Mityba daro tiesioginę įtaką mūsų savijautai, energijai ir bendrai sveikatai. Tačiau svarbu ne tik ką valgome, bet ir kaip deriname skirtingus maisto produktus. Kai kurie deriniai gali apsunkinti virškinimą, sukelti diskomfortą arba net sumažinti naudingųjų medžiagų pasisavinimą. Mitybos specialistai įspėja: tam tikrų maisto produktų geriau nevartoti kartu.
Pieno produktai ir citrusiniai vaisiai
Pieno produktai, ypač pienas ir jogurtas, sunkiai dera su rūgščiais citrusiniais vaisiais, tokiais kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos ar mandarinai. Rūgštis, esanti šiuose vaisiuose, gali sukelti pieno baltymų krešėjimą skrandyje, dėl ko virškinimo procesas tampa sudėtingesnis. Dėl šio proceso dažnai jaučiamas pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, gali atsirasti raugėjimas, nevirškinimas ar net pykinimas. Be to, rūgštusis vaisių pobūdis gali trikdyti pieno produktų maistingųjų medžiagų pasisavinimą, ypač kalcio.
Mitybos specialistai rekomenduoja citrusinius vaisius vartoti atskirai nuo pieno gaminių, paliekant bent 1–2 valandų tarpą tarp šių produktų. Tokiu būdu užtikrinamas sklandesnis virškinimas, sumažinama virškinimo sistemos apkrova ir išvengiama nemalonių pojūčių. Ypač svarbu šių taisyklių laikytis žmonėms, turintiems jautrią virškinimo sistemą ar linkusiems į rūgštingumo sutrikimus.

Mėsa ir krakmolingi produktai
Klasikinis derinys – mėsa su bulvėmis, ryžiais ar duona – nors ir įprastas mūsų mityboje, nėra idealus virškinimo požiūriu. Baltymai, kurių gausu mėsoje, ir krakmolai, esantys bulvėse, duonoje ar kituose grūdiniuose produktuose, virškinami pasitelkiant skirtingus fermentus: baltymams skaidyti reikalinga rūgštinė terpė, o krakmolams – šarminė. Kai šie produktai vartojami kartu, skrandis gauna prieštaringus signalus ir turi dirbti gerokai intensyviau, kad apdorotų tokį sudėtingą mišinį.
Dėl šio fermentinio konflikto virškinimas sulėtėja, maistas ilgiau užsibūna skrandyje, pradeda rūgti arba net pūti, todėl dažnai jaučiamas sunkumas, apsunkimas, mieguistumas po valgio, gali atsirasti pilvo pūtimas, raugėjimas, dujų kaupimasis ar kiti virškinimo sutrikimai. Ilgainiui tokie prasti deriniai gali išbalansuoti virškinimo sistemą ir net prisidėti prie rimtesnių skrandžio ar žarnyno problemų.
Mitybos specialistai rekomenduoja mėsą derinti su šviežiomis arba lengvai termiškai apdorotomis daržovėmis, kurios turi daug skaidulų ir fermentų, skatinančių geresnį maisto įsisavinimą. Krakmolingus produktus, tokius kaip bulvės, ryžiai ar duona, patariama valgyti su augaliniais baltymais (pavyzdžiui, ankštiniais augalais) arba vartoti juos atskirai, paliekant laiko tarpą tarp valgymų. Tokiu būdu virškinimas vyksta sklandžiau, energija išlieka pastovesnė, o bendras savijautos lygis gerėja.
Vaisiai po pagrindinio valgio
Nors vaisiai laikomi vienu sveikiausių užkandžių, jų vartojimas iškart po pagrindinio patiekalo gali turėti neigiamą poveikį virškinimui. Vaisiai yra lengvai virškinami maisto produktai, todėl, patekę į skrandį kartu su sunkesniu, ilgiau virškinamu maistu, jie užstringa ir pradeda fermentuotis. Šio proceso metu išsiskiria dujos, kurios gali sukelti pilvo pūtimą, nemalonų sunkumo jausmą, raugėjimą bei kitus virškinimo sutrikimus.
Be to, dėl sulėtėjusio virškinimo gali sumažėti ir pačių vaisių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminų ir antioksidantų, pasisavinimas. Ilgainiui dažnas tokių derinių vartojimas gali išbalansuoti žarnyno mikroflorą ir paskatinti uždegiminius procesus virškinamajame trakte.
Mitybos specialistai rekomenduoja vaisius valgyti kaip atskirą užkandį – geriausia praėjus bent 1–2 valandoms po pagrindinio valgio arba likus bent 30–60 minučių iki valgymo. Tai leidžia vaisiams greitai ir efektyviai praeiti per skrandį, aprūpinant organizmą naudingomis medžiagomis be papildomo virškinimo sistemos apkrovimo. Ypač šios taisyklės svarbu laikytis žmonėms, kurie linkę į pilvo pūtimą, skrandžio rūgštingumą ar virškinimo sutrikimus.

Ankštiniai augalai ir sūris
Ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės, lęšiai, avinžirniai ar žirniai, jau savaime yra sunkiau virškinami dėl didelio kiekio skaidulų, sudėtingų angliavandenių ir baltymų. Jų virškinimas reikalauja ilgesnio laiko ir daugiau fermentų darbo, todėl jautresnių skrandžių savininkams jie neretai sukelia pilvo pūtimą ar diskomfortą. Kai šie produktai vartojami kartu su sunkiais pieno produktais, tokiais kaip sūris, grietinėlė ar riebus jogurtas, virškinimo sistema patiria dar didesnį krūvį.
Pieno produktuose esantys baltymai ir riebalai apsunkina maisto judėjimą virškinamuoju traktu, o tai gali sukelti maisto sąstovį ir fermentacijos procesus žarnyne. Dėl to dažnai jaučiamas pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, sunkumo jausmas ar net pasireiškia skrandžio spazmai. Be to, toks derinys gali sumažinti maistinių medžiagų pasisavinimo efektyvumą, nes organizmas vienu metu sunkiai apdoroja kelis sudėtingus maisto komponentus.
Mitybos specialistai pataria vieno valgymo metu rinktis tik vieną baltymų šaltinį – pavyzdžiui, jei vartojate ankštinius augalus, jų nederinkite su sūriu ar mėsa. Verčiau ankštinius derinti su lengvomis daržovėmis, kurios padeda lengvinti virškinimą, ir naudoti švelnius pagardus be sunkių riebalų. Tokia praktika padeda palaikyti geresnę virškinimo sistemos būklę, sumažina diskomfortą ir pagerina bendrą savijautą po valgio.
Arbata su maistu
Daugeliui įprasta valgio metu ar iškart po jo mėgautis arbata, tačiau toks įprotis gali neigiamai paveikti organizmo gebėjimą pasisavinti svarbias mineralines medžiagas. Arbatoje, ypač juodojoje ir žaliojoje, gausu taninų – natūralių augalinių junginių, kurie, patekę į virškinimo traktą kartu su maistu, jungiasi su geležimi, cinku, kalciu ir kitais mineralais, sudarydami netirpias jungtis. Tokios jungtys neleidžia mineralams tinkamai įsisavinti organizme, todėl ilgainiui gali išsivystyti tam tikrų mikroelementų trūkumas.
Ypač rizikuoja žmonės, turintys geležies stokos anemiją ar polinkį į šią būklę – vaikams, nėščiosioms, senjorams ir aktyviai sportuojantiems asmenims mineralų pasisavinimas yra itin svarbus. Reguliarus arbatos vartojimas valgant gali dar labiau apsunkinti organizmo pastangas papildyti šias atsargas.
Mitybos specialistai rekomenduoja arbatą gerti ne anksčiau kaip 30 minučių iki valgio arba bent 30–60 minučių po jo. Dar geresnis pasirinkimas – rinktis lengvas žolelių arbatas (pavyzdžiui, ramunėlių, pipirmėčių), kurios neturi daug taninų ir gali netgi palengvinti virškinimą be didelės įtakos mineralinių medžiagų pasisavinimui.

Tinkamas maisto produktų derinimas gali pagerinti virškinimą, padidinti energijos lygį ir prisidėti prie geresnės sveikatos. Laikantis paprastų taisyklių ir vengiant tam tikrų derinių, galime jaustis lengviau ir geriau. Mitybos specialistai ragina atkreipti dėmesį ne tik į produktų kokybę, bet ir į tai, kaip jie vartojami kartu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.