Visiems būdinga pagunda griebti pirmą pasitaikiusį kąsnį, kai alksta. Dažnai pamirštame, o kartais ir nežinome, kad kai kurie įprasti maisto produktai ir gėrimai gali neigiamai paveikti virškinimo traktą, ypač jei jis jautrus. Gastroenterologė dr. Robin Chutkan, registruota dietologė Joanna Salazar ir gastroenterologas dr. Michael Shopis papasakojo, kokie maisto produktai neturėtų būti valgomi tuščiu skrandžiu.
8 maisto produktai, kurių niekada nereikėtų valgyti tuščiu skrandžiu
Kava
Ypač stipri juoda kava gali gana neigiamai paveikti skrandį esant jam tuščiam. Kavos kofeinas skatina gastrino, hormono, kuris išskiria skrandžio rūgštį, gamybą. Šis poveikis gali sukelti refliukso simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, pykinimas ir vėmimas. Verta paminėti, kad kofeinas gali sukelti šiuos efektus nepriklausomai nuo to, ar skrandis tuščias, ar ne, teigia dr. Chutkan.
Tačiau jei nieko nevalgėte, šalutinis poveikis gali būti nemalonesnis. Norėdami išvengti skrandžio problemų, Joanna Salazar rekomenduoja prieš geriant kavą suvalgyti maisto produktų, kuriuose gausu baltymų ar riebalų. Pavyzdžiui, virtų kiaušinių, kelių šaukštų riešutų sviesto ar net šaukšto lieso kokosų pieno į kavą. Tai „sumažins nemalonius šalutinius poveikius“, – sako Salazar.
Kofeino turinčios arbatos
Tuščiu skrandžiu gerti kofeininę arbatą nerekomenduojama. Kofeinas dirgina skrandžio gleivinę ir skatina rūgšties gamybą, todėl gali atsirasti refliukso. Juodoji arbata yra stipriausia, žalioji – šiek tiek silpnesnė, tačiau abi gali sukelti virškinimo problemų. Prieš geriant kofeininę arbatą geriau užkąsti. Žolelių arbatos, nebent jose yra kofeino, paprastai nekenkia.
Aštrūs patiekalai
„Aštrūs patiekalai gali dirginti skrandžio gleivinę, atsižvelgiant į tai, ar esate įpratę valgyti tokį maistą“, – sako dr. Chutkan. Jei paprastai nevalgote aštraus maisto, valgymas tuščiu skrandžiu gali sukelti virškinimo sutrikimus. Valgydami aštrų maistą apgaudinėjate savo kūną, kad jis prarijo ką nors žalingo, todėl padidėja gleivių gamyba ir pagreitėja virškinimas, siekiant pašalinti medžiagą.
Tai gali sukelti skrandžio sutrikimus, tokius kaip vidurių atlaisvėjimas, viduriavimas ir kt., pažymi Shopis. Norėdami to išvengti, mitybos specialistai pataria palaipsniui įtraukti aštrų maistą į savo mitybą. Ir nevalgykite jo tuščiu skrandžiu arba tol, kol jūsų virškinimo traktas nepripras prie aštrumo.
Saldūs produktai
„Saldžių maisto produktų valgymas tuščiu skrandžiu gali greičiau padidinti insulino ir cukraus kiekį kraujyje, dažnai sukeliantis kritimą“, – aiškina dr. Chutkan. Norėdami to išvengti, pirmiausia valgykite maisto produktų, kuriuose gausu skaidulų. Skaidulos sulėtina cukraus pasisavinimą, todėl prisideda prie lėto cukraus kiekio kraujyje didėjimo. Pasak dr. Chutkan, saldūs maisto produktai taip pat gali sukelti viduriavimą, jei valgomi tuščiu skrandžiu. Taip nutinka, kai elektrolytai ir skysčiai patenka iš kraujotakos į žarnas, tai yra jūsų virškinimo trakto bandymas subalansuoti didelę cukraus koncentraciją.
Jogurtas
Dėl didelio probiotikų ir pieno rūgšties kiekio jogurtas yra puikus žarnynui. Tačiau, pasak dr. Shopis, kai kurie žmonės yra jautrūs pieno rūgščiai. Tokiu atveju jogurto valgymas tuščiu skrandžiu gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą, sukeldamas dirginančius virškinimo trakto simptomus, kurie taip pat gali sunaikinti kai kuriuos naudingus jogurte esančius probiotikus, dalijasi dr. Shopis. Geriau valgyti jogurtą pilnu skrandžiu, kad pieno rūgštis nesunaikintų naudingų komponentų.
Gazuoti gėrimai
Gazuoti gėrimai yra žinomi dėl nemalonių virškinimo trakto simptomų, tokių kaip raugėjimas ir pilvo pūtimas, ypač kai skrandyje nėra maisto. „Anglies dioksido burbuliukai gali sukurti daug spaudimo skrandyje, sukeldami diskomfortą ir raugėjimą“, – aiškina dr. Chutkan.
„Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra saldintų gaiviųjų gėrimų cukraus kiekis, kuris gali sukelti cukraus šuolius“, – priduria Salazar. Kaip ir saldūs maisto produktai, saldžių gėrimų vartojimas tuščiu skrandžiu gali greitai padidinti cukraus kiekį kraujyje.
Riebus keptas maistas
Ypač didelis riebalų kiekis riebiame keptame maiste gali sukelti didelių problemų tuščiam skrandžiui. Pirma, maistas, kuriame daug riebalų, virškinamas ilgiau. „Tai reiškia, kad jis ilgiau išlieka skrandyje, dėl ko pagaminama daugiau rūgšties“, – aiškina dr. Shopis. Tai gali sukelti skrandžio skausmą, diskomfortą ir bendrus virškinimo trakto sutrikimus.
„Norėdami sumažinti šį poveikį, galite derinti riebų patiekalą su bet kokio tipo angliavandeniais, tokiais kaip ryžiai, duona, bulvės ir kitos krakmolingos daržovės, kurios veikia kaip apsauga“, – priduria dr. Shopis. Šie maisto produktai sugeria perteklinį rūgštingumą, galbūt išvengiant virškinimo trakto šalutinio poveikio, kuris gali atsirasti dėl riebaus, kepto maisto vartojimo.
Citrusiniai vaisiai ir citrusinių vaisių sultys
Citrusiniai vaisiai ir citrusinių vaisių sultys yra klasikiniai pusryčių produktai. Tačiau jei turite rėmens istoriją arba labai jautrų skrandį, galite norėti vengti šių maisto produktų tuščiu skrandžiu. „Citrusuose yra citrinos rūgšties, kuri gali dirginti virškinamojo trakto gleivinę“, – sako dr. Shopis. Citrusų rūgštingumas taip pat gali susilpninti LES, atverdami kelią rūgšties refliuksui.
Laimei, tinkamai elgiantis, mėgstami citrusiniai vaisiai gali būti valgomi. Pasak dr. Shopis, gudrybė yra vartoti citrusinius vaisius ir gėrimus su angliavandeniais. Angliavandeniai padės sugerti perteklinę skrandžio rūgštį, galbūt palengvindami nemalonius simptomus.
https://tsn.ua/