Now Reading
Kedro riešutai virtuvėje: originalūs receptai

Kedro riešutai virtuvėje: originalūs receptai

Kedro riešutai

Kedro riešutai yra unikalus ir maistingas ingredientas, kuris tampa vis populiaresnis tarp sveikos mitybos entuziastų. Šie riešutai yra spygliuočio Sibiro kedro (Pinus sibirica) sėklos.

Straipsnyje aptarsime, kas yra kedro riešutai, kada jie yra renkami, koks jų skonis ir kaip jie gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose.

Kas yra kedro riešutai?

Kedro riešutai yra mažos, ovalios formos sėklos, kurios išgaunamos iš kedrinės pušies kankorėžių. Šios pušys auga Sibiro taigoje ir kitose šiaurinėse regionuose, kur klimatas yra atšiaurus.

Dėl šios priežasties kedro riešutai yra laikomi vertingais ir maistingais, nes jie suteikia didelį energijos kiekį ir yra pilni be galo svarbių maistinių medžiagų, reikalingų išgyvenimui atšiauriomis sąlygomis.

Kada renkamas kedro riešutų derlius?

Kedro riešutų derlius renkamas rudenį, kai kankorėžiai pradeda subręsti ir atverti savo žvynelius. Kankorėžių rinkimas yra kruopštus procesas, nes subrendę kankorėžiai turi būti renkami rankomis arba specialiais įrankiais, kad būtų išvengta žalos medžiui.

Po rinkimo kankorėžiai džiovinami, kad sėklos galėtų lengvai atsiskirti nuo žvynelių. Šis procesas yra ilgas ir reikalaujantis daug darbo jėgos, todėl kedro riešutai yra gana brangūs.

Kedro riešutai - kada rinkti
Kedro riešutai kada rinkti

Kedro riešutų skonis ir tekstūra

Kedro riešutai yra šiek tiek sviestinės tekstūros ir subtilaus, bet išskirtinio skonio. Jie turi lengvą riešutinį aromatą, kuris tampa intensyvesnis, kai riešutai yra šiek tiek apkepinami.

Šis kepimo procesas ne tik sustiprina skonį, bet ir suteikia riešutams papildomo traškumo. Kedro riešutų skonis puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais patiekalais, todėl jie yra itin universalūs kulinarijoje.

Ar kedro riešutai valgomi vieni, o gal tik patiekaluose?

Kedro riešutai gali būti valgomi tiek vieni, tiek naudojami įvairiuose patiekaluose. Jie yra puikus užkandis, turintis daug baltymų, sveikųjų riebalų ir antioksidantų, padedančių palaikyti puikią sveikatą.

Kedro riešutai taip pat yra dažnai naudojami įvairiuose receptuose kaip ingredientas, suteikiantis patiekalams ypatingo skonio ir tekstūros.

Kedro riešutai patiekaluose

Vienas iš populiariausių būdų naudoti kedro riešutus – tai juos pridėti į salotas, makaronų patiekalus, sriubas ar daržovių troškinius.

Kedro riešutai puikiai dera su daugybe kitų ingredientų, tokių kaip daržovės, vaisiai, sūriai ir net mėsos produktai. Jie taip pat gali būti naudojami kaip desertų ingredientas, praturtinant pyragus, sausainius ar kitus saldumynus.

Pomidorų sriuba su kedro riešutais

Pomidorų sriuba su kedro riešutais yra puikus būdas paįvairinti kasdienius patiekalus. Kedro riešutai prideda subtilų riešutinį skonį, kuris puikiai dera su pomidorų rūgštingumu. Šis patiekalas yra greitas, lengvas ir gali būti pritaikytas tiek veganams, tiek mėsos mėgėjams.

Kedro riešutai. Pomidorų sriubos receptas
<em>Kedro riešutai Pomidorų sriuba su kedro riešutais<em>

Ingredientai:

  • 1 svogūnas
  • 1 česnako skiltelė
  • 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukšto cukraus
  • 2 lauro lapai
  • 0,5 šaukšto žolelių druskos
  • 1000 ml pomidorų tyrės
  • 300 ml vandens
  • 1 šaukštas daržovių sultinio
  • 100 g minkštų pomidorų
  • 0,5 pakelio kedro riešutų

Kaip gaminti:

  1. Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  2. Juos apkepkite alyvuogių aliejuje, kol taps auksiniai.
  3. Pridėkite cukrų, lauro lapus ir žolelių druską.
  4. Supilkite pomidorų tyrę, supjaustykite minkštus pomidorus ir pridėkite į sriubą kartu su daržovių sultiniu ir vandeniu.
  5. Sriubą virkite ant lėtos ugnies.
  6. Kedro riešutus švelniai apkepinkite keptuvėje iki auksinės spalvos ir pabarstykite ant sriubos paviršiaus.

Žiediniai kopūstai su razinomis ir kedro riešutais

Žiediniai kopūstai su razinomis ir kedro riešutais yra lengvas patiekalas, kuris nustebins ir sužavės savo skonių bei tekstūrų deriniu. Šis receptas yra puikus pasirinkimas vakarienei, jis lengvas, skanus ir įdomus.

Kedro riešutai Žiediniai kopūstai su razinomis ir kedro riešutais receptas
Kedro riešutai Žiediniai kopūstai su razinomis ir kedro riešutais

Ingredientai:

  • 1 žiedinio kopūsto galva (600-700 g)
  • 30 g razinų
  • 1-2 česnako skiltelės
  • 30 g kedro riešutų
  • Druska ir šviežiai maltas juodasis pipiras
  • 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Petražolės patiekimui

Kaip gaminti:

  1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite 15-20 minučių.
  2. Žiedinį kopūstą padalinkite į žiedynus ir virkite sūdytame vandenyje apie 2-3 minutes po užvirimo. Svarbu, kad žiedynai būtų traškūs.
  3. Keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų, pridėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol česnakas taps auksinis.
  4. Tada pridėkite žiedinį kopūstą, razinas, kedro riešutus, druską ir pipirus.
  5. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 8-10 minučių, retkarčiais pamaišydami.
  6. Patiekite karštą, apibarstytą smulkintomis petražolėmis.

Cukinijų makaronai su pesto verde, keptais pomidorais ir kedro riešutais

Cukinijų makaronai su pesto verde, keptais pomidorais ir kedro riešutais yra puikus pasirinkimas ieškantiems sveikesnių alternatyvų tradiciniams makaronams. Šis patiekalas yra lengvas, tačiau sotus, o jo skoniai puikiai dera tarpusavyje.

Kedro riešutai. Cukinijų makaronai su pesto verde, keptais pomidorais ir kedro riešutais receptas
Cukinijų makaronai su pesto verde keptais pomidorais ir kedro riešutais receptas

Ingredientai:

  • 3 vidutinio dydžio cukinijos
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 30 g kedro riešutų
  • 120 g pesto verde padažo
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis joduotos druskos
  • Šviežiai maltas pipiras

Kaip gaminti:

  1. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo skardą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  2. Kepkite orkaitėje 170 °C temperatūroje apie 30 minučių.
  3. Tuo tarpu cukinijas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir nupjaukite galus.
  4. Padarykite iš cukinijų makaronus naudodami spiralizatorių arba daržovių skustuką.
  5. Daržovių spagečius trumpai pakepkite keptuvėje su šiek tiek alyvuogių aliejaus, kol jie taps šiek tiek šilti, bet vis dar al dente.
  6. Tada sumaišykite spagečius su pesto padažu ir patiekite su keptais pomidorais, kedro riešutais, druska ir pipirais.
  7. Mėgaukitės!

Kedro riešutų nauda sveikatai

Kedro riešutai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Jie yra puikus baltymų šaltinis, turintis daug svarbių aminorūgščių, tokių kaip argininas, kuris yra svarbus augančiam organizmui.

Be to, kedro riešutai yra turtingi vitaminų E ir B grupės vitaminais, taip pat juose gausu svarbių mineralų, tokių kaip magnis, cinkas ir geležis. Šie riešutai gali padėti stiprinti imuninę sistemą, palaikyti širdies sveikatą ir skatinti nervų sistemos veiklą.

Kedro riešutų laikymas ir naudojimas

Norėdami išsaugoti kedro riešutų šviežumą, juos geriausia laikyti šaldytuve arba šaldiklyje, sandarioje talpoje, kad būtų išvengta oksidacijos ir aromato praradimo.

Kedro riešutai taip pat gali būti malami į miltelius ir naudojami kaip prieskonis ar papildas įvairiems patiekalams. Jie puikiai tinka desertams, salotoms, sriuboms ir netgi duonai.

Kedro riešutai. Riešutus laikykite šaldytuve arba sandarioje patalpoje
<em>Riešutus laikykite šaldytuve arba sandarioje patalpoje<em>

Kedro riešutai kulinarijoje

Kedro riešutai yra labai vertinami kulinarijoje dėl savo subtilaus skonio ir universalumo. Jie gali būti naudojami kaip pagrindinis ingredientas arba kaip priedas, suteikiantis patiekalams riešutinį skonį ir traškią tekstūrą.

Šie riešutai taip pat yra populiarus ingredientas pesto padaže, kuris yra vienas iš populiariausių Italijos virtuvės priedų.

Ar jau išsirinkote receptą?

Kedro riešutai yra puikus ingredientas, kuris gali praturtinti įvairius patiekalus ne tik savo skoniu, bet ir maistinėmis savybėmis. Nuo sriubų iki daržovių patiekalų ar net desertų – riešutai suteikia unikalų skonį ir tekstūrą, dėl ko jie tampa mėgstamu pasirinkimu virtuvėje. Be to, jų nauda sveikatai dar labiau skatina įtraukti šiuos riešutus į kasdienę mitybą. Jei dar nesate išbandę kedro riešutų, dabar pats laikas tai padaryti ir atrasti naujus skonius bei kulinarinius potyrius.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltiniai:

  1. https://www.rapunzel.de/en/organic-recipe-tomato-soup-with-cedar-nuts–17.html
  2. https://modernfamilycook.com/recipe/cauliflower-with-raisins-and-cedar-nuts/
  3. https://www.rapunzel.de/en/organic-recipe-zucchini-noodles-with-pesto-verde-roasted-tomatoes-and-cedar-nuts–926.html
  4. https://ekogram.pl/en/blogs/rozwiazania/orzeszki-piniowe-vs-orzeszki-cedrowe
  5. https://steemit.com/naturalmedicine/@rociogomez/cedar-nut-and-its-benefits
  6. http://www.cedarnuts.org/cedar_nuts_treasure_house.php


Taip pat skaitykite:
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt