rūšių medinės pjaustymo lentelės, teigia JAV Žemės ūkio departamentas.
Kad pjaustymo lentos būtų švarios tarp naudojimo, tvirtas pjaustymo lentas galite dėti į indų plovimo mašiną. Laminuotos medienos lenteles reikia plauti rankomis, nes indų plovimo mašina jas sugadins.

- Seni indai. Jūsų ištrupėję ir įtrūkę indai galbūt buvo virtuvės pagalbininkai, bet dabar jie yra pavojingi. „Gumos gabalėliai gali subyrėti į karštus skysčius arba [ištrupėjusios medienos gabalėliai iš medinės mentelės] gali nulūžti į patiekalą“, – sako Sylvia Fountaine, profesionali virėja, „Feasting at Home“ generalinė direktorė ir įkūrėja. „Tai gali sukelti užspringimą, jau nekalbant apie tai, kad nemalonu rasti daiktus savo burnoje valgant!“
Kaip ir susidėvėjusios pjaustymo lentos, įtrūkimai ir plyšiai senuose induose apsunkina jų valymą ir tai yra vietos, kuriose gali veistis bakterijos. Jei jums patinka tam tikro prekės ženklo ar tipo indų rūšis, pagalvokite apie kelių komplektų įsigijimą ir jų laikymą ateičiai (jei tik nepamiršite apie juos arba kur juos padėjote!).
Jei turite kokių nors juodų plastikinių virtuvės indų, galbūt norėsite juos išmesti – net jei jie dar nėra susidėvėję. Jie gali būti pagaminti iš perdirbto plastiko iš senos elektronikos, kurioje yra antipirenai, galintys išsiskirti į jūsų maistą.
Išmeskite dėl tvarkingesnės virtuvės norint atlaisvinti vietos
- Nenaudojami prietaisai – ir jų instrukcijos. Tikėtina, kad laikui bėgant susikaupė mažų virtuvės prietaisų, įrankių ir įtaisų, kurie užima vietą. Ir nors kai kurie iš jų gali būti puikios laiko taupymo priemonės ar sprendimai tam tikrose situacijose, jums gali neprireikti absoliučiai visų. Atlikite (sąžiningą) inventorizaciją ir apsvarstykite galimybę parduoti ar paaukoti visus tuos, kurių nenaudojate.
Išmesdami ar aukodami virtuvės prietaisą, pridėkite prie jo instrukcijas. „Senos instrukcijos daiktams, kurių nebeturite, yra netvarkos ženklas“, – sako Stacey Agin Murray, profesionalios tvarkytoja iš „Organized Artistry“. „Net jei jos plonos, jos vis tiek užima vertingą vietą jūsų virtuvėje.“
- Maisto išsinešimui skirti vienkartiniai indeliai, šiaudeliai ir stalo įrankiai. Besikaupiantys vienkartiniai indai, šiaudeliai ir prieskonių pakeliai iš maisto išsinešimui užsakymų užima vietą ir teršia virtuvę. Net jei atrodo gaila išmesti, seni pakeliai praranda skonį ir spalvą, o nereikalingi indai tik kaupia dulkes.
Rekomenduojame reguliariai apžiūrėti savo atsargas, išmesti pasenusius ar nenaudojamus daiktus bei užsakant maistą prašyti tik būtinų priedų. Taip išsaugosite erdvę ir sumažinsite atliekas.

- Virtuvės magnetukai. Jei keliaujant perkate magnetus kaip suvenyrus arba ant šaldytuvo turite magnetų katalogą su vizitinėmis kortelėmis – jau nekalbant apie paveikslėlius ir užrašus, kuriuos jie demonstruoja – žinote, kaip tai gali tapti netvarkinga. Apsvarstykite galimybę pasilikti savo mėgstamiausius magnetus ir išmesti likusius. Tas pats ir su paveikslėliais ant šaldytuvo. Nustebsite, kiek „vietos“ tai sukurs jūsų virtuvėje!
Išmeskite, kad visuomet užtikrintumėte, jog jūsų spintelėse tik švieži gaminiai
- Seni prieskoniai. Pasak JAV Žemės ūkio departamento, prieskoniai gali išsilaikyti 2–4 metus, o malti prieskoniai – iki 3 metų kambario temperatūroje. Nepaisant to, prieskoniai laikui bėgant gali prarasti daug savo skonio ir aromato bei pasenti. Ir nors galite atgaivinti pasenusius prieskonius, yra laikas ir vieta juos išmesti – pavyzdžiui, po trejų ar ketverių metų arba jei nežinote, kada juos nusipirkote.
Kad išvengtumėte maisto švaistymo, pirkite prieskonius mažais kiekiais. Dar geriau – pirkite juos iš parduotuvės birių prekių skyriaus, kad galėtumėte nuspręsti, kiek jums reikia. Prieskonių žymėjimas pirkimo data taip pat padeda stebėti jų tinkamumo laiką.
- Kava. Jei esate iš tų, kurių diena neprasideda be kavos, didelė tikimybė, kad jūsų sandėliuke yra sukaupta kavos pupelių ar maltos kavos. Ir nors tai gerai, nes sveikos pupelės ir ką tik malta kava gali būti laikomos iki dviejų savaičių uždarytame inde vėsioje, sausoje, tamsioje vietoje, atidarius jos laikui bėgant taps nebe tokios skanios.
„Kava bus [sunaudota] daug greičiau nei kiti sausi produktai jūsų spintelėje, todėl geriausia parašyti ant indo ar maišelio atidarymo datą, kuri leis jums sužinoti, ar jūsų kava dar tinkama vartoti, ar ne“, – sako Anna Silver, bendrovės „Cook for Folks“ įkūrėja.
Kad sumažintumėte maisto švaistymą, taip pat galite perdirbti pasenusią kavą ar panaudotus kavos tirščius. Kava sustiprina šokolado skonį, todėl, užuot išmetę pasenusią kavą, užvirkite šiek tiek ir įpilkite jos į kitą savo pyragėlių ar šokoladinio torto porciją.
- Kepimo aliejus. Kepimo aliejus negarantuoja ilgo tinkamumo laiko, kaip galite manyti. Laikui bėgant jie pasensta, pasidaro kartaus skonio ir praranda aromatines savybes. Nors kai kurie kepimo aliejai gali išsilaikyti iki vienerių metų po atidarymo, ne visų rūšių aliejus taip yra. Pavyzdžiui, butelis alyvuogių aliejaus, pasak Šiaurės Amerikos alyvuogių aliejaus asociacijos, išsilaiko tik keletą mėnesių po atidarymo. Jei nesate tikri, kaip ilgai butelis aliejaus buvo atidarytas, išmeskite jį.
- Šaldiklyje apšerkšnijęs maistas. Nepamirškite apie savo šaldiklį – galbūt ten, toliau, tamsiuose kampeliuose, yra užšaldytos mėsos ar patiekalų. Kadangi šaldiklyje apšerkšnėjus maistas laikui bėgant praranda savo kokybę, atlaisvinkite vietą išmesdami apšerkšnėjusius produktus.
„Būtinai patikrinkite įsigyto maisto galiojimo datas“, – pataria Lauren Saltman, profesionali tvarkytoja ir bendrovės „Living. Simplified“ savininkė. „Jei tai maistas, kurį išvirėte arba užšaldyte, kad suvalgytumėte vėliau, patikrinkite, ar nėra šaldiklyje apšerkšnijimo požymių.“
Taip pat gera idėja, užšaldant likučius, užrašyti datą, kurią jis buvo supakuotas ir įdėtas į šaldiklį. Nors jie gali išsilaikyti neribotą laiką, jei jie laikomi užšaldyti, JAV Žemės ūkio departamentas rekomenduoja juos suvartoti per tris ar keturis mėnesius, nes laikant ilgiau jie gali prarasti drėgmę ir skonį bei apšerkšnyti.

Ekspertų žodis
Nesvarbu, ar jūsų tikslas yra sumažinti maisto atliekas, ar pasiekti minimalistinę estetiką, reguliarus virtuvės tvarkymas padeda ją išlaikyti švarią ir tvarkingą, taip pat maksimaliai padidinti jos erdvę.
Norėdami pradėti savo virtuvės tvarkymo projektą, Saltman siūlo sugrupuoti arba rūšiuoti daiktus. „Tai puikus būdas atsikratyti arba sujungti daugybę tų pačių daiktų“, – sako ji. „Ir didelė tikimybė, kad jums nebereikia daikto, jei jo nenaudojote kelis mėnesius [arba per pastaruosius metus].“
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.eatingwell.com