0.6 C
Vilnius
Ketvirtadienis, 23 sausio, 2025

Kam derėtų nevalgyti pomidorų? Komentuoja gydytojai

Tyrimai rodo, kad pomidorai teikia daugybę naudos sveikatai – nuo nuotaikos gerinimo iki širdies sveikatos stiprinimo.

Pomidorų teikiamos naudos sveikatai sąrašas yra begalinis

Tačiau pomidorai tinka ne visiems. Jie yra viena iš dažniausiai pasitaikančių maisto alergijų priežasčių, kai kuriems žmonėms, turintiems virškinimo problemų, sukelia nemalonius virškinimo simptomus. Tačiau pomidorai taip pat yra galingi antioksidantai ir gausiai aprūpinti vitaminais bei maistinėmis medžiagomis.

Antioksidantų gausa pomidoruose

Pomidoruose yra daug augalinių junginių, kurie yra natūralūs antioksidantai, randami vaisiuose ir daržovėse. Svarbu kuo dažniau gauti pakankamai antioksidantų iš maisto, nes jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme – molekulėmis, kurios gali pagreitinti senėjimo procesą ir prisidėti prie ligų, tokių kaip vėžys ir širdies ligos, atsiradimo.

Gausiausias pomidoruose esantis antioksidantas yra likopenas. Jis lemia ryškiai raudoną šio vaisiaus spalvą. Tačiau norint gauti daug šio antioksidanto, reikia valgyti pomidorus su odele, nes būtent ten likopeno koncentracija yra didžiausia.

Be to, remiantis Amerikos klinikinės mitybos žurnalo tyrimu, valgant pomidorus su riebalais, organizmas geriau įsisavina likopeną.

Pomidorai turi daugiau kalio

Pomidorai padeda geriau funkcionuoti širdžiai. Pomidoruose yra ne tik antioksidantų, kurie padeda išvengti širdies ligų, bet ir kalio, kuris, kaip žinoma, padeda mažinti kraujospūdį.

Remiantis Amerikos kardiologijos koledžo žurnalu, kalio vartojimas taip pat siejamas su sumažėjusia insulto, širdies ir kraujagyslių ligų ir vainikinių arterijų ligos rizika. Amerikos širdies asociacija teigia, kad pomidorai yra naudingi širdžiai. Ir juos reikia valgyti bet kokia forma: šviežius, keptus, padažų ir sulčių pavidalu.

Pomidorai turi daugiau kalio

Sumažėja odos pažeidimų nuo saulės rizika

Gydytojai teigia, kad pomidorai yra prisotinti karotinoidų – specialių antioksidantų, kurie apsaugo odą nuo saulės spindulių. 2017 m. atliktas proveržinis tyrimas žurnale „Scientific Reports“ nustatė, kad reguliarus pomidorų vartojimas gali padėti išvengti saulės nudegimų, taip sumažinant ir UV spindulių sukeltų odos navikų riziką.

Pomidorai gerina nuotaiką

Pomidorai ne tik pagerina maisto skonį, bet ir ilgainiui gali pagerinti nuotaiką. 2013 m. atliktas tyrimas žurnale „The Journal of Affective Disorders“ parodė, kad vyresnio amžiaus dalyviams (vyresniems nei 70 metų), kurie valgė pomidorus du–šešis kartus per savaitę, sunkių depresijos simptomų skundų buvo 46 % mažiau, palyginti su tais, kurie valgė pomidorus rečiau.

Pastebėta, kad kiti tyrime naudojami produktai neturėjo tokio poveikio. Tyrinėtojai teigė, kad nėra tikri, kurios maistinės medžiagos sukelia šį efektą, tačiau mano, kad tai gali būti antioksidantai, įskaitant likopeną.

Geresnis geležies įsisavinimas

Ar žinojote, kad kai kurie maisto produktai padeda organizmui geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas? Pomidorai yra vienas iš tokių produktų. Ypač pomidorai padeda įsisavinti geležį – mineralą, kuris vaidina svarbų vaidmenį hemoglobino ir mioglobino gamyboje – baltymų, kurie padeda nešti deguonį į raumenis ir organus visame kūne.

Remiantis Nacionalinio biotechnologijų informacijos centro duomenimis, pomidoruose esantis vitaminas C padidina geležies įsisavinimą, išlaikydamas ją lengviau organizmui įsisavinamoje formoje. Gera žinia apie pomidorus yra ta, kad 200 g pomidorų porcijoje yra beveik 27 % rekomenduojamos šio vitamino paros normos.

Greitesnis odos pažeidimų gijimas

Remiantis „Scientific Reports“, pomidoruose gausu vitamino C, kuris reikalingas kolageno sintezei odoje skatinti. Tai daro pomidorus puikiu papildymu jūsų mitybai. Vitaminas C būtinas kolageno, jungiamuosiuose audiniuose randamo baltymo, kuris padeda gydyti žaizdas, gamybai. Reguliariai vartojant vitamino C, žaizdos gyja greičiau, galima greičiau atsigauti po operacijos ir išvengti pragulų.

 

Pomidorai gali paaštrinti refliuksą

Kai kuriems žmonėms gali atsirasti virškinimo problemų

Tačiau verta paminėti, kad pomidorai tinka ne visiems. Pavyzdžiui, jei turite refliuksą, pomidoras gali sukelti paūmėjimą, sukeldamas įvairius nemalonius simptomus, tokius kaip rėmuo, pilvo pūtimas ar virškinimo sutrikimai.

Švieži pomidorai yra turtingi citrinų ir obuolių rūgščių, kurios linkusios didinti skrandžio rūgštingumą. Reguliarus šviežių pomidorų vartojimas padidina skrandžio sulčių gamybą, o tai gali pabloginti refliuksą. Tai nebūtinai reiškia, kad turėtumėte nustoti valgyti pomidorus, bet greičiausiai turėsite laikytis normos ir stebėti savo simptomus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis:
https://tsn.ua/

Aurimas Kavaliūnas
Aurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: