Jau nuo senų laikų mūsų protėviai ir seneliai organizmui valyti iš vidaus naudodavo tik naturalias priemones. Šiandien užuot vartodami dar vieną saują įvairiausių tablečių, pagalvokite, jog organizmo šluota gali būti pagaminta ir iš natūralių produktų, padėsiančių išvalyti žarnyną bei prisidėti prie bendros organizmo sveikatos.
Straipsnyje pateiksime kodėl naudinga profilaktiškai valyti savo žarnyną ir kokie maisto produktai gali padėti jums pagerinti jo florą bei bendrą savijautą.
Organizmo šluota: moliūgų ir obuolių tyrė
Ši moliūgų ir obuolių tyrė – tai puikus būdas natūraliai išvalyti organizmą, pašalinti toksinus ir bakterijas
Ingredientai:
- 100 g. moliūgo
- 2 obuoliai
- 1 valgomasis šaukštas moliūgų sėklų
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
- Moliūgą ir obuolius supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Kepimo skardoje paskleiskite griežinėliais supjaustytus moliūgo ir obuolio gabalėlius.
- Kepkite 180 laipsnių Celsijaus temperatūroje apie 20 minučių.
- Iškepusius moliūgą ir obuolius atvėsinkite ir sutrinkite iki vientisos tyrės.
- Į tyrę įmaišykite moliūgų sėklas ir alyvuogių aliejų.
Vartojimas:
Valgykite tyrę ryte ir vakare, vietoj pusryčių ir vakarienės, tris dienas iš eilės.
Kodėl tai naudinga?
Alyvuogių aliejus: vertinamas dėl antioksidantų ir vitamino E, kuris padeda įsisavinti vitaminus K ir A bei apsaugo širdį ir kraujagysles.
Moliūgai: praturtinti vitaminais A, C, E, B, K, taip pat vitaminu T, kuris gerina medžiagų apykaitą ir padeda įsisavinti sunkų maistą.
Obuoliai: gausūs ląstelienos, kuri skatina žarnyno veiklą, taip pat juose gausu kalio, kuris naudingas širdžiai ir nervų sistemai.
Moliūgų sėklos: turi amino rūgščių, pasižyminčių antihelmintinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su parazitais.
Alyvuogių aliejus su moliūgais ir gvazdikėliais – tikra organizmo šluota
Šis aliejaus receptas, savo sudėtyje turintis natūralių ingredientų padeda valyti organizmą nuo toksinų, gali pagerinti kraujotaką ir padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Jums reikės:
- 100 g moliūgo
- 1 valgomojo šaukšto moliūgų sėklų
- 1 valgomojo šaukšto gvazdikėlių
- 100 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Įdėkite moliūgo gabalėlius ir moliūgų sėklas į stiklainį.
- Įpilkite alyvuogių aliejų ir suberkite gvazdikėlius.
- Stiklainį įstatykite į vandens vonelę ir kaitinkite apie 30 minučių. Šis procesas leis išsiskirti vertingosioms ingredientų savybėms.
- Atvėsinkite mišinį ir supilkite į švarų stiklinį indą.
- Laikykite šaldytuve.
Vartojimas:
Kiekvieną vakarą po vakarienės suvartokite po vieną arbatinį šaukštelį aliejaus, užsigerdami stikline šilto vandens.
Kuo naudingi šios organizmo šluotos ingredientai?
- Moliūgų sėklose gausu magnio, gerinančio miegą ir normalizuojančio nervų sistemos veiklą bei mažinančio stresą.
- Gvazdikėliai turi antioksidanto eugenolio, palaikančio kepenų funkciją ir stabilizuojančio cukraus kiekį kraujyje. Taip pat juose gausu provitamino A, B grupės vitaminų ir kitų maistingų medžiagų.
- Alyvuogių aliejus vertinamas dėl naudingųjų riebalų, teigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą.
Alyvuogių aliejus su citrinomis, moliūgu ir bičių duonele
Šis citrinų ir moliūgų aliejus – tai natūralus ir veiksmingas būdas stiprinti imunitetą bei valyti organizmą nuo toksinų.
Ingredientai:
- 100 g moliūgo
- 1 citrina
- 1 valgomasis šaukštas gvazdikėlių
- 1 valgomasis šaukštas bičių duonos
- 100 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Moliūgą supjaustykite griežinėliais.
- Citriną nulupkite ir sutarkuokite jos žievelę.
- Į puodą sudėkite moliūgo griežinėlius, tarkuotą citrinos žievelę, gvazdikėlius, bičių duoną ir alyvuogių aliejų.
- Puodą įstatykite į vandens vonelę ir kaitinkite 30 minučių.
- Aliejų atvėsinkite ir supilkite į švarų indą. Laikykite vėsioje vietoje.
Vartojimas:
Kiekvieną vakarą po vakarienės išgerkite vieną arbatinį šaukštelį aliejaus, užsigerdami stikline šilto vandens. Vartokite, kol suvartosite visą aliejų.
Vertingųjų ingredientų nauda:
- Moliūgas: tai vitaminų ir mineralų šaltinis (praturtinti vitaminais A, C, E, B, K, taip pat vitaminu T), gerinantis bendrą savijautą.
- Citrinos žievelė: joje gausu flavonoidų, eterinių aliejų ir pektino junginių.
- Citrinos minkštimas: jis turi antivirusinių savybių ir gali padėti stiprinti imuninę sistemą dėl jame esančio vitamino C.
- Gvazdikėliai: gali padėti palaikyti kepenų funkciją, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Bičių duona: gali pagerinti kraujotaką, prisidėti prie cholesterolio kieko kraujyje mažinimo.
- Alyvuogių aliejus: vertingas dėl naudingųjų riebalų rūgščių, teigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą.
Šis tradicinis receptas – tai puiki galimybė natūraliai pagerinti savo sveikatą!
Reikėtų nepamiršti, kad turintiems didesnių žarnyno sveikatos problemų šie receptai nėra medikamentų pakaitalas, todėl, dėl produktų vartojimo geriausia pirmiausiai pasitarti su gydytoju.
Jeigu domitės ir sveika mityba – tuomet būtinai apsilankikyte skiltyje receptai ir atraskite mėgiamus patiekalus.
Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!