Kad sultinys būtų tobulas – mėsa yra esminis jo komponentas, tiesiogiai įtakojantis skonį bei kokybę. Teisingas mėsos pasirinkimas lems ne tik skanų sultinį, bet ir iš jo gaminamų sriubų skonio pagrindą.
Mūsų žurnalo kulinarijos ekspertas ir virtuvės šefas Aurimas Kavaliūnas straipsnyje dalijasi vertingomis įžvalgomis, padėsiančiomis išsirinkti geriausią mėsą jūsų sultiniui.
Mėsa pagal sriubos rūšį
Sriubos gardumas labai priklauso nuo mėsos pasirinkimo. Kiekviena mėsa suteikia skirtingą skonį ir aromatą, todėl svarbu pasirinkti pagal atsižvelgiant į kokią sriubą planuojate virti:
- Daržovienė: Kiaulienos šonkauliai – idealus pasirinkimas, suteiksiantis sodrų, charakteringą skonį.
- Barščiai: vištienos krūtinėlė su kaulu užtikrins sodrumą bei švelnų su burokėlių saldumu derantį skonį.
- Makaronų sriubos: vištiena su kauliuku puikiai tiks norint išvirti sodresnį savo skoniu, tačiau mažiau riebų sultinį.
Sultinio kokybę lemia mėsos išvaizda ir 6viežumas
Norint išvirti skanų ir aromatingą sultinį, svarbu atkreipti dėmesį į mėsos kokybę, nes būtent ji nulems ar skanus bus jūsų sultinys.
- Ieškokite mėsos su jungiamuoju audiniu (sausgyslės, riebaliukai). Ištirpęs sultinyje jis suteiks skoniui intensyvumo ir sodrumo.
- Venkite virti bet kokios šaldytos mėsos gabalą jam neatšilus, nes ji praras tikrąjį savo skonį akimirksniu. Rinkitės šviežią arba jau atšildytą gaminį.
- Kuo šviežesnė mėsa, tuo geresnį sultinį pavyks išgauti.
Natūralus vištienos sultinys
Šis receptas puikiai tinka visiems, norintiems pasiruošti aromatingą ir skanų vištienos sultinį, kurio išeis apie 2 litrus
Jums reikės:
- 1 vištienos pusės su kaulu (apie 1,5 kg)
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- 2 salierų stiebų
- 2 lauro lapų
- 5 juodųjų pipirų
- 1 šaukštelio druskos
- 2 litrų vandens
Gaminimas:
- Vištieną nuplaukite ir įdėkite į didelį puodą.
- Svogūnus, morkas ir salierus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite stambiais gabalėliais.
- Įdėkite daržoves į puodą su vištiena.
- Įberkite druską, pipirus ir lauro lapus.
- Užpilkite vandeniu, kad jis apsemtu vištieną ir daržoves.
- Užvirkite ant stiprios ugnies, tada sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 1,5 – 2 valandas, kol vištiena bus minkšta.
- Nupilkite sultinį per sietelį, pašalindami vištieną ir daržoves.
- Vištieną atskirkite nuo kaulo ir supjaustykite. Ją vėliau galėsite panaudoti norimoje sriuboje.
- Sultinį galima naudoti sriuboms, troškiniams ar kitų patiekalų gamybai.
Patarimai:
- Prieš naudojant sultinį, galite jį papildomai pašildyti.
- Jei norite, galite į sultinį įdėti keliais juodųjų pipirų grūdeliais daugiau, o taip pat daugiau ir druskos, kad gautumėte intensyvesnį skonį.
- Šį sultinį galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldiklyje iki 3 mėnesių.
Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!